19 Nisan 2024 Cuma

HDP Hendek'teki patlama için Meclis araştırması istedi

HDP Mersin Milletvekili Turan, Hendek'teki havai fişek patlamasının nedenlerinin bulunması, patlamada iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirlerin alınıp alınmadığı, patlamanın sorumluluğunun işçilere yüklenerek kaza gibi gösterilmesinden kaçınarak patlamada gerçek sorumluların ihmallerinin olup olmadığının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydan gelen patlamayı meclis gündemine taşıdı. Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.

"Neoliberalizmle birlikte fabrikalar, işçilerin geçimlerini sağlamak için işyeri olmaktan çok iş cinayetlerine neden oldukları mekânlar haline dönüşmüştür" diyen  Turan, İSİG'in 2020 yılının ilk beş ayında resmi kayıtlara göre 733 işçi yaşamını yitirdiğini açıkladığını hatırlattı. 

İş cinayetlerinin başında, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasının geldiğini vurgulayan Turan, 3 Temmuz'da Sarkarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada 6 işçinin yaşamını yitirdiğini, yüzün üzerinde işçinin yaralandığını, 1 işçinin ise hala kayıp olduğunu anımsattı. 

Patlamanın iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli düzeyde önlem alınmadığını bir kez dhaa gözler önüne serdiğine dikkat çeken Turan, şunları belirtti: "Sakarya'nın Hendek ilçesinde meydana gelen havai fişek patlamasının iki boyutu vardır. Birincisi, 6 işçinin ölümü ve 100'ün üstünde işçin yaralanmasıyla sonuçlanan işçilerin çalışma koşullarının boyutu, ikincisi ise işçilerin yaşamlarını güvenceye almadan çalışma koşullarından sorumlu olan sermaye boyutudur."

Aynı fabrikada, 2009 yılından bugüne çok sayıda patlama yaşandığını ve her defasında isim değiştirilerek üretime devam edildiğini ifade eden Turan, şöyle devam etti: "Sakarya'nın Hendek ilçesi Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın diğer boyutu ise fabrika sahibinin iş güvenliğini dikkate almadan üretime devam etmesidir. Havai fişek patlamasından sonra MÜSİAD'a kayıtlı iş insanları havai fişek fabrikası sahibi ve MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Çoşkun için moral yemeği düzenlemiş ve yemekte çekilen fotoğraf kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştır.

"Yaşar Coşkun, işçi ölümlerinin yaşandığı bu trajik olay karşısında, olayın sorumluluğunu almadan işçi cinayetlerine ‘fıtrat' meselesi olarak yaklaşmaktadır. Yaşar Coşkun hakkında hiçbir soruşturmanın açılmamasının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur."

HDP Adana Milletvekili Turan, patlamanın nedenlerinin bulunması, patlamada iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirlerin alınıp alınmadığı, patlamanın sorumluluğunun işçilere yüklenerek kaza gibi gösterilmesinden kaçınarak patlamada gerçek sorumluların ihmallerinin olup olmadığının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.