18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız iddialar sonlandırılsın'

TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmuz Gökalp'ın 15 Ekim Cuma günü Diyarbakır 10. ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davasına ilişkin İstanbul Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenlendi. Açıklamada Gökalp'in iyi hekimlik değerlerine sahp olduğu ifade edilirken beraati talep edildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturma kapsamında tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, ilk duruşmada tahliye edildi ancak dava hala devam ediyor. 15 Ekim'de Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşması öncesi İstanbul Tabip Odası basın toplantısı düzenlendi.

Yapılan açıklama öncesinde Gökalp'in soruşturmasının hukuki sürecine değinilirken dosyanın dayandığı tanık ifadesinde hiçbir suçlama olmadığı ifade edildi. Ardından TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı söz aldı. Fincancı, davanın hiç açılmaması gerekirken açıldığını, üstelik Gökalp'in haksız yere tutuklandığını ifade etti. Yargı kurumlarının delil bile sayılamayacak şeyler üzerinden insanları tutuklamasının yaygınlaştığını ifade eden Fincancı, hukukun üstünlüğünün tamamen kalktığını ve bu davalarla toplumun geri kalanının da tehdit edildiğinin altını çizdi.

Gökalp'in yanında olduklarını ifade eden Fincancı, TTB önceki dönem Merkez Konseyi Başkanlarından olan Dr. Selim Ölçer'in kuruculuğunu ve başkanlığını yaptığı Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği'ndeki faaliyetlerinden dolayı 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Fincancı, son olarak yargı alanından gelen saldırılara kaşı mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Fincancı'nın ardından TTB Yüksek Onur Kurulu'ndan Gökalp'in birlikte çalıştığı Taner Gören basın metnini okudu. Gören, Gökalp'in gözaltına alınma ve tutuklanma sürecinin hukuk normlarına uygun olmadığı belirtilirken davanın dayandığı tanık ifadesinin yalan olduğunun ortaya çıktığını hatırlattı. Daha önce pek çok davada olduğu gibi yalan tanık ifadeleriyle Gökalp'in tutuklandığını ifade eden Gören, bu hamlenin yalnızca Gökalp'in şahsına yönelik olmadığını belirtti.

Bu saldırının da meslek örgütünün özerk yapısına saldırıların bir parçası olduğunu ifade eden Gören, pandemi sürecinde gerçekleri açıklmakatan kaçınmadıkları için cezalandırılmaya çalışıldıklarını söyledi. Son süreçte emek ve meslek örgütlerine karşı yürütülen baskı politikasının bir parçası olarak görüdüklerini belirten Gören, Gökalp'in yanında oldukları ifade etti. Gökalp'e yönelik iddiaların hiçbir delile dayanmadığını söyleyen Gören, Gökalp'in beraat etmesi talep edildi.

Yapılan açıklamanın ardından Gökalp ile aynı dönemde TTB yönetminde yer almış Raşit Tükel de söz aldı. Tükel, 2014-2018 döneminde Gökalp ile birlikte çalıştıklarını ifade ederek sözlerine başladı. "Gökalp'ın hekimlik değerlerien bağlılığına tanığım" diyen Tükel, emekten, demokrasiden ve barıştan yana tavır alanların baskılarla yıldırma politikasına tabi tutulduğunu ifade etti. Gökalp'in de bu politikadan nasibini aldığını ifade eden Tükel yalancı tanıklarla insanların özgürlüğünden mahrum bırakılmasının da bu politikaların bir parçası olduğuna dikkat çeken Tükel, Gökalp'in 15 Ekim'de görülecek duruşmada beraat etmesi gerektiğini ifade etti.