11 Mayıs 2024 Cumartesi

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi: Dersim Tertelesi'ni unutmayacağız

Dersim Tertelesi'nin 81. yılı dolayısıyla açıklama yapan Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, "Tarihimize sahip çıkıp yezit soylarına karşı Seyit Rıza ve yol arkadaşları gibi direneceğiz" dedi.
Devrimci Kızılbaşlar Hareketi (DKH), Dersim Tertelesi'nin 81. yılı dolayısıyla açıklama yayınladı. DKH, "81. yılında Dersim Tertelesi'ni unutmadık, unutturmayacağız" dedi.
 
"Tunceli Tenkil Harekatı" olarak bilinen 4 Mayıs 1937'de Bakanlar Kurulu toplantısı ile karar altına alındı ve bu karar ile birlikte onlarca uçak Dersim'i bombaladı, on binlerce Kürt kızılbaşı katletti.
 
İki yıldan fazla süren askeri operasyonlarla katliam ve sürgünler yaşandı. Dersim harekatında kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk dağlarda, mağaralarda, köy meydanlarında katledildi. 15 Mayıs 1937'de Seyit Rıza ve yol arkadaşları Elazığ'da asıldı.
 
Devrimci Kızılbaşlar Hareketi açıklamasında "Ailelerimiz farklı coğrafyalara zorunlu olarak göç ettirilmiş, çocuklarımız zorla evlatlık verilmiştir. Doğamız yakılmış inanç yerlerimiz ocaklarımız yok edilmiştir" dedi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Katliamın 81. yılında Dersim Tertelesi kızılbaş halkımızın hafızasında yer almaktadır. Acı ve öfke halen devam etmektedir.
 
"Şimdi de asimilasyon politikaları göçe zorlama doğa katliamları Rıza Şehri Dersim'de devam etmektedir. Kutsal Munzur'a  baraj yaparak ormanlarımızı yakarak maden ocakları kurarak bizleri ve doğamızı tarihimizi yok etmeye çalışıyorlar.
 
"Devrimci Kızılbaşlar olarak tarihimize sahip çıkıp yezit soylarına karşı Seyit Rıza ve yol arkadaşları gibi direneceğiz."