Eskişehir sermaye kuşatması altında: Kentte 55 maden ruhsat sahası ihaleye çıkarıldı
Polen Ekoloji Kolektifi, MAPEG verilerini kullanarak Türkiye genelinde maden ruhsatlarını haritalandırıyor. Çalışma, madencilik faaliyetlerinin yaratacağı ekolojik yıkımı henüz projeler başlamadan görünür kılmayı amaçlıyor. Kolektifin verilerine göre Eskişehir'de 2023'ten bu yana 55 maden ruhsat sahası ihaleye çıkarıldı, 28'i satıldı. Binlerce hektarlık alan için verilen "ÇED gerekli değil" kararları, kentin doğasını ve yaşam alanlarını ciddi bir tehditle karşı karşıya bırakıyor.
Polen Ekoloji Kolektifi, madencilik faaliyetlerinin yol açacağı ekolojik tahribatı başlamadan ortaya koymak için kapsamlı bir haritalandırma çalışması yürütüyor. MAPEG'in maden ihale ve ruhsat verilerine dayanan bu çalışma, ruhsat sahalarını coğrafi bilgi sistemleri aracılığıyla haritalara taşıyor. Böylece hangi bölgelerin hangi şirketlere, ne kadar büyüklükte ve hangi tarihlerde devredildiği kamuoyunun erişimine açılıyor.
Kolektifin çalışması, maden ruhsatlarının özellikle ormanlar, tarım alanları ve yerleşim bölgeleri üzerindeki yoğunlaşmasını açık biçimde gözler önüne seriyor. Proje yalnızca ruhsat verileriyle sınırlı kalmıyor; ÇED süreçleri de izlenerek "ÇED gerekli değil” kararlarının yaygınlığı ve projelerin fiilen başlamadan nasıl ilerlediği denetlenebilir hale getiriliyor.
24 BİN HEKTARLIK ALAN ŞİRKETLERE SATILDI
Kolektifin Eskişehir'e dair verileri ise dikkat çekici boyutlarda. Verilere göre, MAPEG, 2023 yılı başından bugüne kadar Eskişehir'de toplam 55 ayrı maden ruhsat sahasını ihaleye çıkardı. Bu sahalardan 28'i, 29 farklı maden şirketine satıldı. İhaleye çıkarılan alanların toplam büyüklüğü 33 bin 943 hektara ulaşırken, satışı gerçekleşen ruhsat alanları 24 bin 784 hektarı buluyor. Bu büyüklük, on binlerce futbol sahasına denk gelen devasa bir alan anlamına geliyor.
Kolektifin verilerine göre, satılan ruhsat sahaları arasında bin hektardan büyük 13 "mega maden” alanı bulunuyor. En geniş alanlardan ikisi, toplam 3 bin 37 hektarla Ercan Madencilike ait. Onu 2 bin 896 hektarla Artems Gayrimenkul Enerji, bin 933 hektarlık alanla Alfa Yatırımcılık ve toplam bin 740 hektarlık iki sahayla Parmeta Madencilik izliyor. Koza Altının da Eskişehir'de bin 543 hektarlık bir ruhsat sahası bulunuyor. Öte yandan satılan ihalelerden yalnızca 5'i için ÇED süreci yürütüldü ve bu projelerin tamamı için "ÇED gerekli değil” kararı verildi.