27 Nisan 2024 Cumartesi

Hindistan'da 3 parti birleşerek CPI (ML) Mass Line'ı kurdu

Hindistan'da CPI (ML) Devrimci İnisiyatifi, CPI (ML) PCC ve CPI (ML) Pratjapanda birleşerek yeni parti CPI (ML) Mass Line'ın kuruluş konferansını gerçekleştirdi.

3 Mart 2024'te, Hindistan'daki Marksist-Leninist güçlerin son yıllardaki en büyük kitlesel gösterisi, Telengana eyaletinin Khammam kentinde gerçekleşti. Gösteri CPI (ML) Devrimci İnisiyatifi, CPI (ML) PCC ve CPI (ML) Pratjapanda partileri birleşerek yeni parti CPI (ML) Mass Line'ın kuruluş konferansı kapsamında düzenlendi.

Komünist ve mücadeleci geleneğe bağlı Telengana eyaletinin Khammam kentinin CPI (ML) Mass Line partisinin kuruluş yeri olarak belirlenmesi orada bulunan güçlü kömür madencileri hareketine dayanıyor. Ayrıca yakın zamanda Başbakan Modi'nin faşist BJP'si buradaki seçimlerde açık bir yenilgiye uğradı.

Gösteri boyunca tüm şehir orak-çekiç ve parti adını taşıyan flamalarla donatıldı. Yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı eyleme yerli kültür grupları çeşitli dans ve müzik gösterilerle eşlik etti. CPI (ML) Mass Line partisi kuruluş konferansında Modi faşizmine karşı birleşik antifaşist cephe kurma ve genişletme çağrısında bulundu, birleşik mücadelenin önemine işaret etti. Uzun yıllardır ICOR'un ana koordinatör yardımcısı olan Sanjay Singvhi konferansın ana konuşmacılardan biriydi ve ICOR'un dünya devrimci hareketinde oynadığı ilerletici rolüne işaret etti. Diğer konuşmalarda da revizyonist CPI ve CPM'nin işçilerin çıkarlarını ayaklar altına alan burjuva birleşik cepheleri teşhir edildi ve burjuva cepheleşmelere, burjuvaziye yedeklenmeye karşı ayrışmanın gerekliliğini vurgulandı.

Ortak tüzük ve programatik temeller üzerine uzun tartışmalara yer veren Birleşme Konferansı, "farklılıklarla birlik" ilkesini benimsedi. Hindistan'ın sosyoekonomik yapısına dair konferans, Hindistan'ın feodal kalıntıları olan kapitalist bir ülke olduğu konusunda ortaklaştı.