28 Nisan 2024 Pazar

İşçi düşmanı Ekrem İmamoğlu

CHP'nin İBB Başkanı ve 31 Mart seçimlerindeki adayı Ekrem İmamoğlu'nun 4 yıllık başkanlığı süresince belediye binasının önünden direnen işçiler eksilmedi. İşçi düşmanı tutumuyla tanıdığımız İmamoğlu, göreve başladığı günden itibaren çok sayıda işçiyi işten attı. İşçilere sefalet ücreti dayatıldı. Fiziki, psikolojik şiddet uygulandı. İkiyüzlülükte de sınır tanımadı İmamoğlu. Bir yandan DİSK ile TİS imzaladı, bir yandan DİSK üyesi işçilere istifayı dayattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığına 4 yıl önce seçilen Ekrem İmamoğlu, göreve geldiği andan itibaren işçi düşmanlığı yaptı. 31 Mart 2019 yılındaki yerel seçimde göreve gelen İmamoğlu'nun ilk icraatı, seçimler öncesi işe alındığını söylediği 1244 işçiyi işten atmak oldu. Bu sayı ilerleyen günlerde yaklaşık 5 bine yükseldi. İşçiler 28 Ağustos 2019'ta Saraçhane'deki belediye binası önünde oturma eylemi başlattı. 18 gün süren eylem daha sonra CHP İstanbul İl binası önüne taşındı.

Bu işten atmalar, işçi düşmanı AKP ile aynı kulvarda buluşan CHP arasında gerilim konusu oldu. İki taraf da ikiyüzlü tutum sergileyerek işçileri kirli siyasetlerinin malzemesi yapmak istedi. İşçileri muhatap almayan İmamoğlu, AKP'nin açıklamaları üzerine işçi temsilcileri ile görüşmek zorunda kaldı. Ancak bu görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

İmamoğlu işçi düşmanı tutumunu sonrasında daha da boyutlandırarak sürdürdü.

AĞAÇ AŞ DİRENİŞİ
2022 yılı ise İBB'de çok sayıda işçi işten atıldı, işçilere fiziki saldırıların yaşandığı ve kitlesel direnişlerin örgütlendiği bir yıl oldu.

İşçilerin ilk muharebesi, İBB'ye ait Ağaç AŞ'de yaşandı. Park ve bahçelerde çalışan Ağaç AŞ işçileri, DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikasında (BTO-Sen) örgütlendi. CHP ile İYİP'in yaptığı seçim ittifakı sonucu Ağaç AŞ'nin başında bulunan İYİP'liler DİSK ve işçi düşmanı bir tutumla BTO-Sen üyelerine saldırıya geçti. İnsanca bir ücret talebiyle imza toplayan sendika öncülerinden 3 işçi "yasadışı faaliyet yürütüyor" denilerek 24 Şubat 2022 tarihinde işten atıldı. İşçiler bu saldırıya, sabah saatlerinde 28 şantiyede direnişe geçerek yanıt verdi ve ardından CHP'nin İstanbul Seyrantepe'de bulunan il binasına gitti. Dönemin CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile görüşmek istedi. Ancak demokrasi havarisi kesilen Kaftancıoğlu, işçilerin görüşme talebini geri çevirdi. Bununla da yetinmedi işçilerin il binasına alınmaması talimatı verdi.

İşçiler soğuk ve yağmurlu havada saatlerce bekledi, ardından CHP binasını bastı. Sorunlarının çözüleceği ve işten atmaların olmayacağı yönünde söz veren CHP'li yöneticilere sözlerini hatırlatan işçiler, görüşme yapılıp, işten atılanlar geri alınana ve talepleri kabul edilene kadar binayı terk etmeyeceklerini duyurarak oturma eylemi başlattı.

İşçiler, sözleşmelerinde yer almayan pek çok işi yapmaya zorlandıklarını, yemek, su dahi verilmeden saatlerce çalıştırıldıklarını, çalıştıkları alanlarda tuvalet bulunmadığını anlattı. Belediye bünyesindeki şirketlerde çalışan diğer işçi kardeşlerinden daha düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını söyledi. Ve atılan işçilerin geri alınmasını, sendika üyelerine baskıların son bulmasını, baskı yapan şefler hakkında soruşturma başlatılmasını, sürgün edilen işçilerin eski şantiyelerine dönmesini istedi.

İşçilerin kararlı tutumu sonucu İmamoğlu ve CHP yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı. Direnen işçiler akşam saatlerinde taleplerini kabul ettirerek CHP il binasındaki eylemi sona erdirdi.

