25 Nisan 2024 Perşembe

Hasta tutsaklar için yetkililer göreve çağrıldı

Diyarbakır F Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Erbağ'ın durumuna dikkat çekilen 482. F Oturması'nda, yetkililer göreve çağrıldı.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin sona ermesi ve derhal tahliye edilmeleri için her hafta düzenlenen F Oturması'nın 482.'si Semiran Erbağ için yapıldı. 

Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamayı İHD İstanbul Şube yöneticilerinden Ferit Barut okudu. 

Diyarbakır F Tipi Hapishanesinde tutulan hasta kadın tutsak Semiran Erbağ'ın üç yıl önce tutuklandığını hatırlattı. Erbağ'ın  yüksek tansiyon, mide ve bağırsak iltihabı, eklem iltihabı, kemik erimesi ve kalp damarlarında daralmaya bağlı hastalıkları nedeniyle yoğun halsizlik, ani bayılma, ellerde titreme, ileri derecede reflü gibi ciddi sağlık sorunları yaşadığını ve haftada iki ya da üç kez
acil müdahale için hastaneye götürülüp getirildiğini söyleyen Barut, şöyle devam etti: 

"Semiran Erbağ gibi yüksek tansiyon hastası olan ve bundan kaynaklı daha önce felç geçiren annesi, ‘Kızım hasta tutuklu, her gün hastaneye götürüyorlar ama hapishane koşullarında yeterli tedavi olanakları yok. O kadar çok zayıflamış ki tanıyamıyorum bile. Cezaevlerinden cenazelerin çıkmaması için hükümete çağrıda bulunuyorum; Tüm hasta tutukluları serbest bırakın' diyor. Ablası ise; son ziyareti sırasında kardeşinin; ‘Doktor kalbimin saatli bir bomba gibi olduğunu, her an kalp krizi geçirebileceğimi söyleyerek, tehlikeye dikkat çekti' dediğini aktardı. Kardeşinin sağlık durumunun gittikçe kötüye gittiğini, kalp damarlarındaki daralmadan kaynaklı hayati risk bulunduğunu söyleyen ablası, ‘mide rahatsızlığı devam ediyor. Ne yese hepsi ağzından geri geliyor. Tansiyonu çok yüksek olmasından dolayı haftada bazen 3 - 4 defa acile götürülüyor. Tansiyonu düşmüyor. Bütün hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz' çağrısı yapmaktadır.

İnsan hakları savunucuları olarak; Covid-19 salgını da dikkate alınarak, Semiran Erbağ ve ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere; tüm yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için kamuoyunu duyarlı olmaya, yetkilileri göreve çağırıyoruz."