19 Mayıs 2024 Pazar

Hapishanelerde süren açlık grevi direnişine ilişkin açıklama

Hapishanelerde devam açlık grevi direnişine ilişkin açıklama yapan Açlık Grevi Yerel İzleme Koordinasyonu; direnişçilerin taleplerinin derhal sağlanmasını ve hayatta kalabilmeleri için gerekli tedavilerin yapılması gerektiğini kaydetti. 

Açlık Grevi Yerel İzleme Koordinasyonu, hapishanelerde süren açlık grevlerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezinde basın açıklaması yaptı. 

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin ve İmralı'daki tecridin sona erdirilmesi talebiyle 120 hapishanede devam eden açlık grevi direnişinin 104. gününde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "İmralı'daki tecridin kaldırılması talebiyle 2018 yılı sonlarında başlamış ve 2019 yılı Mayıs ayı sonlarında bitirilmiş olan süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerinin etkisi ile tecrit kaldırılmış ve mahpuslar aileleri ve avukatları görüştürülmüştür. Ancak bu tecrit uygulaması kısa bir süre sonra tekrar başlatılmış ve 7 Ağustos 2019 tarihinden itibaren görüş yasakları tekrar devreye girmiş, avukatlarının ve ailelerin yapmış olduğu görüş talepli başvurular kabul edilmemiştir" denildi. 

'TÜM KURUM VE KURULUŞLAR GÖREVLERİNİ YAPMALIDIR'
Bu ağır tecrit uygulaması BM Mandela Kuralarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu'na aykırı bir uygulama ve ağır bir hak ihlali olduğunun altı çizilen açıklamada, "Bu uygulamaya son verilmeli ve Bakanlık tarafından gerek aile gerekse avukat görüşleri sağlanmalıdır. Türkiye hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle farklı zamanlarda farklı sürelerle mahpuslar açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri yapmak zorunda kalmışlardır. Mahpusların karşılanabilir taleplerine cevap verilerek hak ihlallerine son verilmeli ve insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlanmalıdır. Ağır hasta mahpusların infazları ertelenmeli ve hasta mahpusların tedavileri aksatılmadan sağlanmalıdır. İşkence ve kötü muamele yasağına aykırı uygulamalara son verilmelidir. Mahpusların sosyal faaliyetlerinin üzerindeki engel ve yasaklar kaldırılmalı, iletişim ve haberleşme olanakları eksiksiz olarak sağlanmalıdır. Ayrımcı uygulamalar son verilmeli, mahpuslar arasında eşitlik ilkesi gözetilmelidir. Tüm bu hakların sağlanması ve ihlallerin sonlandırılması için Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır" ifadeleri kullanıldı. 

'SÜRECİ TAKİP ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Açlık grevindeki tutsakların hayatta kalmaları için açlık grevi protokollerine uygun olarak gerekliliği zaruri ve destekleyici ihtiyaçlarının karşılanması, düzenli olarak sağlık kontrolleri ve tıbbi bakımlarının yapılması vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Bu hususta daha önceki açlık grevi sürecinde ceza infaz kurumlarına iletilmiş olan tıbbi olarak yapılacakların aktarıldığı prosedürlere mutlaka uyulmalıdır. Biz Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube, İnsan Hakları Derneği Ankara Şube, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Ankara Şube, Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak 120'yi bulan cezaevlerinde süresiz ve dönüşümlü açlık grevi yapan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması ve tecridin kaldırılması için bir an önce adım atmaya davet ediyoruz. Açlık grevi sürecini yakından izlemek için oluşturduğumuz İzleme Koordinasyonu olarak merkezi ve yerel düzeyde gerekli girişimlerde bulunacak, bu durumu raporlayarak demokratik kamuoyunun oluşmasına katkı sunacağız."