Fakat Ağaç AŞ'deki baskılar sona ermedi. İYİP'liler işe aldıkları işçilerin maaşlarının bir kısmını gasp etmek, belediyeye ait araçlarda kirli işler yapmak gibi birçok mafyatik yöntem kullandı. Bütün bunları CHP'li Ekrem İmamoğlu'ndan aldıkları güçle yaptılar.

İMAMOĞLU DİSK İLE TİS İMZALAMAKLA ÖVÜNDÜ AMA DİSK DÜŞMANLIĞI YAPILDI
CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 Ağustos 2023 tarihinde, İBB ile DİSK arasında 42 yıl sonra ilk kez toplu sözleşme imzalanmasıyla övünürken, bundan bir yıl önce Ağaç AŞ'de işçiler, DİSK'ten istifa ederek Türk-İş ya da Hak-İş'e bağlı sendikalara üye olmaya zorlandı.

Ağaç AŞ bünyesinde çalışan 2500 işçiden 1700'ü DİSK'e bağlı BTO-Sen'e üye olurken, işçilere sendikadan istifa baskıları başladı. İkna odaları adı altında işçilerle tek tek görüşülerek sendikadan istifa etmeleri için tehdit edildi. Kabul etmeyenlerin çalışma alanları değiştirildi, sendika temsilcileri ve aralarında engelli işçilerin de olduğu 150 işçi işten atıldı.

Bu saldırıya karşı 13 Haziran 2022 tarihinde işçiler Saraçhane'deki İBB binası önünde direniş başlattı. Yüzlerce işçi İBB önünde bir araya gelirken, işçilere mücadeleci sendikalar, ESP ve Birleşik İşçi Hareketi'nin de aralarında bulunduğu devrimciler destek verdi.

İŞÇİ VE KÜRT DÜŞMANI EKREM
Gece gündüz direnişlerini sürdüren BTO-Sen üyesi işçilerin direnişine Türk-İş üyesi bir grup işçi de katıldı. Direniş sürerken Hakkı Yöklük isimli müdür, Pendik şantiyesinde kalan Kürt işçileri koğuşlardan attı. Bunun üzerine direnişe katılan işçilerin sayısı arttı. İşçiler iki günün sonunda direnişlerini taleplerini kabul ettirerek sonlandırdı.

BTO-Sen ile İBB arasında TİS görüşmelerinin başlayacağı duyuruldu. Fakat Ekrem İmamoğlu sözünü tutmadı.

2022 YILINDA ÜÇ DİRENİŞ
Taleplerine yanıt verilmemesi üzerine 2022 yılının üçüncü direnişi 5 Eylül'de Saraçhane'de başladı. İBB'deki bütün şirketlerde çalışan işçilere yüzde 42 zam yapılırken, Ağaç AŞ işçilerine sadece 250 TL zam yapıldı. İBB, direniş başlatan işçilere yüzde 26 zam teklif etti, işçiler bunu reddetti. Fakat DİSK, işçileri satarak yüzde 26,72 zamma imza attı. Bir kez daha CHP'den yana tutum aldı. DİSK yöneticilerine bu kez BTO-Sen'deki bazı yöneticiler de katıldı. Sendikadaki devrimcilerin ve işçilerin iradesi çiğnenmiş oldu.

İMAMOĞLU DİSK YÖNETİMİNİN CHP SEVDASINDAN GÜÇ ALDI
Bu uzlaşmacılık, CHP'li İBB Başkanının sözünü tutmamasına ve işçilere yönelik sefalet ücreti dayatması ve baskıların sürmesine neden oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Boğaziçi AŞ ile DİSK/Genel-İş arasında imzalanan TİS'in İBB işçileri için asgari standart olacağını açıklamasına rağmen bu taahhüdünü yerine getirmedi. İmamoğlu bu gücü, DİSK yöneticilerinin CHP sevdasından, uzlaşmacı sendikacılık anlayışından alıyordu.

Ve işçiler bir kez daha 2023 yılının 14 Ağustos günü Saraçhane'deki belediye binası önünde direnişe geçti. Ağaç AŞ işçileri 2022 yılında üç, 2023 yılında bir kez İBB önünde direnirken, DİSK yöneticileri üyesi olan işçileri görmezden geldi. Emekçi sol güçler ve mücadeleci sendikalar işçileri yalnız bırakmazken, DİSK yöneticileri Ekrem İmamoğlu'na karşı işçilerin yanında görünmemeyi tercih etti.

İşçiler geceli gündüzlü direnişlerini 8. gün kazanımla sonlandırdı. Ücret zammının yanında yan hakları da kazandı.

