27 Temmuz 2024 Cumartesi

İzmir metro işçileri: Hesap sormak boynumuzun borcu

Baskı, mobbing ve işten atma tehditlerine, maaş gecikmelerine tepki gösteren metro çalışanları, maruz kaldıkları haksızlıklara karşı hesap sormanın boyun borçları olduğunu kaydetti. 

Demiryol-İş İzmir Şubesi, İzmir Metro A.Ş.'de çalışan üyelerinin çalışma koşulları ve maaş sorunlarına ilişkin, Halkapınar'da bulunan İzmir metro ana binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, çok sayıda işçi katılırken, işçiler mobbing ve maaş gecikmelerine tepki gösterdi.

'İŞTEN ATMA TEHDİTLERİNDEN VAZGEÇİN'
İşçiler adına konuşan Demiryol İş Sendika İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, firmanın işçileri işi bırakmaması ve açıklamaya katılmaması için tehdit mesajları attığını aktardı. İzmir Metra A.Ş. yönetimine tepki gösteren Giral, "Ölümüne çalışıyoruz, karşılığında da insanca yaşamak ve iş güvencesi istiyoruz. Ülkesini, şehrini ve işini seven Metro çalışanları olarak üzerimize düşeni hep en iyi şekilde yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Son imzaladığımız toplu sözleşmemizde haklarımızı almak için yaptığımız yasal grevden sonra Metro A.Ş. yönetimi intikam alma duygusuyla çalışanlara kin ve nefretle zulüm yapmaktadır. Metro A.Ş. yönetimine buradan bir kez daha sesleniyorum; Yaptığınız baskılardan, mobbingden ve işten atma tehditlerinizden vazgeçin" dedi.

'HESAP SORMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'
Sendikanın tüm girişimlerine rağmen seslerini duyuramadıklarını kaydeden Giral, "Yasal olmamasına rağmen kamera kayıtları aylarca geriye gidilip alınarak, çalışanlara ceza kesmek doğru bir davranış mı? Bu da yetmezmiş gibi kayıtlar usulsüz bir şekilde, yetkili olmayan kişilerce alınıp ve gene yetkili olmayan kişilerce cep telefonlarında birbirlerine servis edilmesi yasal mı? Yemekteki suyumuzu bile kesenlerden, kötü, kalitesiz, içinden çeşitli cisimler çıkan yemekleri bizlere layık görenlerden, baskı, zulüm, mobbing yapanlardan bunların hesabını sormak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

'VAKİT KAYBETMEDEN ÇÖZÜME ULAŞILSIN'
Bu uygulamalar nedeniyle iş barışının bozulduğunu söyleyen Giral, "En son işten atılan; Mustafa Özçelik kardeşimizi, Cansu Erkaplan kardeşimizi, Mustafa Akpınar kardeşimizi, Emrah Algın kardeşimizi de unutmadık, unutmaya da niyetimiz yok. Bunların da hesabını sormak boynumuzun borcudur. Sesimizi duyurana kadar yarın sabahtan itibaren sivil kıyafetle birlikte sakal eylemine başlıyoruz. Eğer sesimize kulak veren olmazsa eylemlerimiz artarak devam edecektir. Daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde sıkıntılarımızın vakit kaybedilmeden çözüme ulaşmasını diliyoruz" dedi.