19 Mayıs 2024 Pazar

HDP'nin İş ve Aş Buluşmalarının 4'üncüsü sona erdi

HDP'nin Mersin'de 3 gündür sürdürdüğü İş ve Aş Buluşmaları bugünkü ziyaretlerin ardından sona erdi.

HDP'nin, 2021 yılı boyunca devam edecek olan İş ve Aş Buluşmalarının 4'üncüsü Mersin'de bugün yapılan ziyaret ve etkinliklerle sona erdi.

Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar, Ekoloji Komisyonları tarafından Mersin'de 10-11-12 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen 3 günlük buluşmada yüzlerce kişi ile biraraya gelindi. Ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle yaşanan sorunların dile getirildiği ziyaretlerde çözüm önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

HDP HEYETİ 05.30'DA MEVSİMLİK İŞÇİLERLE BULUŞTU
HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan'dan oluşan heyet, sabahın ilk ışıklarında mevsimlik tarım işçileri ile buluştu. Sabah 05.30'da her gün binlerce mevsimlik işçinin tarlalara dağıldığı durağa gelen HDP heyetiyle görüşen Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdulselam Kutlu'nun da aralarında bulunduğu işçiler '"Sabah 4'te gidiyoruz bazen akşam 9'da bile dönemediğimiz oluyor. Yemek molası için bile yarım saat duramıyoruz" diyerek çalışma şartlarının insani koşullarda olmadığını anlattı. HDP heyeti, dün olduğu gibi bugün de mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını her alanda takip edip çözüm için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

'BORCU BORÇLA KAPATIYORUZ'
HDP heyeti ayrıca Mersin Bit Pazarı esnafıyla buluşup sorunlarını ve taleplerini dinledi. Pandemi nedeniyle uzun süre işyerlerini açamayan esnaf artan borçlarına dikkat çekerek, borçlarını tekrar borçlanarak kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Heyet, iktidardan ihtiyaç duydukları desteği alamadıklarından yakınan esnafla sorunlarının çözümü konusunda fikir alışverişinde bulundu.

BALIKÇI ESNAFI: MİLLETİN ALIM GÜCÜ YOK Kİ İŞ OLSUN
HDP heyeti, Bit Pazarının ardından Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat ve balıkçı esnafıyla buluştu. Esnafın ekmek parası bulamaz duruma geldiğini söylediği buluşmada balıkçılar, artan fiyatlardan dolayı halkın alım gücünün düştüğünü ve bu yüzden iş yapamadıklarını ifade etti. Ardından bir taksi durağını ziyaret eden heyete taksiciler odaları olmadığı için yeterli düzeyde temsil edilmediklerini söyledi.

ESNAF İÇİN HİBEDEN BAŞKA ÇÖZÜM YOK
Garo Paylan, Menekşe Kızıldere ve Erol Katırcıoğlu'dan oluşan heyet, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası'na bir ziyaret gerçekleştirdi. Oda Başkanı Ayhan Kızıltan görüşmede pandeminin bütün yükünü hizmet sektörünün sırtlandığın belirterek, "Finansmana kolay erişim gerekiyor. Kayıtsız şartsız para verecekler esnafa, hibe verecekler. Başka çözüm yok" diye konuştu. Meclis Başkanı Hamit İzol ise "Hizmet sektörünü hibenin dışında hiçbir şey kurtarmaz" dedi.

HDP HEYETİ MERSİN LİMANI'NIN ATATÜRK PARKI'NA DOĞRU GENİŞLETİLMESİNİ PROTESTO ETTİ
Mersin Limanı'nın Atatürk Parkı'na doğru genişletilme projesine karşı bir açıklama yapan HDP heyeti, halkın kent hakkının ihlal edildiğini belirtti. Açıklamaya Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Naci Sönmez ve Menekşe Kızıldere ile partinin il yöneticileri katıldı. Sönmez, liman genişlemesinin kentin can damarına müdahale olacağını belirterek, bu tür projelerin kentin ana arterlerinde değil doğanın daha az zarar göreceği yerlerde yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sönmez, "Siyasi iktidar her konuda olduğu gibi özellikle doğal varlıklarımızı, ekolojiyi dikkate almadan halkın taleplerini dikkate almadan bu tür projeleri fütursuzca yapıyor. Bizler bu tür projeleri protesto ediyoruz" dedi. Kızıldere ise kentte yapılacak böylesi bir projeye ihtiyaç olmadığına dikkat çekerek, "Bu proje biyoçeşitliliğe zarar verecektir. Kentin güzelliği zarar görecektir" dedi.

HDP HEYETİ ÇEVRE ÖRGÜTLERİYLE BİRARAYA GELDİ
HDP heyeti ziyaretleri kapsamında kentteki çevre örgütleri ve Nükleer Karşıtı Platform ile bir araya geldi. Mersin Akkuyu Nükleer Santral sorununun sadece Mersin'i ve sadece bir kaza durumunda değil her yeri ve her zaman tehdit edeceğinin dile getirildiği toplantıda Metsomar Nükleer Santrali ve Bulgaristan nükleer atıklar sorunu ile diğer zararlı örneklerin ele alınması ve düzenli gündemde tutulması talep edildi. Toplantıda Mersin Liman sorunu, rant ve sermaye odaklı yaklaşım ile ortaya çıkan imar ve kentleşme sorunları, taş ve maden ocakları sorunu, tarım alanlarındaki tahribat gibi alt başlıklarda sorunlar dile getirildi. 

ENGELLİLEN GÜVENCELİ İŞ TALEP ETTİ
Heyet, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi'ne gerçekleştirdikleri ziyarette engellilerin sorunlarına kulak verdi. Engellilerin siyasette yeterli düzeyde temsil edilmediğinin dile getirildiği ziyarette engellilerin işsizlik sorunlarına dikkat çekildi ve engelliler için güvenceli iş talep edildi. Engellilerin bağımsız yaşamaları için gerekli gelir ve iş imkanlarının sağlanmasını isteyen dernek yöneticileri, yüzmde 3 engelli kotası ile eski hükümlü kotasının birleştirildiğini ve bu durumun engellilerin aleyhine uygulandığını kaydetti.