28 Mart 2024 Perşembe

İş güvenliği uzmanları 'siyah baretli' eyleme hazırlanıyor

Sakarya'da havai fişek fabrikasında 7 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası iş güvenliği uzmanının tutuklanmasına tepki gösteren İSG-SEN Genel Başkanı İrfan Sayar, "Sahada insanların canını koruyup, kollayan insanları iş kazaları ile suçlayamazsınız. Sakarya'daki arkadaşımıza destek olmak için çok büyük bir eyleme hazırlanıyoruz. İş kazalarının sorumlusu bizler değiliz" dedi. İSG-SEN'in önümüzdeki günlerde siyah baretli eylem yapacağı bildirildi.

Sakarya Hendek'te 3 Temmuz günü Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında gerçekleşen patlama sonrasında 7 kişi yaşamını yitirdi, 126 kişi yaralandı. Patlamaya ilişkin yürütülen soruşturmada fabrikanın sorumlu müdürü, iş güvenliği uzmanı ve 2 ustabaşı 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'tan tutuklandı. Dün ise sahipleri Ali Rıza Coşkun ve oğlu Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Yaşar Coşkun tutuklandı.

İş güvenliği uzmanının tutuklanmasına tepki gösteren İş Sağlığı ve Güvenli Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) Genel Başkanı İrfan Sayar, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle tutuklanmasının kaderi olmadığını vurgulayarak, "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına göre tüm tedbirleri işverenin alması gerektiği açık. Şu an meslektaşımız tutuklandı. Morali çok bozuk" dedi.

İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerine yetkisi olmayan sorumluluklar yüklendiğini kaydeden Sayar, bu insanların iş kazaları ve meslek hastalıklarını azaltmaya çalışırken ilk 'günah keçisi' ilan edildiğini söyleyerek, "İş kazalarının sebebi iş güvenliği uzmanlarının görevine yerine getirip getirmemesi değildir, sistemsel sorumluluktur ve hepimize aittir" diye konuştu.

İş güvenliği uzmanlarının iş kazalarından dolayı tutuklanmak için mezun olmadığının altını çizen Sayar, şunları belirtti: "Sahada insanların canını koruyup, kollayan insanları iş kazaları ile suçlayamazsınız. Sakarya'daki arkadaşımıza destek olmak için çok büyük bir eyleme hazırlanıyoruz. İş kazalarının sorumlusu bizler değiliz."

İSG-SEN'in önümüzdeki günlerde siyah baretli eylem yapacağı bildirildi.