18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gazeteci Ziya Ataman tahliye edilmedi

Yaklaşık 2 yıl sonra ilk kez hakim karşısına çıkarılan tutuklu gazeteci Ziya Ataman tahliye edilmedi.
Van'da 11 Nisan 2016 tarihinde tutuklanan kapatılan DİHA muhabiri Ziya Ataman'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 19 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması, Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
"Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme" gibi iddialarla yargılanan gazeteci Ataman, tutuklu bulunduğu Van M Tipi Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, aynı dosyada tutuklu bulunan ve daha önce Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vererek Emniyet'te ifadesinin baskı, tehdit ve işkence altında alındığını açıklayan Kadri Ataman duruşmaya getirilmedi. 
 
Basın mensuplarının "yer yok" gerekçesiyle alınmadığı duruşmaya diğer tutuklu sanıklar getirildi. 
 
Kürtçe savunma yapan gazeteci Ataman, suçlamaları reddetti. Gazeteci olduğunu hatırlatan Ataman, şöyle konuştu: "Tutuklu bulunduğum tarihlerde üzerime atılan ikinci bir suçlama ile karşı karşıya kaldım. Cezaevinde tutuklu halde nasıl bir suç işleyebilirim? 20 ay sonra iddianamem hazırlandı. Gözaltına alınmamdan tutuklanmama kadar yaşanan tüm süreçler, dosyadaki hukuksuzluğun delilidir."
 
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, gazeteci Ataman'ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 25 Mayıs'a erteledi.