19 Mayıs 2024 Pazar

Hasta tutsak Necmettin Ormanlı'nın durumuna dikkat çekildi

470. F Oturması eyleminde hasta tutsak 70 yaşındaki Necmettin Ormanlı'nın durumuna dikkat çekildi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, yetkililere çağrı yaptı ve tutsakların sağlık ve yaşam hakkının korunmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliyesi için her hafta düzenlediği F Oturması'nın 470.'sinde ŞIrnak T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Necmettin Ormanlı için yetkililere seslendi. 

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısının metnini İHD İstanbul Şubesi üyesi Yüksel Uygun okudu. Uygun, bir yıl 3 aydır tutuklu olan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükümlü 70 yaşındaki Necmettin Ormanlı'nın ileri derecede yüksek tansiyon, şeker, bronşit ve kalp hastası olup kemik erimesine bağlı olarak yürüme güçlüğü çektiğini ve bacağına takılan platinle yaşadığını söyledi. 

Uygun, "Hapishane koşullarında her geçen gün daha da ağırlaşan hastalıkları nedeniyle haftada 3 defa hastaneye gitmesi gereken Ormanlı için, Covid 19'un neden olduğu ağır risk ve hastalıkları nedeniyle infaz ertelemesi talebiyle yapılan iki başvuruya halen bir cevap verilmemiştir" dedi. 

Babasının son durumu hakkında oğlundan bilgi aldıklarını aktaran Uygun, "Babasının yaşı, hastalıkları ve engelli olması nedenleriyle tek başına yaşamını sürdüremediğini, hapishanede tutulmasının hastalıklarını ağırlaştırdığını, bu nedenle serbest bırakılmasını istediklerini, avukatı aracılığı ile yapılan infaz ertelemesi talebine halen cevap verilmemesinin babasının yaşamını tehlikeye attığını belirtmiştir. Necmettin Ormanlı ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması devletin sorumluluğudur. Mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması bakımından yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.