28 Mart 2024 Perşembe

Efe Rakı'da sendikalaşan 24 işçi işten atıldı

Sendikaya üye oldukları için işten atılan Efe Rakı'da çalışan 24 işçi fabrika önünde eylem yaptı. İşçilerin örgütlü olduğu Tekgıda-İş, "İşten çıkartılan işçileri bir an önce işbaşı yaptırmanızı istiyoruz" dedi.

İzmir Menderes Organize Sanayi Bölgesinde bulunun 150 işçinin çalıştığı Distile (Efe Rakı) fabrikasında 24 işçi Tekgıda-İş Sendikasına üye olmalarının ardından işten atıldı.

Tekgıda-İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şubenin işten atmaları ilişkin fabrika önünde yaptığı eylemede, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi, Türk Metal İzmir Şube Başkanı, Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı, Tekgıda-İş 3 ve 7 No'lu şube yöneticileri, örgütlenme uzmanları, atılan işçiler ve Öz Gıda-İş üyesi işçiler de katıldı.

"Atılan işçiler geri alınsın", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Anayasal hakkımız engellenemez", "Birleşen işçiler asla yenilmez" sloganlarının atıldığı açıklamada Tekgıda-İş 7 No'lu Şube Başkanı Ömer Atabay konuştu.

'YETKİ ÇOĞUNLUĞUNU SAĞLADIK'
İşçilerin kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı sendikalarına üye olduklarını belirten Atabay, mart ayının başında yetki başvurusunda bulundukları ve bakanlığın onayladığı bilgisini verdi. İşçilerin sendikalaşma hakkını tanımayan Efe Rakı patronunun önce 8 işçiyi işten attığı, ardından 3 işçiye 1 kamera düşecek şekilde fabrika içini kameralarla donattığını aktaran Atabay, 21 Mart'tan bu yana işten atmaların devam ettiğini söyledi. İşten atmalara ilişkin patronun "üretim azalması, küçülme" gibi gerekçeler sunduğunu ancak bir yandan da işçi alımlarının sürdüğünü belirten Atabay, Mayıs ayında yaşanan işten atmaların ardından son olarak 20 Haziran'da 6 işçinin daha çıkarıldığını ve toplam sayının 24'e ulaştığını söyledi.

'ATILAN İŞÇİLERİ GERİ ALIN'
Efe Rakı yönetiminin, bilinçli olarak yetkisiz mahkemeye itiraz ettiğini ve süreci uzatma yolunu seçtiğini dile getiren Atabay, Efe Rakı patronuna işten atılan işçileri işe almaları çağrısında bulundu. Atabay, "Aksi durumda mücadelemizi büyüteceğimizi sadece fabrikanızın önü değil, tüm alanların eylem alanlarımız olacağını belirtiyoruz" dedi.

Sendika başkanının konuşmasında patrona barış elini uzattıklarını söylemesi de dikkat çekti. Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak da patrona uzattıkları eli sıkmasını önerdi.

'SENDİKALAŞTIKTAN SONRA BASKILAR ARTTI'
Evrensel gazetesine konuşan Efe Rakı'dan atılan bir kadın işçi, eşiyle birlikte çıkarıldığını, sendikanın girmesiyle baskıların arttığını söyledi. Sendikalı olmanın anayasal hakları olmasına rağmen işverenin yetkiyi saymadığını söyleyen işçi, artan baskılarla birlikte içeride çalışan işçilerle de konuşamadıklarını aktardı.

'KÜÇÜLME DİYORLAR BİR YANDAN İŞÇİ ALIYORLAR'
Bir şişeyi bahane ederek işten çıkarıldıklarını belirten başka bir kadın işçi ise, "Makinenin yapacağı işi bize yaptırmaya çalıştılar. Bir yandan küçülme diyorlar ama bir yandan alımlar sürüyor" diyerek tepki gösterdi.