16 Mayıs 2024 Perşembe

JAS, Deyr ez Zor'lu kadınlarla 8 Mart toplantısı gerçekleştirdi

Jinên Azad ên Sosyalîst (JAS), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çalışmaları kapsamında Deyr ez Zor'lu kadınlar ile ev toplantısı gerçekleştirdi.
Jinên Azad ên Sosyalîst (JAS), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çalışmaları kapsamında 8 Mart arifesinde çalışmalarına devam etti. Kent merkezi ve Medine Şebap bölgesinde bildiri dağıtımı yapan JAS üyeleri aynı zamanda kent merkezinde "şehitlerin iradesi ile kadın devrimini savunalım" başlıklı afişleri astı.
 
JAS üyeleri afiş ve bildiri dağıtımının ardından Deyr ez Zor'lu kadınlar ile ev toplantısı gerçekleştirdi. 8 Mart tarihçesi üzerine bir sunum gerçekleştiren SYPG sözcüsü Bêrîtan Asya, "1957'lerden New York'lu kadınların erkek egemen kapitalist sistem karşısında emekleri ve hakları için başlattıkları direnişi, bugün Rojava devrimi içerisinde Kürt, Arap, Süryani, Alevi, Ermeni halklarından kadınların direnişi ile devam ettiğini vurguladı. O gün kadınların emeğini, kimliğini ve direnişini hedef alan, 129 dokuma işçisi kadını katleden zihniyetin bugün Ortadoğu'da ve dünyanın her yerinde devam ettiğini söyleyen Asya, "Dili ve rengi ne olursa olsun ezilen tüm kadınların yüreğindeki acı aynıdır" dedi.
 
AKP/Saray rejiminin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına da değinen Asya, "Türk devleti bu gün başta Efrîn saldırısı ile Kuzey Suriye devriminin kadın kazanımlarını hedef almaktadır. Kürt, Arap ve buradaki bütün ezilen kadınların inşa ettiği kardeşliği yok etmeyi hedef almaktadır. Bugün bu saldırı Efrîn şahsında tüm halkların ve kadınların iradesini yok etme amaçlıdır. Bu nedenle bu işgal saldırısı karşısında en başta kadınlar kadın direnişi olan Efrîn'e sahip çıkmalıdır. Çünkü yok edilmek istenen bizim ve çocuklarımızın geleceğidir. Bu nedenle kadınlar bu saldırı karşısında dur demelidir" diye konuştu.
 
Asya'nın konuşmasından sonra söz alan kadınlar, TSK ve desteklediği çetelerin Efrîn'i işgal saldırısına tepki gösterdi. IŞİD çetelerinden çektikleri zulmü anlatan kadınlar, YPG ve YPJ sayesinde bu zulümden kurtulduklarını ifade ederek "Bizler Kürt halkı ile aramızda bir sorun olmadığını YPG ve YPJ güçleri topraklarımızı IŞİD çetelerinden özgürleştirdiğinde çok daha somut anladık. IŞİD'in yaptıklarının Müslümanlıkla hiçbir alakası yok. En yakınlarımız, çocuklarımız, kardeşlerimiz IŞİD tarafından vahşice katledildi. Bundan sonra bunun intikamı ve öfkesi ile yaşayacağız" dediler.
 
Toplantıdan sonra ise kadınlar hep birlikte 8 Mart pastası keserek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.