19 Mayıs 2024 Pazar

Halkevleri: Yasaklar hükümsüzdür, 1 Mayıs'ta sokaklardayız

"Sözde 'tedbirler' salgınla mücadele için değil muhalefetle mücadele için alınıyor" diyen Halkevleri, 1 Mayıs'ta sokaklarda olacaklarını duyurdu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında bir dizi yeni pandemi tedbiri açıklandı. Pandeminin seyrine göre değil de AKP ve MHP'nin kongre takvimine ve Ramazan ayına göre ayarlanan bu "tedbirler" bilimsellikten uzak, muhalefeti baskı altına almaya odaklanan yasaklar şeklinde gündeme geldi.

Halkın kitlesel olarak sokağa çıktığı ve bu yıl 1 Mayıs'ın da denk geldiği cumartesi günlerini de kapsayacak şekilde genişletilen yasak kararına yönelik tepkiler ise sözlü eleştirilerle sınırlı kalmayacak.

Yazılı bir açıklama yayımyalan Halkevleri "Konuşmasında 'çarkların dönmesinden' memnuniyetini dile getiren Erdoğan, çarkları döndüren işçilerin bayram günü olan 1 Mayıs'ı salgınla mücadeleyi bahane ederek yasaklayacak mı? Merak ediyoruz! Bizler biliyoruz ki alınan sözde 'tedbirler' salgınla mücadele için değil muhalefetle mücadele için alınıyor. Muhalefetin yapacağı basın açıklaması, eylem ve etkinlikler engellenirken kendi taraftarlarının tüm etkinlikleri yasak tanımadan yapılabiliyor" dedi.

Açıklamada, "Bizler Halkevciler olarak biliyoruz ki alınan tedbirler yine gerçekçi değil. Ramazan ayı bahane edilerek alınan yasaklar yükselen sokak muhalefetinin sesini kesmek için kullanılacak. Kadınların yaşam mücadelelerinin, işçilerin hak arayışlarının, yurttaşların eşitlik taleplerinin önünde set oluşturacak. En önemlisi 1 Mayıs İşçi Bayramı yine salgını önlemek için sözde kısıtlamalar bahane edilerek yasaklanacak, içi boşaltılmaya çalışılacak! O yüzden şimdiden diyoruz ki sakın 1 Mayıs'ı yasaklamayı düşünmeyin! 1 Mayıs işçilerin bayramıdır. 1 Mayıs alanlarda kutlanır. Çarklar dönsün diye salgın karşısında savunmasız bıraktığınız işçiler, 1 Mayıs'ta kendi tedbirlerini alarak en kitlesel biçimde alanları doldurmasını bilir. Yasak tanımaz! 1 Mayıs'ta alanlardayız!"