19 Mayıs 2024 Pazar

Erdoğan damadını savundu

AKP'nin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Berat Albayrak'a dair eleştirilere "Tweet yarışındalar 'damat da damat'. Damat kadar başınıza taş düşsün" karşılığını verdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan konuşmasında Berat Albayrak'a ve Merkez Bankası rezervlerine dair eleştirilere değindi.

"CHP zihniyeti mensupları tweet yarışındılar, yatıyorlar kalkıyorlar 'damat da damat'. Damat kadar başınıza taş düşsün" ifadelerini kullanan Erdoğan, Merkez Bankasının döviz rezervi ile ilgili de konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme taşıdığı Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık döviz rezervinin kayıp olduğu tartışmasının ardından rezervin eksi 47 milyar dolar olduğu hesaplamaları yapılmıştı.

Erdoğan, paranın millletin hazinesinde olduğunu öne sürdü ve şunları söyledi:
"Son haftalarda bir şey dikkatimi çekiyor. Özellikle bu CHP zihniyeti mensupları, yoğun tweet yarışındalar. Yatıyorlar, kalıyorlar damat da damat. Damat kadar taş düşsün başınıza. Şurada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemden beri Sayın Berat Bey'in attığı adımları CHP döneminde görmek mümkün mü? Tutturmuşlar şu kadar para nerede? Bu para Merkez Bankası'nda. Kaybolan bir şey yok. Kayıp varsa bunlar sizdedir.

"Biz görevi devraldığımızda IMF'e borç 23,5 milyar dolardı. CHP zihniyetinden devraldık. Merkez Bankası'nın rezervi 27,5 milyar dolardı. Sizin şu anda sözcünüz hazinede çantacı olarak dolaşırdı, ne yazık ki bu ülkenin ne hazinesini ve Merkez Bankası'nı güçlendirmediler. 135 milyar dolara kadar döviz rezervimiz çıktı. Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı. Enerjide bizim bir tane ne sismik ne sondaj gemimiz yoktu. Berat Bey'in görevde olduğu dönemde 3 sondaj, 2 sismik araştırma gemisi aldık. Şimdi bir tanesini daha alıyoruz. Filomuz dünyada belki de en güçlü filolardan oluyor. Artık ben sismik araştırmalarımızı da rahatlıkla yaparım, sondaj çalışmalarımızı yaparım. İstersem bu gemilerimi dünyanın değişik ülkelerine de kiralarım. Bunlar da çok ciddi rakamlar. Bu bir şeyi gösteriyor, Türkiye elini açan değil, el veren bir ülke konumundadır. Ey o tweeti atanlar, damat diye dalga geçtiğiniz Berat Bey döneminde bu adımlar atıldı."

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ
Erdoğan, Mersin Akkuyu'da 3. reaktörünün temeli atılacak olan Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin de konuştu. Santral taşıdığı risklerin yanı sıra alım garantisi nedeniyle enerjide Rus şirkete bağımlı kılınacağı konusunda eleştiriliyordu. Erdoğan, Akkuyu ile ilgili şunları söyledi:

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü blok temel atma törenine iştirak edeceğiz. Türkiye gerçekleştirdiği enerji yatırımlarıyla bu alanda dünyada en büyük atımları yapan ülkelerdendir. Enerji üretebilecek tüm imkanlarımızda istifa ediyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin tamamının çok uzun zamandır faydalandığı nükleer güç santrallerinin ülkemize gelişi her nedense sürekli engellenmiştir.

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 4800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis tek başına ülkemizin elektrik üretiminin yüzde 10'unu karşılayacak. Bay Kemal bunlardan anlar mısın? Yanındaki çantacıların bunlardan anlar mı? Kafa yorun da millet sizi adam sansın.

"Kalkınmanın temel altyapısı olan enerji konusunda geçtiğimiz 18 yılda takdire şayan gelişme gösterdiğimizi kimse inkar edemez. Bunlar istedikleri kadar inkar etsinler, biz işimize bakıyoruz. Maliyeciyim falan diyor ama bunun maliyeci olması bu rakamları değiştirmez, biz işimize bakalım. Bunlar içinde de yerli enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücümüz 19 bin megavattan 61 bin megavatın üzerine çıktı."

KONTROLLÜ NORMALLEŞME
Covid-19 tedbirlerinin kontrollü gevşetilmesi süreci ile ilgili de konuşan Erdoğan, önümüzdeki hafta normalleşme haritasının güncelleneceğini söyledi. Erdoğan "Şehirlerimizi vaka sayısı, yoğun bakım yatak sayısı, aşılama oranı gibi kriterlere göre 4 gruba ayırarak renklendirdik. Yeni kontrollü normalleşme adımlarını da bu renklere göre kademeli olarak belirledik. Böylece durumu iyi olan illerin kazanımlarına sahip çıkmalarını, durumu kötü olan illerin de iyiye doğru gitmek için çalışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Hiç şüphesiz ideal olmamakla birlikte, bu sistemin nispeten adil olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta yapacağımız kabine toplantımızda normalleşme haritamızı güncelleyeceğiz" diye konuştu.