27 Nisan 2024 Cumartesi

Gazze'de 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

İsrail'in kesintisiz saldırısı altındaki Gazze'de şu ana kadar 18 kişi, açlıktan hayatını kaybetti. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Açlık giderek derinleşiyor ve insani yardımların girişi için saldırıların durdurulmaması halinde, binlerce kişinin canını alacak" dedi.

Siyonist İsrail'in Filistin halkına dönük hem karadan, hem havadan soykırım ve işgal saldırıları sürerken, bir yandan da Gazze Şeridi'ne dönük mutlak ambargo devam ediyor. Ambargo sonucu Filistinliler gıda, içme suyu, ilaç, yakıt gibi temel ihtiyaçlarına ulaşamıyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Gazze kentindeki Şifa Hastanesinde yetersiz beslenme nedeniyle 15 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini belirtti.

İsrail'in insani yardımları engellediği Gazze Şeridi'nde yetersiz beslenme sebebiyle ölenlerin sayısının 18'e yükseldiğini aktaran Kudra, Gazze'nin kuzeyindeki açlık felaketinin özellikle kronik hasta, çocuk ve hamile kadınlar için öldürücü seviyelere çıktığını kaydetti.

"Açlık giderek derinleşiyor ve insani yardımların girişi için saldırıların durdurulmaması halinde binlerce kişinin canını alacak" diyen Kudra, uluslararası kamuoyuna İsrail'in saldırı ve ambargosunu durdurmak için harekete geçme çağrısı yaptı.

Birlemiş Milletler (BM), İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesine olduğu uyarısında bulunmuştu. BM'ye göre, Gazze'de 378 bin kişi Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre "felaket" olarak adlandırılan 5. seviye, 939 bin kişi de "acil durum" olarak bilinen 4. seviye açlıkla karşı karşıya. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin un bulamadıkları için hayvan yemlerini öğütmeye başladığı bildiriliyor.

Öte yandan İsrail'in saldırıları sonucu katledilen Filistinlilerin sayısı 30 bin 717'ye yükseldi. Toplam yaralı sayısı da 72 bin 156'ya çıktı.