18 Nisan 2024 Perşembe

Eylül ayında en az 177 işçi yaşamını yitirdi

İSİG, Süreyya Operası önünde Eylül ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Eylül ayında en az 177, 2020 yılının ilk dokuz ayında ise 1493 işçi hayatını kaybetti.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Eylül ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Kadıköy Süreyya Operası önünde, "İş cinayetlerine, salgına, işsizliğe, açlığa ve güvencesiz çalıştırmaya karşı... Direniş ve dayanışma yaşatır" yazılı pankartın açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI YAPILDI
İSİG bileşenleri yaptıkları konuşmada, artık yeni bir işçi sınıfının yaratılması gerektiğini kaydetti. Dayanışma ve birlikte mücadelenin öne çıktığı konuşmalarda, mücadele çağrısı yapıldı.

EYLÜL AYINDA EN AZ 177 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Eylül ayı raporunu açıklayan Deniz Gider, en az 177 işçinin, 2020 yılının ilk dokuz ayında ise 1493 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Sınıf mücadelesinin önemli başlıklarından birisinin işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi olduğuna dikkat çeken Gider, "Ancak işyerlerinde önlem alınmıyor, denetim yapılmıyor ve işçilerin örgütlenmesi engelleniyor. Amaç çarkların her ne olursa olsun dönmesi. Bunun sonucu olarak işyerlerinde işçilere karşı adeta bir savaş yaşanıyor" dedi.

"Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz?" diye soran Gider, bu cinayetlerin nedeninin neoliberal kapitalist düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisi olduğunu ifade etti.

Gider, raporu şöyle aktardı: "Eylül ayındaki iş cinayetlerinin: 6'sı çocuk, 7'si kadın, 3'ü Suriyeli ve 2'si Afganistanlı olmak üzere 5'i göçmen ve 4'ü sendikalı işçiydi. En çok ölüm sebeplerine bakarsak: 46 işçi koronavirüs, 38 işçi trafik/servis kazası, 25 işçi ezilme/göçük, 20 işçi kalp krizi ve 11 işçi yüksekten düşme nedeniyle hayatını kaybetti.

"Ölümlerin en çok meydana geldiği işkolları: 38 işçiyi tarım, 30 işçiyi sağlık, 28 işçiyi inşaat, 23 işçiyi ticaret/büro, 17 işçiyi taşımacılık, 8 işçiyi enerji ve 7 işçiyi metal işkolunda çalışırken kaybettik. İş cinayetleri en çok sanayileşmiş şehirlerde gerçekleşti: 12 işçi Ankara, 10 işçi Konya, 9 işçi Bursa, 7 işçi Antalya, 7 işçi İzmir, 7 işçi İstanbul, 7 işçi Adana ve 7 işçi Denizli'de hayatını kaybetti."

EN AZ 274 İŞÇİ COVID-19'DAN YAŞAMINI YİTİRDİ
İlk resmi vakanın bildirildiği 11 Mart 2020 tarihinden itibaren salgın sonucu onlarca işçinin hayatını kaybettiğini yüzlerce işçinin ise hastalandığını dile getiren Gider, şu ana kadar kısıtlı bilgilerle tespit edebildikleri kadarıyla en az 274 işçinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

TALEPLER SIRALANDI
Gider, şu talepleri sıraladı:
Covid-19 sağlıkçılar için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
İşten atmalar yasaklanmalı ve üretime ara veren işyerlerinde işçilere 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.