17 Mayıs 2024 Cuma

Haber-Sen'den işçi ve emekçilere mücadele çağrısı

Toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin açıklama yapan Haber-Sen Ankara 2 Nolu Şube, bir kez daha taleplerini yineledi. Sarı sendikacılığın eleştirildiği açıklamada, talepler kabul edilmediği takdirde sendika ayrımı yapılmaksızın işçi ve emekçilere birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

Haber-Sen Ankara 2 Nolu Şube, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin Babaharman Dağıtım Toplama Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. 

"Hükümet zammını al başına çal" yazılı pankartın açıldığı eylemde, kamu emekçilerinin grevli/toplu sözleşmeli sendika hakkının, iktidar tarafından yıllardır yok sayıldığı kaydedildi. Sarı sendikacılığın eleştirildiği açıklamada, "Bütün sınırlılıklarına ve eksikliklerine rağmen, kamu emekçilerinin toplu sözleşme süreci, başta ekonomik sorunlarımız olmak üzere, çalışma ve yaşam koşullarımızı belirlemesi ve geleceğimizi yakından ilgilendirmesi açısından önemlidir" denildi. 

Açıklamada, şu talepler sıralandı: 
▪ "Emekçilere ayrım yapılmaksızın 3 bin 600 ek gösterge verilmelidir.
▪ Gelir vergisi yüzde 15 de sabitlenerek, gelir adaleti sağlanmalıdır.
▪ Güvencesiz çalışanlar kadroya alınmalı, eşit işe eşit ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
▪ Skala ayarlaması zaman geçirilmeden yapılmalıdır.
▪ Tüm Personele yılda en az iki defa giysi yardımı ve ikramiye verilmelidir.
▪ Büyükşehir tazminatı uygulaması tekrar yapılmalıdır.
▪ Grevli toplu sözleşme hakkı önündeki yasal engeller kaldırılmalı, özgür, demokratik bir toplu sözleşme ortamı sağlanmalıdır.
▪ OHAL KHK'leri ve Bakanlık onayı ile hukuk dışı bir şekilde  yapılan  ihraçlara ve açığa almalara son verilmeli, haksız yere ihraç edilen tüm kamu emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir.
▪ İş yerlerinde çalışma koşulları düzeltilmeli, tek başına ve güvenliksiz çalışmaya son verilmelidir.
▪ Fiili hizmet zammı (yıpranma hakkı) önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır.
▪ Torpil ve adam kayırmaya son verilerek, sınavsız atamalar durdurulmalı, liyakat ilkesine uygun atamalar yapılmalıdır.
▪ Unvan yükselme sınavlarında sözlü mülakat son verilmeli adil, eşit ve liyakat ilkesi esas alınarak yapılmalıdır.
▪ Cumartesi çalışması isteğe bağlı olmalı ve günlük brüt ücretin en az yüzde 50 fazlası oranında ücretlendirilerek ödenmelidir.
▪ Yöneticilerin tarafından gerçekleştirilen mobbinge karşı etkin mücadele edilmelidir.
▪ Performans sistemi kaldırılarak çalışanlar arasındaki iş barışı tekrar sağlanmalıdır.
▪ Kreş olanakları artırılmalı, kreş olmayan yerlerde kreş yardımı yapılmalıdır.
▪ Lojmanlar çoğaltılmalı ve görev tahsisi ile lojman hakkı olanlar diğer çalışanlar gibi sıra usulü ile bu haktan yararlanmalıdır.
▪ Misafirhaneler ve sosyal donatı alanları çoğaltılmalı, eskiden kuruma ait olan tatil kampları tekrar açılarak emekçilerin eşit bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır.
▪ SYS'nin sağlık kuruluşlarıyla yaptığı anlaşmalar ülke genelinde olmalı ve sağlık kuruluşlarına ek katılım payları kaldırılmalıdır.
▪ Kamu Emekçilerine verilen en düşük maaş en az yoksulluk sınırı olan 9 bin 013,00 TL olmalıdır.
▪ Performans değerlendirme, güvencesiz istihdam ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmeli, iş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü hazırlık ya da girişim derhal durdurulmalıdır.
▪ Temel ücretler artırılmalı ve ek ödemeler üst grupta eşitlenerek emekliliğe yansıtılmalıdır.
▪ İşe alımlarda eşitsizlik yaratan mülakat sistemine son verilmelidir.  Merkezi sınav (KPSS) ile personel alımı yapılmalı, personel alımında güvenlik soruşturması uygulaması kaldırılmalıdır. 
▪ Kurum içi görevde yükselme ve unvan değişikliği  sınavları açılmalı, kayırmacılığa son verilerek liyakat ilkesi uygulanmalıdır. 
▪ Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili cezai yaptırımlar getirilmelidir.
▪ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın emekçiler için resmi tatil olmalıdır.
▪ Banka promosyonu ihalelerinde ortaya çıkan en iyi 3 teklif, çalışanların oyuna sunulmalı, 3 yıl boyunca maaş/hizmet alacağı bankayı bizzat çalışanlar belirlemelidir."

Haber-Sen Ankara 2 Nolu Şube Yönetimi, talepler kabul edilmediği takdirde sendika ayrımı yapmaksızın bütün emekçilerle birleşerek; ekmek, iş ve gelecek için mücadele etme çağrısı yaptı.