14 Mayıs 2024 Salı

Dina davasının 3. duruşması görüldü

Gabonlu Dina'nın katledilmesine ilişkin davanın 3. duruşması görülüyor. 

Zonguldak-Karabük yolu üzerindeki Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Dinabongho Ibouanga'nın katledilmesine ilişkin davanın üçüncü duruşması Karabük Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

Dina'nın Gabon'dan gelen ailesi, avukatları ve Dina İçin Feministler, Gabon Büyükelçisi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Burcugül Çubuk ile Özgül Saki duruşmayı izliyor. 

'ÇOCUĞUMUZ ÖLDÜ VE SONUÇ YOK'
Duruşmada tercüman aracılığı ile konuşan annesi Jessica Sandra Makemba Panga. "Sizlerin adaleti sağlayacağına inanıyoruz. Şikayetimiz devam ediyor. Biz Gabon'dan Türkiye'ye adalet bulmak için geldik, dolayısıyla davanın hukuki olarak ilerlemesini istiyoruz. Adaletin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Gidiyoruz dönüyoruz bir sonuca ulaşamıyoruz. Çocuğumuz öldü ve sonuç yok. Elle tutulur bir sonuç çıkmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz" dedi.

'KIZIMI OKUMAYA GÖNDERDİM TABUT İÇİNDE GERİ ALDIM'
Babası Guy Serge Ibouanga ise şunları söyledi: "Kızım Karabük'te öldürüldü ben burada adaletin gerçekleşmesini bekliyorum. Onun için geldim. Gidiyoruz geliyoruz bir sonuç alamıyoruz. Aklınızda tutun burada olanları. Dina cumartesiyi pazara bağlayan gece arkadaşları ile birlikteydi. Üst kattan alt kata indi. Aşağı indiğinde bir takım şahıslar tarafından kapatılıyor. Dina bodrum katından koşarak çıkıyor oradan koştuğunu görüyoruz. Bir araba geliyor yardım çağrısında bulunuyor. Yardım almak için arabaya biniyor, Dina arabadan çıkıyor ve yolun karşısına koşarak gidiyor. Dina sonra ölü bulunduğu yere gidiyor sanık. Sanığın kızımın öldüğü yere gitmesi ne kadar büyük tesadüf. Ben artık kızım için adalet istiyorum. Sanığın olay yerinde olduğu çok belli. Ben kızımı okumaya gönderdim, tabut içinde geri aldım. Gerçeği ve adaleti istiyorum."

AV. GÜNDOĞMUŞ: KEŞİF YÖNÜNDE KARAR VERİLMEDİ
Dina'nın avukatlarından Rabia Gündoğmuş, "Dosyada halen keşif yapılması yönünde bir karar verilmedi. Bunun tayin edilmesi ve havanın durumunun da bakanlıktan sorulmasını talep ediyoruz. Yani keşif günü verilmesini ve öncesinde de Kandilli Rahsathanesi'nce hava durumunun sorulmasını talep ediyoruz" dedi. 

'HAN APARTMANI'NIN BODRUMUNDA KEŞİF YAPILMASINI İSTİYORUZ'
Avukatlar, dosyada eksik hususlar olduğunu belirterek, sanığın tahliye edilmemesini tahliyesi halinde tanıklara etki edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Tahliyenin reddine karar verilmesini istedi. Avukat Gülyeter Aktepe, Han Apartmanı'nın bodrumunda da keşif yapılması gerektiğini ve sanık ve diğer şüpheliler arasındaki bağın da araştırılması gerektiğini söyledi. Aktepe, şöyle devam etti: "Hepimiz farklı farklı şehirlerden geldik. Burada adliyeye girerken bile sorun yaşadık. Keşif talebimi ileteceğim. Dursun Acar'ın olaydaki rolü yerinin anlaşılması için ivedilikle bir keşişf günü verilmesini istiyoruz. Sadece bu keşif yeterli değil. Filyos Çayı'nın kenarında yaşananla Han Apartmanı'nın bodrum katında yaşananlar arasındaki bağı ortaya çıkarmadan bu dosyada hakikate ulaşılamaz. Filyos Çayı'ndan önceki sürece de bakmak gerekiyor. Araca binmesinin öncesi de önemli, dosya kapsamındaki şüphelilerin bir bağlantısı olup olmadığı bizim için halen aydınlatılmadı. Orada bulunan saç tellerine dair bir rapor hazırlanmadı. Tanık kadın, beyanında görüldüğü gibi polis ihbarının da yapıldığını söylüyor. Biz bu nedenle bodrum katında yapılacak keşfin bu dosyada önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada mahkemenizin görevi hakikati ortaya çıkarmaktır. Buradaki örüntüyü görmek açısından önemlidir. Bu şüphelilerce Dursun Acar'ın bir bağlantısı olup olmadığı noktasında mahkemenizce bir suç duyurusu yapılabilir. Ayrıca bir suç duyurusu yapılabilir. Biz defalarca beyan ettik, Han Apartmanı'nın bodrumunda keşif yapılmasını istiyoruz. Bu konuda tanık olduğunu da tekrardan dile getirelim. Keşif yapılmasını istediğimizi tekrardan söyleyelim."

MAHKEME BAŞKANI IRKÇILIKTAN BAHSETTİRMEDİ
Avukat Büşra Altınok da Karabük'te öğrencilerin yaşadığı sorunları anlattı. “Geçen duruşmada Karabük'te ırkçılık tartışması var” tartışması yaptıklarını hatırlattı. Mahkeme başkanı da “Başka sosyal konulara girmeyin yükümüzü ağırlaştırmayın” dedi. Altınok, “Meslektaşlarımın taleplerinin kabulünü ve sanığın tutukluluk halinin devamını talep ediyorum” dedi. 

SANIK DURSUN ACAR SAVUNMASINI TEKRARLADI
Sanık Dursun Acar da aynı şeyleri tekrarladı. Acar, "Ben sadece araba kullandım, ölen kızımıza bir şey yapmadım. Ben şeker hastasıyım oraya gergin geldim. Aracımdan neden indi diye düşündüm ben de. Taciz etmedim. İsmi geçenleri de tanımıyorum. Ben dört kere komiseri aradım açmadı. Bu olayın öncesi de sonrası da araştırılsın, diyeceğim yok."

ACAR'IN TAHLİYESİNİ İSTEDİLER
Sanık avukatları, "Sanığın üzerindeki şüphenin yersiz olduğunu düşünüyoruz. Bizim müvekkilimiz suçsuzdur, serbest bırakılsın. Biz bu duruşma devam ettiği sürece müvekkilimizin tutuklu kalacağını anladık. Biz dosyada karar aşamasına geçilmesini istiyoruz. Keşif yapılsa da dosyaya da bir katkısı olacağını düşünmüyoruz. Dosyada tanık olarak dinlenilen 3 kişinin de yurt dışına kaçtığını görüyoruz. Gelmeyecekleri ortada. Onlar 'Dina için adalet' deyip, ülkeyi terk ettiler. Keşif yapılmasından vazgeçilmesini ve müvekkilimizin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Hiçbir suçu yokken cezaevinde olması vicdansızlıktır" dedi. 

Duruşma, 5 Ağustos tarihine ertelendi.