19 Mayıs 2024 Pazar

Eğitim-Sen: Trabzon'da vaka oranları daha da yükselecek

Trabzon'da yüz yüze eğitimin başlamasıyla vaka tespit edilen okul sayısı 972, kapanan sınıf sayısı 1019, bu okullardaki temaslı ve pozitif öğretmen sayısı ise 429 oldu.

Eğitim-Sen Trabzon Şubesi, yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Trabzon'da vaka tespit edilen okul sayısının 972, kapanan sınıf sayısının ise 1019 olduğu belirtildi.

'ÖNLEMLERİN ALINMAMASININ SORUMLUSU MEB'DİR'
Yüz yüze eğitimin başladığı tarihten itibaren okullarda yaşanan vaka sayılarına dikkat çeken Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Engin Nur, milli eğitim bakanlığın okullarda gerekli önlemleri almadığını söyledi. Nur, Trabzon'daki okullarda salgının seyrine ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Bu hafta sendikamıza ulaşan vaka sayılarına göre vaka tespit edilen okul sayısı 972, kapanan sınıf sayısı 1019 oldu ve Ordu Aybastı Fen Lisesi kapandı. Bilgisi gelen bu okullarda temaslı ve pozitif öğretmen sayısı 429, temaslı ve pozitif öğrenci sayısı 3 bin 947, temaslı ve pozitif personel sayısı 23 olmuştur. Tedbirler hızla hayata geçirilmezse, bu oranlar daha fazla yükselecek. MEB, önlem almamaya devam ettiğinde karşılaşabileceğimiz olası acı sonuçların sorumlusu olacak."

'DERSLİK SAYISI İHTİYAÇ ORANINDA ARTIRILMADI'
2020-2021 eğitim öğretim yılı başlamadan önce, okulların fiziki yapıları konusunda yaptıkları çağrılardan sonuç alamadıklarını kaydeden Nur, "Türkiye'de salgın nedeniyle 1,5 yıl okullar kapalı kaldı. Okulların fiziki altyapı sorunları giderilmedi, derslik sayısı ihtiyaç oranında arttırılmadı. Türkiye çapında okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı gün gibi ortada" dedi. Salgının eğitime etkisinin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Nur "Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sisteminin tüm sınıflarda hayata geçirilmesine dair herhangi bir çalışma söz konusu değil. Kalabalık sınıf mevcutları da dikkate alındığında kış aylarının eğitim öğretim alanında oldukça sıkıntılı geçeceği öngörülebilir" dedi.