23 Nisan 2024 Salı

İzmir'de hasta tutsaklar için eylem: Kimse gözünü kapatmasın

Tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak'ta düzenlenen eylemde, mücadelenin büyüyeceği kaydedildi. HDP İzmir Milletvekili Çepni, hapishanelerin siyasi tutsaklarla dolu olduğuna dikkat çekti ve iktidarın devrimcilere, sosyalistlere düşman olduğunu kaydetti. HDP Milletvekili Gergerlioğlu ise son 6 ayda en az 30 tutsağın hayatını kaybettiğini tespit ettiklerini aktardı. 

Hasta Mahpuslara ve Aysel Tuğluk'a Özgürlük Platformu, İzmir Konak iskelesinde yaptıkları açıklamayla tutsaklarla dayanışma ve birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

"Hasta mahpusların sesi, gözü, kulağıyız" yazılı pankartın açıldığı eyleme HDP Milletvekilleri Murat Çepni ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde ayrıca, Aysel Tuğluk'un fotoğrafları taşındı. 

'BU MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'
Basın metnini okuyan Besriye Tekgür, başlattıkları imza kampanyasında binlere ulaştıklarını ve bu imzaları Adalet Bakanlığı'na göndereceklerini kaydetti. Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken Tekgür, "Bu mücadeleyi büyüteceğiz" dedi. Çok geç olmadan tutsakların sesine ses olmak gerektiğinin altına çizen Tekgür, "Özgürlüğü içeride ve dışarıda büyüttüğümüz mücadele ile Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusları özgürleştirelim. Biliyoruz, mutlaka biz kazanacağız! Mutlaka direnenler kazanacak. Direne direne kazanacağız" dedi. 

GERGERLİOĞLU: SON ALTI AYDA EN AZ OTUZ TUTSAK HAYATINI KAYBETTİ
Söz alan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tutsaklar için yürütülen mücadelenin önemine dikkat çekti. Yaptıkları çalışmalar sonucunda son altı ayda en otuz tutsağın hayatını kaybettiğini söyleyen Gergerlioğlu, "Bu cezaevi yönetimlerinin hatalarından, ihlallerinden, ihmallerinden son altı ayda en az 30 ölüm. Daha fazlası da vardır bilmiyoruz" dedi. 10 kişilik koğuşlarda 35 kişi kalındığına dikkat çeken Gergerlioğlu; görüş, iletişim, sohbet başta olmak üzere en insani haklarının kısıtlandığını kaydetti. "Hamile kadınları, bebekleri hapishaneye atan bir zihniyetle karşı karşıyayız" diyen Gergerlioğlu, hasta ve yaşlı tutsakların durumuna dikkat çekti. 

ÇEPNİ: İKTİDAR DEVRİMCİLERE, SOSYALİSTLERE DÜŞMANDIR
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de hapishanelerde tacizcilerin, uyuşturucu baronlarının, kadın ve doğa katillerinin olmadığına dikkat çekti. Hapishanelerde siyasi tutsakların olduğunu kaydeden Çepni, "Cezaevlerinde bu halkın işçilerin, emekçilerin, işi için, ekmeği için, özgürlüğü için, demokrasi için, sosyalizm için mücadele edenler var. Bu iktidar bu yüzden muhaliflere, devrimcilere, sosyalistlere düşmandır" dedi.

'DÜN KARŞIMIZA DİKİLENLERİN BİRÇOĞU HAPİSHANEDE'
Hapishanelerin bu coğrafyada onurdan, özgürlükten adaletten yana olanlarla dolu olduğunu kaydeden Çepni, "Kimse gözünü kapatmasın" diye uyardı. Çeprni, "Bu iktidara biat etmeyenlerin er geç karşısına çıkacak olan bir gerçekliktir. Bugün bizim karşımıza dikilen polis memurlarına da söylüyorum, daha dün yine bizim karşımıza dikilenler engellemeye çalışanlar bugün birçoğu cezaevinde" ifadelerini kullandı. 

"Aysel Tuğluk onurumuzdur", "Siyasi tutsaklara özgürlük", "Hasta mahpuslara özgürlük" eylemde konuşmaların ardından sanatçı Barış Yıldırım ezgilerini seslendirdi.