19 Nisan 2024 Cuma

Eğitim-Sen: Eğitim emekçileri bir an önce aşılanmalı

Birçok kentte açıklama yapan Eğitim-Sen, eğitim emekçilerinin de bir an önce aşılanması gerektiğini belirtti.

Eğitim-Sen Ankara, Van, Mersin, İzmir, Kocaeli ve İstanbul'da "Eğitim emekçileri aşılansın yüz yüze eğitim sonra başlasın" şiarıyla açıklama yaptı.

ANKARA
Eğitim-Sen Ankara Şubeleri, Eğitim-Sen 5 Nolu şubesi önünde eylem yaptı. Eylemde konuşan Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, salgınla birlikte yaşanmakta olan krizin derinleşmesi ile emekçi ve yoksul çocukların eğitimden kopmasına neden olduğunu belirtti. Erdoğan, uzaktan eğitime 6 milyon öğrencinin ulaşamadığını dile getirdi.

Gerek yeterli aşı temini ve gerekse de aşılamada istenilen hıza erişmemesi toplum sağlığı açısından kaygılara yol açtığını ifade eden Erdoğan, "Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bir köy okulunda aşı olduğunu gösteren fotoğrafı paylaşarak öğretmenlere aşı başladığı haberini yayınladı. Sayın bakan ne yazık ki algı yönetimi yapıyor. Açılmış ve 1 Mart'ta açılacak okullar düşünüldüğünde yüz binlerce eğitim emekçisinin aşılanmasına bugün başlanılmış olsa bile 2 doz aşının yapılabilmesi aylar alacaktır" diye konuştu.

İSTANBUL
Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, pandemi döneminde yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve aşı taleplerini yinelemek üzere İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. 

"Tüm eğitim emeklileri aşılansın" pankartının açıldığı eylemde konuşan Eğitim-Sen 9 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, yeni tip koranavirüs (Covid-19) salgınının toplumsal yaşamı büyük oranda etkilediğini söyleyerek, okulların tüm nüfus ile temas halinde olduğunu ve bu nedenle tehlike taşıdığını ifade etti. Uzaktan eğitim sürecine değinen Özev, bu süreçte eşitsizliklerin apaçık ortaya çıkardığını belirterek, "Okul öncesi eğitim kurumları ve köy okulları yüz yüze eğitime başladı ve 1 Mart 2021'de anasınıflarının, ilkokulların ve 8'inci sınıflar ile 12'nci sınıfların mekân ve zaman açısından kademeli bir biçimde açılacağı açıklandı. Yükseköğretimde uygulamalı bölümlerin yüz yüze eğitime başlayacak olması, ayrıca okulların kademeli biçimde açılması, etkileyeceği ekonomik ve sosyal alanlarla birlikte büyük bir nüfus hareketliliğine yol açacaktır" diye konuştu.

VAN
Eğitim-Sen Van Şubesi, "Eğitim emekçileri aşılansın yüz yüze eğitim sonra başlasın" şiarıyla şube binalarında açıklama yaptı. Eğitim-Sen Van Şube Eşbaşkanı Hülya Atlı, eğitim ve bilim emekçilerinin hızlı bir şekilde aşılanması gerektiğini söyledi.

Atlı, "Yükseköğretimde uygulamalı bölümlerin yüz yüze eğitime başlayacak olması, ayrıca okulların kademeli biçimde açılması, etkileyeceği ekonomik ve sosyal alanlarla birlikte büyük bir nüfus hareketliliğine yol açacaktır. Yüz yüze eğitim öğretime geçilmeden meslek yüksekokulu ve üniversite öğrencilerinin aşı programına alınmasını, üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim kurumlarının tamamında görev yapan, taşeron işçilere, servis, kantin, yemekhane vb. alanlarda çalışanların aşı programına dahil edilmesini, Eğitim-Sen olarak talep ediyoruz" dedi.

MERSİN
Eğitim-Sen Mersin Şubesi, eğitim emekçilerinin aşı yapılması için Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçe verdi. Eylemde konuşan Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, okul öncesi eğitim kurumlarının ve köy okullarının yüz yüze eğitime başladığını hatırlattı. Koronavirüs ile mücadelede, toplum sağlığı için kitlesel ve hızlı bir aşılamanın önemine dikkat çeken Sümbül, "Ne var ki gerek yeterli aşı temini ve gerekse aşılamada istenilen hıza erişilememesi toplum sağlığı açısından kaygıların artmasına yol açıyor" dedi.

İZMİR
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri Konak Kemeraltı girişinde aşılama talebiyle basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen İzmir 6 No'lu Şube Başkanı Bülent Karakaş, tüm eğitim emekçileri için aşılanmanın bir an önce başlamasını talep etti.

Karakaş, eğitim ve öğretim gibi önemli bir alanda alınacak kararlarda eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin süreçlere katılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Açıklama sonrası Sağlık İl Müdürlüğüne aşı talepli dilekçeler verildi.

KOCAELİ
Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi, Kocaeli Valiliği önünde yaptığı açıklamayla tüm eğitim ve bilim emekçilerinin biran önce aşılanmasını talep etti.

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suphi Yıldırım'ın okuduğu basın açıklamasına KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, KESK Mali Sekreteri Elif Çuhadar, KESK Hukuk ve TİS Sekreteri Yusuf Şenol, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, SES Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, Eğitim Sen TİS ve Hukuk Sekreteri Arzunur Şimşek, Eğitim Sen Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu ve BES Basın Yayın Sekreteri Hasan Şahin'in yanı sıra KESK üyesi emekçiler katıldı.

Covid-19 salgınının toplumsal yaşamı pek çok alanda derinden etkilediğini söyleyen Yıldırım, "İlişkide oldukları kişilerle birlikte neredeyse tüm nüfus ile temas halinde olan okullar ve üniversitelerin bileşenleri, yani öğrenciler, öğretmenler ve veliler salgın nedeniyle yapılan kısıtlamalardan çok büyük ölçüde etkilendiler. Bir yıla yakın bir zamandır okullar ve üniversiteler yüz yüze eğitime kapatıldı ve büyük eşitsizliklerin eşlik ettiği bir uzaktan eğitim süreci yaşandı.

Okul öncesi eğitim kurumları ve köy okulları yüz yüze eğitime başladı ve 1 Mart 2021'de anasınıflarının, ilkokulların ve 8. sınıflar ile 12. sınıfların mekân ve zaman açısından kademeli bir biçimde açılacağı açıklandı. Yükseköğretimde uygulamalı bölümlerin yüz yüze eğitime başlayacak olması, ayrıca okulların kademeli biçimde açılması, etkileyeceği ekonomik ve sosyal alanlarla birlikte büyük bir nüfus hareketliliğine yol açacaktır" dedi.

Eğitim ve bilim emekçilerinin hızlı bir biçimde aşılanması hem salgının yayılımını önlemede hem de sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamını oluşturmada olumlu sonuçlar doğuracağını vurgulanan Yıldırım, taleplerini de şu şekilde sıraladı:

🔹Yüz yüze eğitime başlayabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanmasına bir an önce başlansın
🔹Yüz yüze eğitim öğretime geçilmeden meslek yüksekokulu ve üniversite öğrencileri aşı programına alınsın
🔹Üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim kurumlarının tamamında görev yapan, taşeron işçilere, servis, kantin, yemekhane vb. alanlarda çalışanlar aşı programına dahil edilsin.