28 Mart 2024 Perşembe

'Emekçilerin mağduriyetinden hükümet kadar patronlar da sorumlu'

Pandemiden dolayı turizm sektöründe yaşanan mağduriyetlere ilişkin açıklama yapan DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İş Sendikası, sorunun kaynağına vurgu yaptı ve çözümü için talepler sıraladı. 

DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İş Sendikası Marmara Şubesi pandemiden dolayı turizm sektöründe yaşanan mağduriyetlere yönelik Şube binasında basın toplantısı düzenledi. 

'HÜKÜMET KADAR PATRONLAR DA SORUMLU'
Açıklama yapan Dev Turizm Sendikası Marmara Şube Başkanı Turgay Özdemir, "Koç Holding, 2020 yılında 9,27 milyar TL'lik konsolide net kâr elde etti. Böylelikle 2020'de holdingin konsolide net kârı 2019 yılına göre yüzde 111 artmış oldu" dedi. Özdemir, emekçilerin mağduriyetinden gelir güvencesi sağlamayan hükümet kadar patronların da sorumlu olduğunun altını çizdi.

Sektör çalışanlarının büyük bir kısmının yasal haklarından mahrum olduğunu, güvencesiz çalıştıklarını söyleyen Özdemir "İş yerlerinin açılmadığı koşullarda mağduriyet artmaktadır. Ancak gerekli tedbirlerin alınmadığı koşullarda açılma talebi 'çarklar dönsün' yaklaşımıyla aynı zeminde durmaktadır. Hele ki işletme sahibi olan patronların bizim mağduriyetimizde ki payını konuşmamak gelecek açısından sıkıntılıdır. İş yerleri açıldığında sigortasız, uzun çalışma saatleri, mobbing ve taciz yine bizi beklemektedir. Bu sorunları, kaynağını ve çözüm yollarını konuşmak son derece elzemdir" dedi.

ALKAN: FATURALARIMIZI DAHİ ÖDEYEMİYORUZ
Şubeye bağlı Öğrenci Komisyonu'ndan Gökhan Alkan da söz alarak sektörde en güvencesiz şekilde çalışan öğrencilerin mağduriyetinin daha da derinleştiğini ifade etti. Kayıtsız çalıştırıldıkları için hiçbir ödeneğe ulaşamadıklarını, kiralarını, faturalarını ödeyemediklerini, online derslere katılım için gerekli olan teknolojik aletlere sahip olmadıklarını ve internet faturalarını dahi ödeyemediklerini söyledi.

'KADINLAR, ERKEKLERE GÖRE DAHA AZ GELİR ELDE EDİYOR'
Öğrenci Komisyonu'nun bir diğer üyesi Tuana Öztunçel sektörde kadın işçilerin yaşadığı mobbing, cinsel taciz sorunlarını dile getirdi ve kadın işçilerin bu sorunlarla başa çıkabileceği mekanizmaların kurulmasını talep etti. Ayrıca DİSK-AR'ın bir araştırmasını referans vererek kadınların erkeklere göre yüzde 31,4 daha az gelir elde ettiğini bu nedenle bir kez daha eşit işe eşit ücret talebini dile getirmek istediklerini vurguladı.

SENDİKANIN TALEPLERİ SIRALANDI
Basın toplantısında, sendikanın talepleri şu şekilde sıralandı:
"Gelir Güvencesi istiyoruz. Bunun için İşsizlik Fonu'ndaki para hiçbir şarta bağlı olmaksızın tüm işsizlere dağıtılmalı, ayrıca servet vergisiyle kaynak oluşturulmalıdır.
Bu süreçte elektrik, su ve doğalgaz ücretsiz olmalıdır.
İş yerlerinin açılması için sektör çalışanları bir an önce aşılanmalıdır.
Güvencesiz çalışma koşullarına karşı tüm çalışanlar sigortalı hale getirilmelidir.
Günlük çalışma süresi en azından yasal mevzuata göre düzenlenmelidir."