18 Nisan 2024 Perşembe

İÜ Dayanışması: Faşist çeteler artık herkese saldırıyor

İÜ Dayanışması, kampüste artan faşist saldırılara ilişkin basın açıklaması düzenleyerek, faşist çeteler, polis ve ÖGB işbirliğine karşı mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

İstanbul Üniversitesi Dayanışması, Beyazıt'ta artan faşist saldırılara ilişkin Taksim'de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı toplantıda açıklamayı Atakan Yüksek okudu.

Yoksulluğu, işsizliği ve savaşı yaratan sistemin bekasını korumak için faşist saldırılarını giderek tırmandırdığını kaydeden Yüksek, "Özgür, bilimsel, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü, demokratik ve anadilde eğitim hakkını savunan; cinsel kimliği/yönelimi, inanç ve ulusal  kimliğinden dolayı kimsenin hedef alınmadığı bir üniversite isteyen devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler, sistematik olarak bu saldırı politikalarıyla karşı karşıya bırakılıyor" dedi.

Kasım ayının başından itibaren İstanbul Üniversitesi'ndeki faşist çetelerin okuldaki devrimci, demokrat öğrencilere tehditler, hakaretler ve fiziksel şiddetle saldırdığını vurgulayan Yüksek, son olarak 24 Kasım'da 25 kişilik bir çetenin İletişim Fakültesi'nin ortasında 6 öğrenciye saldırdığını, polis ve Özel Güvenlik Birimleri'nin (ÖGB) ise saldırıyı izlemekle yetindiğini hatırlattı.

"İki aydır okulda bulunan onlarca polis, çetelerin arkadaşlarımıza linç girişiminde bulunacağı anlarda ortadan kaybolmaktadır. Bu linç saldırısını gerçekleştiren çete üyeleri ise saldırının hemen ardından İletişim Fakültesi önünde sözde zafer fotoğrafları çekebilmektedir" diyen Yüksek, bu saldırıdan şikayetçi olmak isteyen öğrencilerin ise polis ablukasıyla engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Yüksek, şöyle devam etti: "Geldiğimiz aşamada: faşist çeteler sadece devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilere değil, kendi ideolojilerini benimsemeyen bütün öğrencilere saldırmaktadır. Bugüne kadar yaşadığımız saldırıların veya hedeflenen bu saldırı sürecinin sorumlusu üniversitemizi, kampüslerimizi kışlaya çevirmek isteyen devlet ve kayyum rektör ile kampüslerimizi işgal eden polis, ÖGB ve faşist çetelerdir."

Beyazıt'ın tarih boyunca pek çok demokratik ve devrimci mücadeleye sahne olduğunu ifade eden Yüksek, "Tarihten gelen bu sorumluluk ile mücadelemize devam edecek, üniversitelerimizi faşist çetelere teslim etmeyeceğiz. Biz savunduklarımızı savunmaya, dayanışmamızı büyütmeye devam edeceğiz. Bu saldırı sürecinde gerçekleşen faşist-polis-ÖGB işbirliğine karşı; tüm kamuoyunu ses çıkarmaya, dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz" dedi.