23 Nisan 2024 Salı

İzmir'de ev baskınlarıyla gözaltına alınan kadınlar tutuklandı

İzmir'de 22 Mart'ta ev baskınlarıyla gözaltına alınan HDP ve TJA'lı 6 kadın tutuklandı. Açık ve gizli tanık beyanları tutuklama gerekçesi yapıldı.

İzmir'de 22 Mart'ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi İdil Uğurlu, Barış Annesi Behiye Yalçın, Selma Demir, Hayat İzgi ve Newroz Çelik karakoldaki ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık, 5 kadını ifadesini almadan açık ve gizli tanık beyanlarını gerekçe göstererek "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklamaya sevk etti.

Sulh Ceza Hakimliğine çıkan 5 kadın tutuklandı. Kadınların HDP ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) çalışmalarına katılması suç sayıldı.

Aynı operasyonla gözaltına alınarak savcılığa çıkarılan HDP Gençlik Meclisi üyesi Berfin Çiçek de dün tutuklandı. Yine operasyonda gözaltına alınan Barış Kırmızıtaş ise serbest bırakıldı.

Tutuklanan kadınlar, Şakran Kadın Kapalı Hapishanesine götürüldü.

Kadınların tutuklama kararına adliyede alkışlarla tepki gösteren HDP, TJA üyeleri ve Barış Anneleri, "Jin, jiyan, azadî" sloganını attı.

'KADINLAR OLARAK HAKLI MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan avukat Leyla Çelik, tutuklamaların hukuksuz olduğunu belirtti. Kadınların daha önce defalarca TJA ve Jineoloji dergisi üzerinden kriminalize edildiğini kaydeden Çelik, "Kadınlar haklarında açılan dosyaların hepsinden beraat etmesine rağmen gizli tanık ifadeleriyle gözaltına alındı. Savcılık aşamasında ifadeleri bile alınmadan tutuklandılar. Özelde kadınların genelde de HDP'nin seçim öncesi çalışmalarını sekteye uğratmak için bu şekilde operasyonlar yapılıyor. Kadınları böylelikle yıldırmaya çalışıyorlar. Kadınlar olarak haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama boyunca, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.