Bu arada işçilere yönelik işten atma ve fiziki saldırılar sürdü. Bir kadın işçi şiddete uğradı. BTO-Sen üyesi Bilal Atan da önce Bölge Şefi Müslim Turgut Özcan ve emrindeki 3 kişi tarafından darp edildi, ardından 2022 yılı Kasım ayının sonunda işten atıldı. Atan, yaklaşık 5 ay boyunca Saraçhane'de direndi.

SÜLEYMAN SOYLU İSTEDİ İMAMOĞLU İŞTEN ATTI
Ekrem İmamoğlu'nun belediye başkanı olduğu süreçte Saraçhane'deki belediye binası sayısız direnişe tanıklık etti. Bunlardan biri de kamuoyunda çokça konuşulan "güvenlik soruşturması" bahanesiyle işten atılanlar oldu. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "İBB'de 557 terörist var" açıklamasının ardından etekleri tutuşan CHP'li Ekrem İmamoğlu, aralarında Barış Akademisyenleri'nin de bulunduğu yaklaşık 150 işçiyi işten attı. İşten atılanların küçük bir kısmı 28 Temmuz 2022 tarihinde Saraçhane'de direniş başlattı.

İmamoğlu, işçileri kendilerinin işten atmadığını, güvenlik soruşturmasını yapan kurumun valilik olduğunu söyleyerek sorumluluğu üstünden atmaya çalıştı. Yalan söylediği ortadaydı. Çünkü işten atma kararını veren Değerlendirme Komisyonu, sadece belediye yetkililerinden oluşuyordu.

KHK'leri savunan CHP'nin de İmamoğlu'nun da ikiyüzlü siyaseti ortaya çıkmış oldu. Güvenlik soruşturması gerekçesiyle atılanlar, 71 gün süren direnişlerini mücadeleyi hukuki zeminde devam ettireceklerini açıklayarak sona erdirdi.

2022 yılının sonunda bir isyan da halk otobüsü şoförlerinden gelişti. Eşit işe eşit ücret, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları talebiyle Saraçhane'de eylem yaptılar.

İBB önü bugünlerde yine bir direnişe tanıklık ediyor. İBB'ye bağlı İstanbul Enerji AŞ işçileri, kendilerine dayatılan sefalet ücretine karşı 15 Mart'ta şantiyelerde iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler direnişlerini 18 Mart günü Saraçhane'ye taşıdı. Seçimlerin ön gününde kapısının önünde direniş yapılmasından rahatsız olan İmamoğlu, hızla sendikayla görüşme talimatı verdi. Görüşmeler başlayınca işçiler, 20 Mart sabahı direnişlerini sona erdirdiklerini açıkladı.

İŞÇİLERE MOBBİNG HALKA CEZA
Seçilmeden önce ucuz ulaşım ücreti vaadinde bulunan CHP'li Ekrem İmamoğlu, 2022 yılının başında ulaşım ücretlerine fahiş zam yaptı. Ardından "usulsüz kart kullanımı denetimleri" ile halk üzerinde terör estirildi, fahiş cezalar kesildi, rant kapısına çevrildi. Bir yandan da işçilere baskı ve mobbing uygulanmaya başlandı.

İBB şirketlerinden Metro İstanbul ve İstanbul Güvenlik'te çalışan işçilere metro ve tramvayda kart denetimi zorunluluğu getirildi. İşçilere daha fazla kart toplama dayatmasında bulunuldu. Pek çok kapitalist işletmenin uyguladığı ve işçileri yarıştırma amacı taşıyan bir uygulamaya imza atıldı. Az kart toplayan işçiler ifşa edildi, haklarında tutanak tutuldu, savunma istendi, çalışma saatleri ve izin günleri değiştirilerek cezalandırıldı.

15 MİLYONU AŞKIN NÜFUSA 65 KREŞ
Ekrem İmamoğlu, 22 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamayla 8 yeni kreş açtıklarını duyurdu. Önceki yönetim döneminde hiç kreş bulunmadığını söyledi. Kendi dönemlerinde 65 kreş açtıklarını duyurdu. İmamoğlu'nun açıkladığı verilere göre 39 ilçeden sadece 28'inde kreş var. Bu kreşlerin öğrenci kapasitesi ise sadece 6042. 2023 yılı Aralık ayı verilerine göre İstanbul nüfusu 15 milyon 655 bin 924. İmamoğlu, 16 milyona yakın nüfusa sahip kentte 6 bin çocuk kapasiteli kreşle övünerek bunu seçim malzemesi olarak kullandı.