18 Mayıs 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da kaybedilen kadınlar anıldı

Diyarbakır'da kayıp yakınları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kaybedilen kadınları andı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 473'üncüsünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kaybedilen kadınları andı.
 
Eyleme Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) üyeleri ve HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp destek verdi. İHD binasındaki eyleme katılan kadınlar karanfil ve kayıpların fotoğraflarını taşıdı.
 
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, insan hakları ve emek mücadelesinde hayatını kaybeden tüm kadınları andı. Bilici, tüm faili meçhul cinayetler aydınlatılıp, failleri yargılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizdi.
 
Bilici'nin ardından 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar'ın hikayesi anlatıldı.
 
Okunan hikayenin ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp söz alarak, DAKP olarak eyleme destek verdiklerini söyledi. 473 haftadır bir türlü faillerine ulaşılmayan kayıpların hesabının sorulduğunu dile getiren Yiğitalp, cenazelerin mezarlıklardan çıkarıldığı bir dönemden geçildiğini, oysa hükümetin Berfo anaya çocuğunu bulacakları sözünü verdiğini hatırlattı. Yeni Berfo anaların yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Yiğitalp, bununla birlikte cezaevinde siyasi tutukluların çok ağır baskılar altında ve yoğun işkence gördüklerini vurguladı. Yaşanan her şeyin hafızalara kazındığının altını çizen Yiğitalp, şunları dile getirdi: "Siz ne yaparsanız yapın anneler ve kadınlar bu çözümü getirecek. Sizin karanlık oyunlarınıza rağmen getirecek. Kadının bulunduğu yerde asla ölüm yoktur. Kadının bulunduğu yerde yaşam ve mücadele vardır. Biz yeni Berfo anaların olmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Siz tarihin çöp sayfalarına gideceksiniz. Biz mücadelemizle tarih sayfalarında yer alacağız. Ölümleri kayıpları ve bir bütün olarak karanlık sayfaları mahkûm edeceğiz. Kayıpların akıbetini mücadelemizle bulunduğumuz her yerde hesap sormaya devam edeceğiz."
 
Konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eyleminden sonra açıklama sona erdi.