23 Nisan 2024 Salı

İHD, insan hakları savunucuları Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'yı andı

İHD Genel Merkezi yaptığı açıklamada, 21 Şubat 1993 kaçırılan ve 27 Şubat 1993 günü Elazığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında cansız bedeni bulunan İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'yı andı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya, 21 Şubat 1993 günü her iki insan hakları savunucusu kaçırıldı. İşkenceye maruz kalmış cansız bedenleri 27 Şubat 1993 günü Elazığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında bulundu.

Avukat Can ve Dr. Kaya'nın ölüm yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan İHD Genel Merkezi, "Devletin güvenlik, İstihbarat ve polis teşkilatıyla irtibatlı olduğu resmi belgelerle ortaya konulan ve kamuoyunda 'Yeşil' kod adıyla bilinen ve çok sayıda zorla kaybetme, yargısız infaz gibi eylemlerde adı geçen Mahmut Yıldırım'ın bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşıldı" denildi.

Metin Can ve Hasan Kaya'nın her zaman Türkiye ve Dünya insan hakları hareketinin ilham kaynağı ve İnsan Hakları Derneği'nin kurumsal değeri olduğu ifade edilen açıklamada, "Metin Can ve Hasan Kaya'nın failleri cezasız kaldılar. Onların kaybedilmeleri ve öldürülmelerinden sonra da gözaltında kayıplar devam etti. Öte yandan kayıplara, faili meçhul siyasi cinayetlere, işkencelere ve genel olarak insan hakları ihlallerine karşı, insan hakları savunucularının mücadelesi de devam etti ve ediyor" diye kaydedildi.

İHD, "28 yıl önce kaybedilen ve katledilen Av. Metin Can'ımız ve Dr. Hasan Kaya'mızın katlinden sorumlu olanların bulunması için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele aynı zamanda cezasızlık politikası ve uygulamasına karşı bir mücadeledir. Bu mücadele, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi mücadelesidir. Arkadaşlarımızın anılarını insan haklarını koruma, gerçekleştirme ve geliştirme mücadelemizde yaşatacağız. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" diye belirtildi.