19 Mayıs 2024 Pazar

HDP'den 'elektronik kelepçe'ye ilişkin Kanun Teklifi

HDP Ağrı Milletvekili Koç, elektronik kelepçe uygulamasının yasadan çıkarılması için Meclis'e Kanun Teklifi verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, iktidarın; siyasetçilere, öğrencilere ve bütün muhalif kesimlere yönelik bir cezalandırma ve pranga aracına dönüştürdüğü "elektronik kelepçe" uygulamasının yasadan çıkarılması için Meclis'e Kanun Teklifi verdi. 

"Cezalandırmanın" amacının belirlenirken hükümlünün de bir insan olduğu ve bazı hakların süresi olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydeden Koç, bu anlamda hükümlünün sosyal yaşama uyum sağlaması hatta mümkün olduğunca sosyal yaşamdan uzaklaştırılmaması insan olmasının bir sonucu olduğunu belirtti. 

HDP Milletvekili Koç, "Adli kontrol, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109. maddesinde de belirtildiği gibi, tutuklamaya alternatif bir tedbir olarak düzenlenmiştir. 6352 Sayılı Yasa ile 2012'de yapılan değişiklik öncesi adli kontrole karar verebilmek için yürütülen soruşturmada suçun üst sınırının üç yıl olması gerekiyordu. Bu şartın kaldırılması olumlu bir gelişme olmakla beraber, kurumun düzenlenişine baktığımızda tutuklamaya alternatif olmaktan ziyade tutuklamayı tamamlayan, onun devamı niteliğinde olan, hatta bazı yükümlülükler açısından tutuklamadan dahi daha ağır sonuçlara neden olabilen bir tedbir olduğunu görmekteyiz" dedi. 

Koç, şöyle devam etti: "Adli kontrol, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109. maddesinde de belirtildiği gibi, tutuklamaya alternatif bir tedbir olarak düzenlenmiştir. 6352 Sayılı Yasa ile 2012'de yapılan değişiklik öncesi adli kontrole karar verebilmek için yürütülen soruşturmada suçun üst sınırının üç yıl olması gerekiyordu. Bu şartın kaldırılması olumlu bir gelişme olmakla beraber, kurumun düzenlenişine baktığımızda tutuklamaya alternatif olmaktan ziyade tutuklamayı tamamlayan, onun devamı niteliğinde olan, hatta bazı yükümlülükler açısından tutuklamadan dahi daha ağır sonuçlara neden olabilen bir tedbir olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle, CMK'nın 109. Maddesinin 3'üncü fıkrasının; a, b, c, d, j, k, ı bentlerinin kanun metninden çıkarılması elzemdir."