17 Mayıs 2024 Cuma

İGİF: Zürih 1 Mayıs'ına saldırıyı kınadı

İsviçre'nin Zürih kentinde yapılan 1 Mayıs kutlamasına polisin saldırısı ve Young Struggle okuru bir genç kadının gözaltına alınmasını kınayan İGİF, "Sokakta ısrar edecek, siyasal özgürlüklerimizi savunacağız" dedi.

İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), İsviçre'nin Zürih kentinde yapılan 1 Mayıs kutlamasına polisin saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Dünya'da yükselen 1 Mayıs'ı sokakta kutlama çağrısına İGİF'in de dahil olarak, İsviçre'nin birçok noktasında sokakta eyleme geçtiğini ifade edilen açıklamada, Zürih kentinde de işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı sokakta kutlamak üzere alanlara çıktığı kaydedildi.

'YAŞANACAK OLUMSUZLUKTAN ZÜRİH POLİSİ SORUMLUDUR'
Açıklamada, "1 Mayıs eylemlerinde İsviçre'nin Zürih kentinde yaşananlar, anti demokratik bir ülkede yaşadığımızın bir göstergesiydi. Zürih polisi kendi koydukları sosyal mesafe kurallarını ve kendi yasalarını ihlal ederek adeta eylem alanına gelen insanlara şiddet kullanarak, gaz sıkarak, yaklaşık elli kişilik grubu on metre karelik bir alanda saatlerce bekletmiştir. O gün doğabilecek herhangi bir olumsuzluk ya da hastalanma durumundan tamamen Zürih polisi sorumludur" diye belirtildi.

Eylem alanına gelenlerin tamamının maske taktığı, fiziki mesafeye uygun bir şekilde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Zürih polis müdürü eylemcileri kol kola gördüklerini ve zorla birbirlerinden ayırdıkları bahanesini öne sürerek kitleye müdahale etmiş ve kitlenin sağlığını tehlikeye atmıştır" denildi.

YOUNG STRUGGLE ÜYESİ GÖZALTINDA TEHDİT EDİLDİ
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Daha sonra kimlik kontrolleri yapılması esnasında kişileri tahrik edici bir şekilde gözaltı muamelesi yapmıştır. Kimlik kontrolü yapıp bıracağız diyerek aldığı Young Struggle okuru bir genç kadın yoldaşımızı hiçbir gerekçe göstermeden ters kelepçe yaparak gözaltına almıştır. Gözaltı süresince tehdit edilerek yapılan eylemi kim organize etti vb. soruları sorularak psikolojik şiddet uygulanmıştır. Gözaltı alma süresince ve sonrasında tehdit vari davranışları devam etmiştir. Bazı yayın organları Bellevue de yapılan eylemin lideri yakalandı şeklinde asılsız suçlamalarla toplum üzerinde bir algı oluşturmaya çalışmaktadır. Bu antidemokratik uygulamaları ve asılsız suçlamaları kabul etmeyeceğiz. Bundan sonraki sürecin İGİF olarak takipçisi olacağımız belirtiyoruz. Sokakta ısrar edecek, siyasal özgürlüklerimizi savunacağız. Yaşasın 1 Mayıs."