19 Mayıs 2024 Pazar

Emek örgütleri ve siyasi partilerden miting çağrısı

Sendikalar, emek örgütlenmeleri ve siyasi partiler ortak açıklama yaparak, 24 Ekim günü Kartal Meydanı'nda gerçekleştirecekleri mitinge katılım çağrısı yaptı. Şişli'de Cevahir AVM önünde yapılan açıklamada, Emeğimiz ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingi'nde işçilerin kürsüsünün kurulacağı duyuruldu.

Emeğimiz ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingi öncesi deklarasyon açıklaması yaptı. Aralarında sendikalar, emek örgütleri ve siyasi partilerin bulunduğu 34 kurum Şişli'de Cevahir AVM önünde açıklama yaparak 24 Ekim günü Kartal Meydanı'nda düzenleyecekleri mitinge katılım çağrısında bulundu.

Eylemde ortak açıklamayı okuyan Tomis üyesi ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, pandemi sürecinde işçi ve emekçilerin giderek yoksullaştığına ve işsiz kaldığına dikkat çekerek, sermayenin karını katladığını vurguladı.

Pandemi döneminde işten çıkarmaların yasaklandığını söyleyen iktidarın yalanlarına işaret eden Türker, işçilerin önce ücretsiz izne çıkarıldığını, ardından Kod-29 ile işten atıldığını hatırlattı. Türker, pandemi sürecinde Kod-29'la işten atılanların oranının yüzde 70 arttığı bilgisini verdi.

15 Temmuz sonrasında KHK'larla işten atma ve fişlemeler yapıldığını kaydeden Türker, "Kod-29 saldırısıyla da aynısı pandemi sürecinde binlerce işçi ve emekçiye yapıldı. Kod-29'a karşı yükselen mücadeleyle 'Kod-29'u kaldırdık' demek zorunda kaldılar. Ancak farklı kodlar vererek Madde 25/2 ile işten atmalar devam etti" diye belirtti.

İŞSİZLİKLE BİRLİKTE İNTİHARLAR ARTTI
İşten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından toplu işten atmalar yaşandığını hatırlatan Türker, "TÜİK işsizlik oranlarının düştüğünü iddia ederken gerçekte işsizlik oranı üç yılda 11 puan arttı. Yeterli denetim yapılmadığı, önlem alınmadığı için başta inşaat sektöründe olmak üzere iş cinayetleri hız kesmeden devam etti. İşsizlik ve gelecek kaygısı sebebiyle intiharlar arttı. Gelecek kaygısı yaşayan kesimlerin başında gelen gençler; işsizlik, iş olduğunda da düşük ücretler dayatmasıyla boğuştu. Diğer yandan EYT'lilerin yaşadığı hak gaspları pandemi sürecinde devam etti" dedi.

İŞYERLERİNDE COVİD-19 ÖNLEMİ ALINMADI
Dilbent Türker şöyle devam etti: "İş yerlerinde çalışma koşulları her geçen gün kötüleşirken en basit korona önlemleri dahi alınmadı. Diğer yandan yükselen enflasyon karşısında ücretler eridi. Temel tüketim maddelerine, faturalara, ev kiralarına gelen zamlar karşısında düşük ücretler dayatıldı. Ücretsiz izin gibi uygulamalarla güvencesiz çalışma, genel çalışma biçimi haline getirildi. Belirli süreli iş sözleşmesi ve İŞKUR üzerinden işe alımlar arttı. 'kamuda çalışan taşeron işçilere kadro müjdesi' diyerek sözde kadroya alınan işçilerin hakları gasp edildi, düşük ücretlerle yaşamaya mahkum edildi."

MÜLTECİLER ASKERİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR
İktidarın mültecilere yönelik düşmanlaştırma politikasının yanı sıra emek sömürüsüne de işaret eden Türker, mülteci işçilerin asgari ücretin altında güvencesiz çalışmaya zorlandığını söyledi.

İktidar ve patronların pandemi sürecindeki uygulamalarında en ağır faturayı kadın işçi ve emekçilerin ödediğine dikkat çeken Türker, "Ev içi yükleri artan kadınlar işyerlerinde de en fazla hak gasbına uğrayan kesim oldu. İlk olarak kapının önüne yine kadın işçiler konuldu. Diğer yandan işyerlerinde kadın işçilere yönelik taciz, mobbing, şiddet gibi olaylar da pandemi sürecinde arttı. Kadınlar bu tarz uygulamalarla yıldırılmaya ve ağır çalışma koşullarını kabul etmeye zorlandı" diye konuştu.

İşçilerin sendikalaşma haklarının engellendiğini ancak birçok işçinin engellemelere rağmen sendika üyesi olduğunu aktaran Türker, süren işçi direnişlerini hatırlatarak şunları söyledi: "Sermaye iktidarı pandemi sürecinde saldırılarını artırırken bu saldırılara direnenler de var. Kod-29'a, keyfi işten atmalara, hak gasplarına, sendikal faaliyetin engellenmesine, kölece çalışma koşullarına, kadın işçilere yönelik tacize-mobbinge karşı pek çok yerde işçiler direnişte. Sinbo, SML, Bakırköy, Bayrampaşa ve Şişli Belediyeleri, Tur Assist, Alba Plastik, Bel Karper, AdkoTurk, Xiaomi Salcomp, Kentpar, CarrefourSa, Baldur, Uzel, Rönesans Holding, Tanzim Market, A101, Kayı İnşaat işçileri ve daha birçok işçi direniş ve mücadele bayrağını yükseltiyor."

24 EKİM GÜNÜ KARTAL MEYDANI'NA ÇAĞRI
Türker, 24 Ekim günü saat 15.00'da Kartal Meydanı'nda gerçekleştirecekleri, "Emeğimiz için, ekmeğimiz için, özgürlüğümüz için, geleceğimiz için" mitingine tüm işçi ve emekçileri davet etti. Türker, mitingde işçilerin kürsüsünü kuracaklarını söyledi.