24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP'den Van Gölü'ndeki mülteci ölümlerinin araştırılması için önerge

Van'da göçmenleri taşıyan balıkçı teknesinin batması sonucu 11 göçmenin yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıyan HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Van'da göçmenleri taşıyan balıkçı teknesinin batması sonucu 11 göçmenin yaşamını yetirmesi ve onlarca göçmenin cenazesinin ise göl altında kalması olayı nedeniyle göçmenlerin yaşadığı bu insanlık dışı uygulamaların ve ölümlerin araştırılması için meclis araştırma komisyonun kurulması ve buna bağlı olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Koçyiğit, Meclis araştırma önergesinde, mülteci ve göçmenler için Avrupa'ya geçiş yolları zorlaştıkça ve Türkiye'de mülteci statüsü, iltica hakkı tanınmadıkça göçmenler daha fazla riskli yollara yönelmekte, Van'da ve diğer sınır kentlerinde daha büyük insanlık dramları yaşandığını kaydetti. Göçmenlerin yaşadığı bu insanlık dışı uygulamalardan ve ölümlerden yalnızca göçmen kaçakçıların sorumlu olmadığını ifade eden Koçyiğit, "Türkiye Avrupa arasında göçmen ve mültecilerin siyasi ve ekonomik pazarlık konusu yapmaktan bir an önce vazgerek; göçmen ve sığınmacıların tüm sorunlarının tespit edilmesi ve buna bağlı olarak insani ve hak temelli politikaların belirlenmesi, göçmen ve sığınmacıların uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının eksiksiz bir şekilde uygulanması, göçmen kaçakçıları ve onlarla iş birliği yapanlarla ile etkili mücadele yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim" diye belirtti.

Koçyiğit, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Önergede şu soruların yanıtlanması istendi:
27 Haziran 2020 tarihinde Van'da yaşanan son tekne faciasında kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Kaç kişi kayıptır?
Son beş yıl içerisinde Van il sınırı yakınlarında yaşamını yitiren göçmen sayısı kaçtır? Ölüm nedenleri, uyrukları, yaş ve cinsiyetleri nedir?  Yaşamını yitiren göçmenlerin cenazeleri ailelerine ulaştırılmış mıdır?
Van'da ve diğer sınır kentlerinde; göçmen kaçakçılarının ve onlarla iş birliği yapanlara ilişkin hangi çalışmalar yürütülmekte midir? Bu çalışmalar sonucu kaçı gözaltına alınmış kaçı tutuklanmıştır?   
Göçmen kaçakçıların telefonları dinlenmekte midir? Şifreli konuşmalar çözülmekte midir? Buna göre kaçakçılar göçmenler için hangi ifadeleri kullanmaktadır?
Van Gölü'nde 27 Haziran günü batan balıkçı teknesine ilişkin soruşturma hangi aşamadır? Kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır? 
Türkiye İran sınırında bir paket kaçak çay, sigara geçirilmezken kafileler halinde yüzlerce göçmen sınırdan nasıl geçmektedir? Sınırda görev yapan kolluk güçleri göçmen kaçakçılarıyla işbirliği mi yapmaktadır? Bunlara ilişkin bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?
Türkiye'de göçmenlere mülteci statüsü verilmesi ve iltica hakkı tanınması için bir yasal düzenleme yapacak mısınız? Hak temelli bir mülteci politikası için bir çalışmanız var mıdır?