19 Mayıs 2024 Pazar

HDP Mardin İl Eşbaşkanları tahliye edildi

"Gizli tanık" beyanlarıyla tutuklanan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ağaoğlu ve önceki dönem HDP Mardin İl Eşbaşkanı Alkan ilk duruşmada tahliye edildi. 

HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ve önceki dönem HDP Mardin İl Eşbaşkanı Musa Alkan’ın duruşması görüldü. 

Mardin'de 29 Şubat 2020'de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınıp, 6 Mart 2020'de tutuklanan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ve önceki dönem HDP Mardin İl Eşbaşkanı Musa Alkan'ın "örgüt üyeliği" iddiası ile yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi'nde (SEGBİS) yaşanan sorun nedeniyle 5 saat gecikmeli başladı. Duruşmada mahkeme başkanının mazeret alarak duruşmayı üye hakimin yönettiği görüldü.

Sorunun çözülmesinin ardından geçilen duruşmaya Ağaoğlu, Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Alkan ise tutulduğu Şanlıurfa T Tipi Kapalı Hapishanesi’nden katıldı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı HDP il yöneticileri de takip etti. Duruşma öncesi adliye çevresinde Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de yoğun "güvenlik" önlemi adı altında ablukaya aldı.

ALKAN: TOPLANTIYA KATILDIĞIM İDDİA EDİLEN TARİHTE HAPİSHANEDEYDİM
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada Alkan, üzerine atılı suçlamaları reddederek, bir toplantıya katıldığının iddia edildiğini ancak hiçbir yerde isminin olmadığına dikkat çekti. Savcılığın aleyhine gösterdiği delillerin kendisinin lehine olan deliller olduğunu ifade eden Alkan, "gizli tanık" beyanlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Savcılığın iddialarını delillendirmediğini kaydeden Alkan, açık ve gizli tanık beyanlarında toplantıya katıldığı iddia edilen tarihlerde kendisinin hapishanede olduğunu, bunun kayıtlara bakılması durumunda rahatlıkla görüleceğini söyledi. Alkan, suçlamaların tamamının algı yaratmak amacıyla oluşturulduğunu ifade etti.

AĞAOĞLU: SEÇİLENE KADAR ORTADA SUÇ YOKTU
Ardından Ağaoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak başladığı savunmasında Türkiye siyasetinde zor bir süreçten geçildiğini dile getirdi. İddianamenin tamamen kurmaca olduğunu belirten Ağaoğlu, HDP olarak tüm siyasi partiler gibi siyaset yapma hakları olduğunu söyledi. Tüm faaliyetlerinin siyasi olduğunu ve illegalize edilmeye çalışıldığını ifade eden Ağaoğlu, haksız ve hukuksuz yere tutuklu olduğunu belirtti. Kendisinin 2020 yılı Ocak ayında HDP İl Eşbaşkanı seçildiğini kaydeden Ağaoğlu, "Ben seçilmeyene kadar bir suç yoktu. İddianamede 7 yıl öncesinden bahsediliyor. 7 yıl boyunca suç olmayan şeyler il eşbaşkanı seçilmemden sonra karşıma çıkarıldı. Bu bile her şeyin açık şekilde hukuksuz, planlı olduğunu gösteriyor" diyerek tahliyesini istedi. 

TANIK L.U.: İFADELER BİLGİM DIŞINDA DOSYAYA EKLENMİŞ
Dosyada tanık olarak ismi geçen L.U. dinlendi. Dosyada kendisine ait olduğu belirtilen ifadelerin bilgisi dışında eklendiğini söyleyen L.U., gözaltına alındığında toplantıya dair ifade verdiğini ancak iddianamede yer alan beyanın kendisine ait olmadığını ifade etti.

AV. YILDIRIM: GİZLİ TANIKLARIN MARDİN’DEKİ TÜM SİYASETÇİLER HAKKINDA BEYANI VAR
Avukat Azad Yıldırım, dosyada yer alan "gizli tanıkların" Mardin'deki tüm siyasetçiler hakkında beyanları olduğunu hatırlatarak, "gizli tanıkların" sahte çıkmasına rağmen haklarında bir soruşturma olmadığını söyledi. "Bu insanlar bu işi meslek edinmişler. Ne hikmet ise Mardin'deki herkesi tanıyor, her şeyi de biliyorlar" diyen Yıldırım, "Parti binasının önünde her gün kamp kuran, kamera kaydı alan, teknik ve fiziki takip yapan emniyetin elinde tek bir şey geçmemiş, dosyaya tek bir şey yansımamıştır. Bu beyanlar tamamen yönlendirme sonucu hazırlanan beyanlardır HDP de DBP de birer siyasi partidir. Tüzüğünde Meclisler ile örgütlenmesi vardır. Meclis kurulması üzerinden suçlama yapılamaz" dedi.

AV. TÜRK: İDDİANAMEYLE HDP İLLEGALİZE EDİLMEYE ÇALIŞIYOR
Avukat Aziz Türk de, Alkan ve Ağaoğlu'nun üzerine atılı suçlamalar için "7 yıldır kamuoyuna tehdit oluşturmazken, kaçma girişimleri yokken bugün bunun olduğunu iddia etmek abesle iştigaldir" dedi. Dosyada tutuklamaya yetecek kadar delil olmamasına rağmen müvekkillerinin bir yılı aşkın bir süredir tutuklu olduğunu kaydeden Türk, iddianame ile tamamen HDP'nin illegalize edilmeye çalışıldığını söyledi.

AV. KUZU: SAVCI GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMIŞTIR
Avukat Erdal Kuzu ise, iddianamede hakikat arayışı olmadığını dile getirerek, bir gizli tanık beyanı ile 6 milyon insanın oy verdiği partinin ne olduğunun anlaşılamayacağını söyledi. Şimal Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının devletin gözetimi altında yapılmış bir toplantı olduğuna dikkat çeken Kuzu, savcılığın bu toplantıyı aleyhe kullanarak, müvekkillerinin lehine olan belgeleri dosyaya eklemediğini kaydetti. Savcının kanuna karşı hile yaparak, görevini kötüye kullandığını dile getiren Kuzu, HDP ve DBP binalarına yapılan baskınlarda el konulan belgeler içinde müvekkillerinin lehine olanların çıkarıldığını söyledi. İddianamenin ideolojik ve siyasi olduğunu kaydeden Kuzu, "Savcı toplantıyı gazete küpüründen öğrendiğini söylemiş. Bu savcı devletin basiretsiz olduğunu söylemiş. Hiçbir savcı açık kaynak taraması yaparak, illegal bir toplantıya dair bilgiye ulaşamaz. Her mahalle toplantısı illegal görülürse, nefes alamaz kimse" diyerek, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

SAVCILIK TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ
Savcılık ara mütalaasında Alkan ve Ağaoğlu'nun "üzerlerine atıl suçun mahiyeti, dosyadaki delil durumu" gerekçesi ile tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

EŞBAŞKANLAR, YURTDIŞI YASAĞIYLA TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme her iki ismin yurtdışı çıkış yasağı ile tahliyesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 25 Haziran'a erteledi.