19 Mayıs 2024 Pazar

İHD: Halepçe katliamını lanetliyoruz

Halepçe katliamının 33. yılına ilişkin açıklama yapan İHD, "İHD, Türkiye'de Halepçe katliamının anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü 'Kürt Soykırımı Günü' olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Halepçe katliamının 33. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

"Halepçe katliamını lanetliyoruz" başlıklı açıklamada, Halepçe katliamının Saddam Hüseyin rejiminin "Enfal Operasyonu" kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt kentlerinde gerçekleştirdiği soykırımı anma günü olduğu hatırlatıldı. Enfal Operasyonu'nda 180 bin ile 210 bin arasında Kürdün katledildiğini vurgulanan açıklamada, yalnızca Halepçe'de kullanılan kimyasal silahlar sonucunda 12 bin kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

'KÜRT SOYKIRIMI GÜNÜ'
Halepçe'nin acısının dinmediğine dikkat çekilen açıklamada, IŞİD'in Kürtlere yönelik saldırıları hatırlatıldı. Kürt halkının saldırılara karşı direndiğinin ifade edilen açıklamada, "İHD, Türkiye'de Halepçe katliamının anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü 'Kürt Soykırımı Günü' olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir. Soykırım gibi en ağır suçun işlendiğini kabul etmek gelecekte oluşabilecek benzeri suçları önlemekte caydırıcı bir rol oynayacaktır. Ayrıca soykırımda yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına ve soykırıma maruz kalmış bir halkın acılarına ortak olmak, onların yas süreçlerini yaşamasına katkı sunacaktır" diye belirtildi.

Enfal Operasyonu kapsamında işlenen suçların soykırım olduğunu Irak ve Irak Federe Kürdistan Bölge Yönetimi, Norveç, İsveç ve İngiltere'nin kabul ettiği kaydedilen açıklamada, "Ortadoğu'da en çok Kürt'ün yaşadığı Türkiye'nin de Enfal Operasyonu kapsamında işlenen suçları soykırım olarak tanıması anlamlı ve önemli olacaktır. Türkiye siyasi iktidarını bıkmadan ve usanmadan bir kez daha Kürt sorununu siyasi yollarla barışçıl yöntemler kullanarak çözmeye davet ediyoruz. BM ve Avrupa Konseyi'ne de devam eden silahlı çatışmaları ve savaşı sona erdirecek tutarlı politikalar uygulamaya çağırıyoruz. İHD, tüzüğündeki ilkesel tutumu nedeni ile nerede ve ne zaman yapılırsa yapılsın soykırıma karşı olduğundan Türkiye'nin Kürt Soykırımı'nı tanıması için mücadelesini sürdürecektir. Enfal Operasyonu kapsamında soykırımda yaşamını yitirenleri bir kez daha anıyor ve bir daha asla diyoruz" denildi.