19 Mayıs 2024 Pazar

ESP PM üyesi Uğur Ok tahliye edilmedi

ESP PM üyesi Suruç gazisi Uğur Ok'un tutuklu yargılandığı davanın duruşması görüldü. Ok, savunmasında yalan beyanlarla delil üretilmek istendiğine dikkat çekti. Mahkeme, Ok'un tutukluluğunun devamına karar verdi.

İtirafçılar Ender Yalçın ve Ömer Faruk Metin'in yalan beyanları üzerine gözaltına alınan ve tutuklanan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi üyesi Uğur Ok'un ikinci duruşması görüldü.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görülen duruşmada Uğur Ok ve avukatları hazır bulundu. İtirafçı Ender Yalçın'ın tutuklu bulunduğu Trabzon Beşikdüzü Hapishanesi'nden 3 Mart günü tahliye edildiği öğrenilirken itirafçı Yalçın, teşhis için çağrıldığı duruşmaya katılmadı.

Bir diğer itirafçı Ömer Faruk Metin ise Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'den SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

OK: HAKKIMIZDA YALAN BEYANLARLA HUKUKA AYKIRI DELİL YARATILMAK İSTENİYOR
Savunma yapan ESP PM üyesi Uğur Ok, Suruç katliamından bir kaç ay sonra, katliamda yaralananlar ve yakınlarını kaybedenlerin gözaltına alındığını hatırlattı. O dönem kendisinin gözaltına alındığını söyleyen Ok, "Bu dava böyle oluştu. Serbest bırakıldık ama dava devam ederken 'yeni' olmayan iddialarla yeniden tutuklanıyoruz. Suruç katliamı dosyasında tek bir tutuklu sanık var ama burada Suruç yaralıları tutuklu yargılandı ben de dahil. Bizler bu katliamda yaşamımızı yitirmedik ama sürekli baskılara maruz kaldık. Hakkımızda yalan beyanlarla hukuka aykırı delil yaratılmak isteniyor" diye konuştu.

AV. HANBAYAT: YALÇIN'IN İFADESİ HUKUKEN TANIK İFADESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ
Ok'un ardından söz alan Avukat Meral Hanbayat, müvekkilinin yirmi yıldır süren kronik akciğer rahatsızlığına dikkat çekti ve hapishane koşullarında daha da kötüye gittiğini kaydetti. İtirafçı Ender Yalçın'ın ifadesinin hukuken tanık ifadesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Hanbayat, "Zira dosyası tefrik edilmiş olsa da aynı suç yönünden şüpheli sıfatı taşımaktadır. Muhtemelen yeminsiz dinlenecektir. Yargıtay'ın yerleşik kararında etkin pişmanlık beyanlarının hükme esas alınabilmesi için yan delillerle desteklenmesi ve gerçeğe uygun olması şartı aranmaktadır. Oysa Ender Yalçın'ın beyanları somut ve spesifik anlatımlar içermeyen soyut, tahmine ve duyuma dayalı çelişkili beyanlardır" dedi.

Mahkeme heyeti, ESP PM üyesi Uğur Ok'u ana davadan ayırarak yeni bir dosya açılmasına karar verdi. Ok'un bir sonraki duruşma tarihi, yeni dosya açıldıktan sonra belirlenecek.