20 Nisan 2024 Cumartesi

Esnaflar: Bizi açlıkla baş başa bıraktılar

Hükümetin pandemi ile mücadale gerekçesi ile kapattığı işyerleri kapatılan esnaflar, açlıkla baş başa kaldıklarını belirtti. Kapalı oldukları dönemde dahi vergi ödediklerini, devletten ise hiç yardım alamadıklarını vurgulayan esnaflar, bugüne kadar seslerini duymak istemeyen iktidara bir kez daha seslendi: "Genelge iptal edilsin, çalışma saatleri yeniden düzenlensin."

Covid-19 salgını nedeniyle vaka sayısı da, can kaybı da günden güne artıyor. Bunun tek sorumlusu, halkın sağlığını hiçe sayarak, sadece sermayenin çıkarını düşünerek yanlış politikalar uygulayan iktidar. Sermayenin çarkları dönsün diye, işçiler önlem alınmadan fabrikalarda, işten çıkarılma korkusuyla çalışmaya zorlanıyor. AVM'ler tüm uyarılara rağmen açık tutuluyor, toplu taşıma araçlarında kapasitesinin üzerinde yolcular taşınıyor. Tüm bunlar iktidar için önceliğin kimler ve neler olduğunu gösteriyor. 

Salgının bu kadar yayılmasında hiçbir sorumluluk hissetmeyen iktidar, faturayı da yine işçi ve emekçilere kesmeye çalışıyor. Bu alanlardan biri de kafe, bar, restaurant, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafelerin oluşturduğu hizmet sektörü. Çözüm gibi sunulan "gel-al, paket servisi veya online satışla" binlerce kişinin çalıştığı sektörün ayakta durması imkansız hale gelmişken, kapalı oldukları dönemlerde dahi SGK, damga, kurumlar, çöp ve daha bir çok ad altında vergi alınıyor, kira yardımı yapılmıyor.

Bugüne kadar defalarca iktidara seslenen esnaf ve çalışanlar, bitme noktasına geldiklerini duyurmaya çalıştı. Sayısız dükkanın, işyerinin ve küçük işletmenin kapanmasını görmeyen iktidar, bu sesi de duymazdan geldi. Ve artık yapacak bir şeyi kalmayan esnaf ve hizmet alanında çalışanlar, sokaklara indi, eylem yaptı.

ÖĞÜNÇ: KADIN İŞLETMECİ OLARAK AYAKTA KALMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Geçtiğimiz gün Kadıköy'de eylem yapan esnaflar devletten yardım talebinde bulundu. Bu esnaflardan biri de Didem Öğünç. Zaten kadın olmanın çok zor olduğu bu ülkede, bir de kadın işletmeci olarak ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Öğünç, biraz da bu yüzden direndiğini kaydetti.

Süreci ETHA'ya aktaran Öğünç, "Mart ayında bizi kapattılar, ne zaman açılacağımız belli olmadan üstelik. Sonra açıldık ama normal (pandemi öncesi) saatte çalışamadık. Önce 22.00'de kapattık, ardından 00.00 oldu. Sonra normal saatimizde kapatmaya başladık. Ardından 00.00'de müziği kapattık. Bir anda yine normal saatte kapattık. Sonra sabah 10.00 ile 20.00 saatleri arası hafta için take away denilen gel-al usulü çalışmaya başladık" dedi.

Bu süreçte, esnafın ciddi anlamda yara aldığını ve nasıl toparlanacaklarını bilmediklerini ifade eden Öğünç, destek beklediklerini yineledi.

Bir kadın işletmeci olarak ayakta kalmasının kendisi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Öğünç, şöyle devam etti: "Kadın olmak zaten bu ülkede çok çok zor. 10 bine yakın işletme var İstanbul'da ama yüze yakını kadın işletmeci. Bundan kaynaklı da ayakta durmaya çalışıyorum. Çünkü kadınlar vardır, her yerde olmalıdır ve kadın işletmeciler de vardır."

'BİZİ AÇLIKLA BAŞ BAŞA BIRAKTILAR'
Tekel bayii sahibi Ferhat Yıldırım da ciddi yaralar alan esnaflardan. Ciddi boyutta olan ekonomik krizden en çok etkilenin kendi sektörleri olduğunu ifade eden Yıldırım, "Küçük esnaf zar zor geçiniyorken, şu anda alınan bu kararlar resmen küçük esnafı bitirmeye yönelik" dedi.

Gece yarılarına kadar satış yapmak gibi bir niyetlerinin olmadığını kaydeden Yıldırım, "Ama ailemizi, çocuklarımızı, sevdiklerimizi geçindirebileceğimiz kadar çalışalım istiyoruz. Saat 22.00 sınırı zaten bizim için sıkıntılı bir durumdu" diye konuştu. 

Yıldırım, küçük esnaf olarak hükümetten taleplerini şöyle sıraladı: "En az 22.00'ye kadar çalışma izni, devletten kredi ve kira desteği istiyoruz. Bir çok esnaf mağdur, borç batağında. Zaten zar zor geçiniyorken, bu durum bizi açlıkla baş başa bırakmaktır. Genelgenin iptal edilmesini istiyoruz."

'GARSONLUK DIŞINDA BİLDİĞİM BİR İŞ YOK Kİ'
Ozan Akdoğan ise barmen. Akdoğan, "Patron da kötü durumda çünkü bar kapalı. Biz başka bir iş bilmeyiz ki; ben üniversite mezunu değilim. Bildiğim tek iş var o da bu iş. Çalıştığım bar 10 aydır kapalı" dedi.