19 Mayıs 2024 Pazar

Halepçe'yi unutmadık, unutturmayacağız

Halepçe katliamı 33. yılında birçok kentte yapılan açıklamalarla kınandı.

Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye yönelik 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilen kimyasal gaz saldırısında 6 bin 357 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 765 kişi de ağır derecede yaralandı. Birçok ülkenin "soykırım" olarak kabul ettiği katliamın yıldönümünde birçok kentte basın açıklamaları yapıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da HDP ve DBP il örgütleri katliamının yıldönümünde Yenişehir ilçesindeki Xezal Park'ta açıklama yaptı. "Halepçe'yi unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartın taşındığı açıklamada HDP İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner konuştu.

Söner, 1986 yılında Enfal'de başlayan 1998 yılına Halepçe'de devam eden katliamlarda uluslararası güçlerin rolüne dikkat çekti. Kürt halkı üzerinden katliam yapanların sonlarının Saddam gibi olacağını söyleyen Söner, "Saddam hak ettiği yeri buldu. Tekrardan katliam planları yapanlara sesleniyoruz, Kürtler üzerinde uyguladığınız katliamlara son verin. Barış, demokrasi ve hukuk yoluyla çözüm için bir araya gelin. Bir kez daha bu katliamı lanetliyoruz" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise yaptığı konuşmada "33 yıl önce binlerce insanımız elma kokusuyla katledildi. Bu katliam Kürtler için yeni değil. Rojava'da, Şengal'de, Güney'de her yıl benzer katliamlar Kürtler üzerinde uygulanıyor. Şunu da iyi biliyoruz; bu katliamları yapan işgalcilerin sonu halkın elinden olmuştur. Bugün tekrardan katliamlarla Kürtleri ve kimliklerini yok etmeye çalışıyorlar. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; Kürtler vardır, var olacaklar. Kürtlerin kimliklerini yok edemezsiniz. Katliamda yaşamlarını yitirenleri anıyoruz, onları unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

BATMAN  
Katliamdan yaşamını yitirenlerin için Batman'da da anma düzenlendi. HDP tarafından Merkez İlçe Örgütü'nde gerçekleştirilen anmaya partinin Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, TJA, HDP Gençlik Meclisi üyeleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anmada katliamı konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada konuşan Milletvekili Rüştü Tiryaki, üzerinden bin yıl geçse Kürtlerin Halepçe'de yapılan katliamı unutmayacağını söyledi. Tiryaki, "Kürtler biliyor ki bu katliamı unutulursa başka katliamlar gelir. Kürtler sürekli bir katliam ile karşı karşıya. Halepçe Kürtler için birlik olmanın gerekçesidir. Bu katliamlara vereceğimiz cevap direniş. Süreklileşen bir direniş olmalı" diye konuştu.

ADANA
HDP Adana İl Örgütün de Halepçe katliamına dair parti binalarında anma düzenledi. Programa çok sayıda partilinin yanı sıra DAD, ESP, Anadolu Hakları Derneği yöneticileri katıldı. HDP İl Örgütü Yöneticisi Taylan Çelik, yaptığı konuşmada katliama ilişkin "Kürt halkının hak eşitliği ve özgürlük taleplerini defalarca silahla bastırmayı deneyen Saddam rejimi, bu saldırısıyla insanlık tarihine katliamcı olarak geçerken, Kürt halkı ise mücadelesini kesintisiz olarak sürdürdü" ifadelerini kullandı.

Partinin Ceyhan İlçe Örgütü tarafından yapılan açıklamada da halklara bu zulmü reve gören anlayışlar lanetlendi.

HATAY
Halepçe katliamına dair Hatay'da da HDP'liler anmalar organize edildi. İskenderun İlçe Örgütü binasında gerçekleştirilen anmaya HDP il ve ilçe eşbaşkanlarının yanı sıra PM üyeleri Seher Kadıroğlu, Bestami Çorapcı ve Mahmut Aydıncı katılırken, salonda katliama dair fotoğraflar sergilendi. Sinevizyon gösterimi sonrası yapılan konuşmalarda, Halepçe ile birlikte Mart ayı boyunca yaşanan tüm katliamlar kınanıp, yaşamını yitirenler anıldı.

HDP Dörtyol İlçe Örgütü de düzenlediği etkinlikle Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı.

ANTALYA
HDP Antalya İl Örgütü, Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri Attalos Heykeli önünde yaptıkları basın açıklamasıyla andı. Anmada, yere siyah bir örtü serilerek, üzerine karanfiller konuldu. Katliamda yaşamını yitirenleri anan HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, katliamı unutmayıp, unutturmayacaklarını kaydetti.

MERSİN
Halepçe katliamının kınandığı bir diğer merkez Mersin oldu. HDP İl Örgütü tarafından parti binasında yapılan açıklamada katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşundan bulunuldu.

Anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, "Qamişlo (Kamışlı) ve Halepçe katliamları parçalanmış Kürdistan'ın özgürlüğü hayaline karşı yakın tarihte gerçekleşen en vahşi iki katliamdır" diyerek, adaletsizlik ve eşitsizlikler üzerine kurulu devletlerin kanlı tarihinin sürdüğünü söyledi. Türkiye'de, Suriye'de, Irak'ta, İran'da ve dünyanın başka ülkelerinde egemenlerin, eşitlik, adalet, barış ve özgürlük isteyen her mücadeleyi baskı, şiddet ve katliamla durdurup, bastırmaya çalıştığını kaydeden Şöfer, "Bugün üzerinde yükseldiğimiz toprağın halklarımızın binlerce evladının canıyla yoğrulduğunu unutmayacağız. Bütün bu acılarla dolu tarihinin sonunu getirmek için her yerde demokrasiyi, özgürlüğü, eşitliği, barışı kurma mücadelesini yükselteceğiz" diye konuştu.

ŞIRNAK
Halepçe katliamında yaşamını yitirenler için Şırnak'ın Cizre ilçesinde anma düzenlendi. Programa HDP'li Milletvekili Nuran İmir'in de aralarında bulunduğu olduğu çok sayıda kişi katıldı. Yaptığı konuşmada katliamda yaşamını yitirenleri anan Nuran İmir, Roboski, Şengal ve Zilan'da yapılan katliamların 33 yıl önce yaşanan Halepçe'nin devamı olduğunu ifade etti. İmir, "Kürdistan'ın dört bir yanından Kürtlerin kimlik, irade ve varlıklarına yönelik saldırılar sürüyor. Bizler Halepçe katliamını unutmadık ve unutmayacağız. Halepçe katliamının yaraları hala açık. Adalet arayışımız devam edecek" diye konuştu.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Gazi, Beyazıt ve Halepçe katliamlarına ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Ergin Tekin, 12 Mart 1995'te Gazi katliamı, 16 Mart 1978'de Beyazıt katliamı ve yine 16 Mart 1988'de Halepçe katliamı yaşandığını ve bu katliamlarda hayatını kaybedenleri bir kez daha saygı ile andıklarını dile getirdi.

İstanbul Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995 tarihinde gerçekleşen katliamın Türkiye siyasi tarihinde kara bir gün olarak yerini aldığını söyleyen Tekin, "Üzerinden bunca yıl geçmiş olmasına karşın Gazi katliamının sorumluları açığa çıkartılarak hak ettikleri cezaya çarptırılmamıştır. Gazi katliamının Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılık tarafından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan ikinci iddianamesinde Ergenekon'la bağlantısı basın yayın organlarında yer almıştır. 16 Mart 1978'de 7 öğrencinin hayatını kaybettiği Beyazıt Katliamı 43 yıldır karanlıkta. Olayı ortaya çıkaracak devlet kurumlarından ciddi bir bilgi verilmedi, deliller gönderilmedi! O sıralarda Susurluk Olayı ortaya çıktı. Katliam sırasında bombacıyı yakalamak isteyen polisleri engelleyen Reşat Altay'ın Abdullah Çatlı ile fotoğrafları ortaya çıktı" dedi.

Halepçe katliamının, Kürt halkına karşı uygulanmış bir insanlık suçu, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olduğunu belirten Tekin, "33 yıl önce Saddam diktatörlüğü, Irak'ta ki Kürt coğrafyasında ulusal özgürlük mücadelesini boğmak için 5 bini aşkın insanı kimyasal silahlarla katletmişti. Bugün Saddam diktatörlüğü olmasa da Kürtlere karşı katliamcı zihniyet farklı biçimlerde varlığını sürdürmektedir. Halkımızın yıllardır devam eden geleceğini özgürce belirleme ve bölge halklarıyla barış içinde yaşamaya dayalı mücadelesi, emperyalizm ve işbirlikçi bölge gericilikleri tarafından boğulmaya çalışılmaktadır. Ancak bize dayatılan bu acılı tarihi değiştirecek güç, halkımızın demokrasi ve özgürlük mücadelesi olacaktır" dedi.

Halepçe'de emperyalistler ve onların işbirlikçileri tarafından yapılan katliamı bir kez daha lanetlediklerini söyleyen Tekin, "Bugün de aynı katliamcı zihniyet Ortadoğu'da halkların eşit ve özgür yaşamına karşı katliamlarını sürdürmeye devam ediyor. Ortadoğu ve dünyadaki mazlum halklar üzerindeki katliamlar durdurulmalı, işgal edilen bütün bölgelerden emperyalistler geri çekilmelidir. Bölge, halkların kendi kaderini kendilerinin belirlediği eşit ve özgür bir yaşama bırakılmalıdır. Bunun için, ezilen bütün halkları, işçi ve emekçileri, katliamcı ve işbirlikçi zihniyetlere karşı, birlikte mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.