29 Mart 2024 Cuma

İHD gözaltına alınan sosyalistlerin serbest bırakılması çağrısı yaptı

Sosyalistlere yönelik siyasi soykırım operasyonuna ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, siyasetçi, avukat, gazeteci ve aktivistlere yönelik hukuka aykırı uygulamaya derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

İHD İstanbul Şubesi, aralarında, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, HDP İstanbul Örgütlenme Eş Sözcüsü Pınar Türk, HDP PM üyesi Sıtkı Güngör, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, SKM MYK üyesi Satiye Ok, ETHA muhabiri Pınar Gayıp ve Avukat Kamil Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 46 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İfade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri son yıllarda giderek arttıüına dikkat çekilen açıklamada "Çıkarılan yasalarla, muhalif tüm düşünce ve oluşumlar ve bir bütün olarak sivil toplumun tamamen susturulmasının amaçlandığı görülmektedir. Demokrasi, insan hakları ve toplumsal barışı tehdit eden bu uygulamalara sessiz kalmayacağız" diye kaydedildi.

ETHA muhabiri Pınar Gayıp evine yapılan baskında gözaltına alınmasına rağmen, ETHA'ya kimsenin olmadığı saatte kapısı kırılarak girildiği, bilgisayar ve arşivlerine el konularak özgür basın faaliyeti engellenmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Gizli tanık ifadesi var denilerek, hukuki dayanaktan yoksun suçlamalarla kişilerin gözaltına alınmaları en basitinden kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlalidir" diye belirtildi.

Siyasetçi, avukat, gazeteci ve aktivistlere yönelik bu hukuka aykırı uygulamaya derhal son verilmesi çağrısı yapan İHD İstanbul Şubesi, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlallerin durdurulmasını, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istendi.