17 Mayıs 2024 Cuma

Eğitim emekçileri: Ayrımcılığa ve kayırmacılığa izin vermeyeceğiz

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubeleri, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde müdür ve müdür yardımcılığı mülakatındaki hukuksuz ve haksız puanlamalara son verilmesi çağrısı yaptı.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubeleri, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde müdür ve müdür yardımcılığı mülakatındaki hukuksuz ve haksız puanlamalara ilişkin basın açıklaması yaptı.

"Ayrımcılığa ve kayırmacılığa izin vermeyeceğiz" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık okudu.

Çıtrık, "Okul yöneticilerinin atanmasında liyakat, kariyer, hakkaniyet, hukuk yerine dayatılan mülakat uygulaması ilimizde çok pervasızca kullanılmıştır. Sendikamız üyesi olan, sendikasız olan, başka sendikaya üye olup imtiyazlı dar azınlık içinde yer almayan onlarca eğitim emekçisinin emekleriyle aldıkları sınav puanları mülakat adı altında uygulanan trajikomik uygulamalarla 60 puan barajının altında değerlendirme puanı verilerek eğitim emekçilerinin emekleri ile iradeleri yok sayılmak istenmektedir" dedi. Sendikasız ve diğer sendikalara üye 25, Eğitim-Sen üyesi 30'a yakın eğitim emekçisinin hakkının gasp edilmek istendiğini belirten Çıtrık, "İl milli eğitim yetkilileri ve milli eğitim müdürü ile yaptığımız görüşmelerde sorunu çözmek yerine hak gasplarını meşru gösterme gayretlerini gördük. Üyemiz olsun olmasın, görüş ve düşüncesi ne olursa olsun hiçbir emekçinin emeğinin çalınmasına sessiz kalmayacağımızı, konunun muhataplarına söylediğimiz gibi buradan bir daha tekrarlıyoruz: Eğitim-Sen olarak bu hak gasplarına izin vermeyeceğiz" diye vurguladı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve uygulamanın muhatabı Diyarbakır Valiliği'nin 26 bin öğretmen ile 500 bin öğrencinin hak ve çıkarlarından mı yoksa dar bir azınlıktan yana mı olduğunu, düşük puan verilenlerin itiraz sürecinde ortaya koymak zorunda olduğunu ifade eden Çıtrık, "Sorun kadrolaşma sorununun çok ötesindedir. Sorun öğrencilerin nitelikli eğitim hakkını koruma yerine siyasi iktidarı ve dar grubun çıkarlarını esas alan kamu yöneticilerinin sorunudur" dedi.

Çıtrık, "Bir avuç torpilliye yer açmak için ortaya çıkan durumu maniple etme amaçlı ileri sürdükleri gerekçeler; ne MEB yönetici atama yönetmeliği ne 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ne de Arşiv Araştırması kanunu sınava girenlerin tercih hakkını ortadan kaldıran uygulamalara izin vermemektedir. Kanunda yer almayan bir işi kamu adına yapmaya çalışmak suçtur. Buradan TBMM'ye parti ayrımı yapmadan bütün milletvekillerine sesleniyoruz: Sizlerin çıkardığı kanunda olmayan bir yetkiyi yerel yöneticiler nasıl kullanabilmektedir, bu meclis iradesine müdahale değil midir? Bununla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü kamuoyuna açıklama yapacak mıdır? Kamu adına iş yapanlar kanun çıkarma veya istediğini uygulama hakkını ne zamandan beri elinde bulundurmaktadır? Kanunun izin vermediği bir işi kendine görev bilip kamu emekçilerinin emekleriyle kazandıklarını dar bir grup için ortadan kaldırma gücünü nereden almaktadır?" sorularını sordu.

Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, "Kamu görevinin bir avuç torpil için kullanılmasına, ayrımcılığa, kayırmacılığa derhal son verilmeli; yapılan yanlıştan bir an evvel vazgeçilmeli ve yazılı sınav puanının esas alınarak puanlamanın yeniden yapılmasını talep ediyoruz" dedi.