20 Nisan 2024 Cumartesi

DİSK isim vermeden CHP'yi eleştirdi

DİSK Yönetim Kurulu belediyelerde süren Genel-İş üyesi işçilerin toplusözleşme ve grev süreçlerine dair açıklama yaptı. İsim vermeden CHP'li eski bakanın eleştirildiği açıklamada Kadıköy Belediyesi grevinin Genel-İş Genel Merkezi tarafından satılmasına değinilmemesi dikkat çekti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu, belediyelerde süren toplusözleşme görüşmeleri ve grevlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. CHP'li eski Çalışma Bakanı Mustafa Kul'un işçileri ve grevi hedef gösteren açıklamalarına isim vermeden tepki gösterilen DİSK açıklamasında, "DİSK'in sermayeden, iktidarlardan ve siyasal partilerden bağımsız çizgisinden vazgeçmesini isteyen, DİSK'i icazetli bir sendikacılık yapmadığı için suçlayan, mevcut siyasi iktidarla bazı sendikaların kurduğu ilişkinin benzerini talep eden değerlendirmeleri ciddiye almıyor, yanıtlama gereği duymuyoruz" denildi.

DİSK'in mücadelesinin sadece belediyelerle sınırlı olmadığı kaydedilen açıklamada, "Öte yandan belediyelerdeki hak mücadeleleri de grev kararı alınan belediyelerle sınırlı değildir. Genel İş sendikamız son dönemde farklı partilerce yönetilen çok sayıda belediyede, işçilerin haklarını koruyan ve geliştiren toplu iş sözleşmeleri imzalamıştır. Yüzlerce belediyede, on binlerce işçiyi kapsayan çok sayıda TİS imzalanırken, bu sözleşmeler için coşkulu imza törenleri yapılırken, işçilerin talepleri karşılanmadığı için grev noktasına gelinen işyerlerinde 'neden anlaşma sağlanamadığı' sorusunun muhatabı işçiler ve sendikaları değildir" ifadelerine yer verildi.

İktidarın grev yasaklarına da değinilen açıklamada, AKP iktidarı döneminde 17 erteleme kararıyla, 200 bine yakın işçinin grevinin fiilen yasaklandığı bilgisine yer verildi.

DİSK açıklamasında şunlar belirtildi: "Bu ülkede demokrasi isteyen aklı başında herkesin sorması gereken soru 'neden bazı belediyelerde bu hakkın kullanıldığı' değil, neden iktidara bağlı belediyelerde bu hakkın kullanılmasının engellendiğidir. 'Neden DİSK'li işçilerin grev hakkını kullandığı' değil, örgütlü ve örgütsüz diğer işçilerin bu hakkı neden kullanamadığıdır."

KADIKÖY GREVİNİN SATIŞI DİSK'İN GÜNDEMİNDE DEĞİL
"DİSK'i hizaya çekme cüretini gösterenler bilsinler ki, DİSK'in hizasını siyaset esnafları, patron ve iktidar odakları değil sadece işçi sınıfının çıkarları ve mücadelesi belirler" denilen açıklamada, DİSK'e bağlı Genel-İş genel merkez yöneticilerinin Kadıköy Belediyesi işçileri ve temsilcilerinin çıkarlarını gözetmeyerek toplusözleşmeye imza atmasına değinilmemesi dikkat çekti.

Kadıköy Belediyesi grevi sürerken işçileri ziyaret etmeyen DİSK Yönetimi, Maltepe Belediyesi işçilerinin 23 Şubat günü başlattığı grev alanına da şu ana kadar gitmedi.