18 Mayıs 2024 Cumartesi

İç Anadolu kentlerinde 1 Mayıs kutlaması

İç Anadolu kentleri Çorum, Kayseri, Sivas ve Tokat'ta işçiler 1 Mayıs'ı kutladı. Şeker fabrikası özelleştirilen Çorum'daki mitinge yaklaşık bin 500 kişi katıldı, özelleştirmeler protesto edildi.
1 Mayıs kutlamaları İç Anadolu bölgesinde coşkuyla kutlandı. Kutlamaların merkezi Ankara olsa da diğer kentlerde de kitlesel kutlamalar yapıldı. 
 
ÇORUM
 
Ankara'nın ardından en kitlesel miting, şeker fabrikası satılan Çorum'da gerçekleştirildi. KESK, DİSK, Türk-İş ve siyasi partilerin düzenlediği mitinge yaklaşık bin 500 kişi katıldı. 
 
Pir Baba Çamlığı önünde toplanan işçi ve emekçiler, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganıyla Hürriyet Meydanı'na yürüdü. 
 
Şeker fabrikası işçileri, özelleştirmeleri "Şekeri satanı biz de satarız", "Şekere uzanan eller kırılsın" sloganlarıyla protesto etti. Karayolları işçileri de kadro talebini dile getirdi.
 
Türk-İş Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biz OHAL'i grevleri engellemek için kullanıyoruz" sözlerini hatırlatarak, OHAL'in teröre karşı kullanıldığı yönündeki propagandanın gerçekçi olmadığının bu açıklamayla gün yüzüne çıktığını söyledi. Şeker fabrikasının özelleştirilmesine tepki gösteren Kahraman, "İşçimizin tırnağına bile zarar gelmeyecek. Burada asıl kaybeden Çorum olacaktır" dedi. 
 
KAYSERİ
 
Kayseri'de Türk-İş'e bağlı sendikalardan yaklaşık 300 işçi, 1 Mayıs'ta Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. 
 
Burada konuşan Koop-İş Başkanı İdris Güven, "Eğitimden sağlığa birçok hakkımız piyasa şartlarına bırakılıyor. İş kazaları her ay yüzlerce arkadaşımızı yaşamdan koparıyor. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadroya alınması önemli bir kazanım olmasına rağmen bir çok sorunu beraberinde getirdi ve mağduriyetlere neden oldu. Bu mağduriyetlerden en büyüğü kapsam dışında kalan taşeron işçiler oldu. Güvencesizliği sürekli hale getiren geçici ve mevsimlik işçilik uygulamalarında iyileştirmeler yapıldı ancak hâlâ sözleşme imzalanmadı" dedi. 
 
Taşeron işçiler, kadro talebini "Kadro hakkımız söke söke alırız" sloganıyla dile getirdi.
 
SİVAS
 
Sivas'da 1 Mayıs'ın adresi Mevlana Meydanı oldu. Ethembey Parkı yakınlarında toplanan yaklaşık 500 kişi, miting alanına yürüdü. 
 
1 Mayıs tertip komitesi adına açıklama yapan Mustafa Akyol, karanlığa karşı aydınlığı, baskıya karşı direnişi, adaletsizliğe karşı adaleti, hukuksuzluğa karşı hukuku savunmak için toplandıklarını söyledi. Akyol, özgür, demokratik bir Türkiye istediklerini dile getirdi. 
 
İşçi ve emekçiler, davul zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs'ı kutladı. 
 
TOKAT
 
Tokat'ta 1 Mayıs mitingi 200 kişinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Miting programı '77 1 Mayısında yaşamını yitiren işçiler anısına saygı duruşu ile başladı. 
 
Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Hakan Gümüşdoğan, yaptığı açıklamada, "Emeğin haklarını, demokrasiyi, laikliği barışı kararlılıkla sahiplenmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Çiftçi Abdurahman Öz de yaptığı konuşmada, "Her şeyimiz satılıyor, her şeyimiz yıkılıyor, diyoruz ama mücadeleye gelince hiçbirimiz gelmiyoruz. Bizler barajlar yapıyoruz. Göletler, barajlar yaparak, suyu çiftçiye bedava verebilirsiniz. Biz zaten bu suyu bedava kullanıyorduk. Biz pancar ekerek kazandık. Biz tütün ekerek kazandık. Biz üretirsek esnaf kazanacak. Biz üretirsek fabrikalar kazanacak" diye konuştu.