20 Nisan 2024 Cumartesi

'ESP, kadınların, işçilerin, faşizme karşı mücadele edenlerin partisidir'

Gözaltı saldırısına ilişkin birçok kentte eylemler yapıldı. HDP'nin çağrısı ile yapılan eylemlerde, ESP'nin yalnız olmadığı belirtilerek, ortak mücadele çağrısında bulunuldu.

ESP'ye ve ajansımıza yönelik gözaltı saldırısına ilişkin birçok kentte eylemler yapıldı. Antalya, Van ve Mersin'de HDP'nin çağrısı ile eylemler yapıldı. Sosyalistlerin yalnız olmadığı belirtilerek, dayanışmayı ve ortak mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

'DİRENİŞİMİZİ ENGELLEYEMEZLER'
HDP Mersin İl Örgütü, ESP yöneticilerine yönelik gözaltıları protesto etti. HDP Mersin İl binasında yapılan açıklamaya HDP Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Rıdvan Turan ve Musa Piroğlu ile partililer katıldı. Açıklamada "Gözaltına alınana ESP'li yoldaşlarımız derhal serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, iktidarın HDP'ye ve HDP bileşenlerine yönelik cadı avının devam ettiğini söyledi. Turan, "AKP-MHP faşist koalisyonunun gelinen noktada önündeki en ciddi muhalefet bariyeri HDP'dir. HDP, Kürt özgürlük mücadelesi ve Türkiye sosyalist hareketinin devrimci damarının siyasi alanda realite oluşunun adıdır. Çok köklü direnişler geleneğine sahiptir. Ne devletin birbiri ardına saldırıları bu direnişi engelleyebilir ne de haktan hukuktan zerre-i miskal nasiplenmemiş olan adalet kurumu, yargı kurumu bu direnişi engelleyebilir" dedi.

GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, baskıyı sürekli arttıran bir iktidar gerçeği ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek, "Bu iktidarın ayakta kalabilmek için yapacağı tek şey toplumsal muhalefetin bütün odaklarını bastırmak ve toplumun direnme kabiliyetini ortadan kaldırmaktır. İktidarın halka verebileceği hiçbir şey kalmamıştır" dedi.

Ağır bir yoksulluk, işsizlik yaşandığına belirten Piroğlu, "Kürt halkına karşı yürütülen düşmanlık siyaseti, Türkiye halkına baskı, zulüm ve operasyon olarak dönüyor. ESP ve Kaldıraç okurlarına yapılan saldırı tam da bunun göstergesidir. İktidarın HDP ve HDK'ye yönelik saldırıları kendi önündeki engelleri açmaya yönelik girişimlerdir. Yoldaşlarımız bir an önce serbest bırakılsın" diye konuştu.

'HAKLILIĞIMIZDAN ALDIĞIMIZ GÜÇLE MÜCADELE SAFLARINDAYIZ'
Antalya'da da HDP İl binası önünde yapılan basın açıklamasında, ESP'ye yönelik saldırının birleşik mücadele gücünü dağıtma amacı taşıdığı belirtildi.

"Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar bizleri yıldıramaz" pankartının açıldığı eylemde, HDP Parti Meclisi üyesi Songül Şarklı konuşma yaptı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin HDP'nin kurucu bileşenlerinden biri olduğunu hatırlatan Şarklı, "Biz biliyoruz ki bu operasyonlar birleşik mücadele gücümüzü dağıtma amaçlıdır. Bu operasyonlar ezilenlerin, halkların sesini sokaklara taşımak isteyenlere bir gözdağıdır, saldırıdır. Einstein'in dediği gibi 'Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek aptallıktır'" diyerek, faşizmin saldırılarının mücadelelerini engelleyemeyeceğine dikkat çekti.

Şarklı, "Yıllardır söylediğimiz gibi tekrar ediyoruz. "Baskı, gözaltı, tutuklama operasyonları bizi vazgeçiremedi, diz çöktüremedi, dağıtamadı. Biz bu saldırılardan güçlenerek çıktık. Çünkü haklıyız. Haklılığımızdan aldığımız güçle yeniden yeniden mücadele saflarında yerimizi alıyoruz" diye konuştu.

'YÜZYILI AŞAN MÜCADELE GELENEĞİMİZE BAKIN'
HDP Van İl binası önünde de ESP'ye yönelik gözaltı saldırısına tepki gösterildi. Eyleme, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan'ın yanı sıra HDP ve ESP üyeleri katıldı.

Açıklamada konuşan, HDP Van İl Yöneticisi Ömer Işık, AKP-MHP faşizminin meşruiyetinin her geçen gün azaldığına dikkat çekerek, "Bu talan düzeninin önündeki en büyük engel, AKP-MHP iktidarını tarihe gömecek en büyük güç, bu ülkenin emekçileri, sol ve sosyalist güçleridir. AKP-MHP iktidarının HDP'ye, ESP'ye tüm sol, sosyalist yapılara yönelik tarihte görülmemiş saldırısının nedeni budur" dedi.

AKP'nin yargı reformu dediği şeyin, kapısı kırılan, yakılan parti binaları, gözaltına alınan öğrenciler, işçiler, her gün öldürülen kadınlar, talan edilen doğa, artan işsizlik ve yoksulluk olduğunu kaydeden Işık, "Uzun süreli ve kitlesel gözaltılar kitlesel, muhalefeti sindirme amaçlıdır. Bizi gözaltı ve tutuklamalarla durdurabileceklerini sananlar, 10 yılı aşan örgütlülüğümüzün geçmişine ve yüzyılı aşan mücadelemizin geleneğine baksınlar diyoruz" diye konuştu.

AKP'nin doğa, toplum, emek, kadın düşmanı politikalarına direnmekten vazgeçmeyecekleri belirten Işık şunları söyledi: "ESP, 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' diyen kadınların örgütüdür. ESP, 'Yaşasın iş-emek, özgürlük' diyen işçilerin örgütüdür. ESP, 'Faşizme karşı omuz omuza' diyen tüm ezilenlerin partisidir."

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Işık, "İstedikleri zulüm yöntemlerini kullansınlar, başarılı olamayacaklar. Başarılı olamadıkça hırçınlaşıp daha fazla sonlarına yaklaşıyorlar. İlk seçimlerde bu iktidarı halkların iradesiyle devireceğimizden hiç kuşkumuz yok. Ama seçimleri beklemeden her an ve her yerde toplumsal muhalefeti, emekten, barıştan, faşizme karşı direnişten yana büyüteceğimize kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

HDP Van İl yöneticisi Işık konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Baskı ve sindirme politikalarına vereceğimiz en büyük yanıt bütün renklerimiz, sözlerimiz ve çeşitliliğimizle her birlikte tüm engelleri aşarak toplumsal mücadelesi saflarını doldurmak olacaktır. Çünkü biz bu toprakların kadınları, gençleri, halkları ve emekçileriyiz. HDP olarak dün olduğu gibi bugün de tüm toplumsal muhalefet güçlerinin yanındayız. Bir kez daha ESP'nin yalnız olmadığını belirtiyoruz. Emek, özgürlük, demokrasi güçlerini, bu tür operasyonlarla karşı karşıya kalanlarla dayanışmaya çağırıyoruz."