26 Nisan 2024 Cuma

Deniz Poyraz'ın katledilmesine tepkiler sürüyor: Katilleri tanıyoruz

HDP İzmir il binasına düzenlenen faşist saldırıya ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine tepkiler sürüyor. Türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerde "Katilleri tanıyoruz" denildi.

HDP İzmir il binasına yapılan faşist saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi birçok kentte yapılan eylemlerle kınandı.

DİDİM
HDP Didim İlçe Örgütü, Didim Kent Meydanında gerçekleşen basın açıklamasını HDP Didim İlçe Eşbaşkanı Mehtap Bozkurt okudu. Bozkurt, "İzmir il binamıza yapılan planlı ve sistematik katliam girişimi, kaostan beslenen iktidarın yarattığı siyasi iklimin sonuçlarından biridir. İktidarın, partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi bir tesadüfe değil, siyasi iradenin zeminini sağladığı planlı saldırılara işaret etmektedir" diye konuştu.

ELAZIĞ
HDP'nin İzmir binasına yapılan faşist saldırı ve parti üyesi Deniz Poyraz'ın katledilmesi Elazığ'da protesto edildi. Hozat Garajı'nda bir araya gelen HDP'liler, "Saldırının arkasında kimlerin olduğunu, bu tetikçinin kimler tarafından yönetildiğini biz biliyoruz. Her gün ulusal kanallarda partimize yönelik kriminalize eden söylemler ve iktidarın yandaşları bu saldırının sorumlularıdır" denildi. Açıklamada "HDP halktır, halk burada sloganları atıldı. Açıklamaya Emek Partisi üyeleri de katıldı.

ÇORUM
Çorum'da HDP İl Örgütü tarafından düzenlenen basın açıklamasına EMEP, Sol Parti ve Halkevleri'nin yönetici ve üyeleri de katıldı. Açıklamada konuşan HDP Çorum İl Başkanı Şeref Karataş, "İktidarın, partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi bir tesadüf değil, bir planlı saldırıdır. Bu katliam, iktidar blokunun oluşturduğu siyasi iklimin ürünüdür" dedi.

"Deniz yoldaşımıza sıkılan kurşun halkımıza, demokratik siyasete ve HDP'nin temsil ettiği ortak yaşam iradesine sıkılmıştır" diyen Karataş, açıklamasında şunları dile getirdi: "Türkiye'nin her bir köşesinde Parti binalarımızın önüne konan mobil karakolların güvenliği sağlamak için değil, HDP'ye düşmanlık ve provokasyon amaçlı kurulduğu bir kez daha açığa çıkmıştır. Parti binalarımızın önündeki mobil karakollar ve çadırlar bir gün dahi beklemeden kaldırılmalıdır. Bilinmelidir ki, İzmir'de katliam girişiminin gerçekleştirildiği 17 Haziran günü; sadece Türkiye demokrasisi adına değil, Türkiye halklarının bir arada yaşaması adına da önemli eşiklerden biridir. Bizler her türlü saldırıya rağmen demokratik siyaset ve onurlu barış mücadelemizi sürdürme konusunda ısrarımızı devam ettireceğiz. Deniz'lerimize yakışır şekilde bu ülkeye barışı ve demokrasiyi getirene kadar bir an bile olsun durmadan onurlu ve haklı yürüyüşümüze devam edeceğiz. Gün susma günü değil. Gün faşizme karşı bir arada durma, kenetlenme ve haykırma günüdür. Mücadele, kararlılık ve özgür yaşam tutkusuyla büyüyen Denizlerimiz tükenmeyecek, Poyrazımız esmeye devam edecek."

BALIKESİR
Balıkesir Edremit'te HDP'ye yönelik saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi protesto edildi. Altınoluk Cumhuriyet Meydanı'nda HDP'nin ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla biraraya gelen kitle, saldırıyı ve katliamı protesto etti. HDP, Emek Partisi, Sol Parti, KESK, AKD ve birçok kitle örgütünün katıldığı açıklama Deniz Poyraz'a saygı duruşuyla başladı. HDP, EMEP ve Sol Parti adına ayrı ayrı yapılan açıklamada saldırının emek, barış ve demokrasi mücadelesine yönelik olduğu vurgulandı.

AKP-MHP iktidarının uzun süreden beri HDP'ye yönelik hedef gösterme tutumunun bu saldırıya yol açtığı, hedefin sadece HDP değil tüm demokrasi güçleri olduğu söylendi. Türkiye'nin bu karanlığa teslim olmayacağının söylendiği açıklamada "Bu kokuşmuş ve çürümüş düzen birleşik mücadelemizle yıkılacak. Denizlerin istediği eşit, özgür, barış içinde bir ülkeyi birlikte kuracağız" denildi.

Açıklama sırasında konuşmacılara saldırı girişiminde bulunan bir kişi polis tarafından uzaklaştırıldı.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı açıklamada sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

VAN
HDP Van Kadın Meclisi, Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TJA, ÖHD Van Şubesi Kadın Komisyonu, TİHV Van Temsilciliği, KESK Kadın Meclisi, Star Kadın Derneği, Mavigöl Kadın Derneği üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı kayyım atanan Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan okudu.

AKP-MHP ittifakının mafya-çete eliyle HDP'ye yönelttiği provokatif girişimlerinin uzun süredir devam ettiğini söyleyen Balkan, "Dün sabah saatlerinde İzmir İl Örgütümüze yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu yoldaşımız Deniz Poyraz katledilmiştir. Bu katliamın sorumluları tetiği çektirenler, partimizi hedef gösterenlerdir. Başta kadın düşmanı AKP-MHP erkek ittifakı ve bu ülkenin İçişleri Bakanı'dır" dedi. 

Van Demokrasi Platformu üyeleri ise, Perivan AVM önünde basın açıklaması yaptıktan sonra HDP il binasına kadar yürüdü. "Barışa ve demokrasiye yönelik saldırılar kabul edilemez!" pankartıyla yürüyen kitle, "Faşizme karşı omuz omuza", "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganları attı. 

AĞRI
HDP Ağrı il ve ilçe örgütleri kent merkezinde Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin yapılan yürüyüşle protesto edildi. Ağrı Valiliği eylem öncesinde aldığı eylem ve etkinlik yasağı kararıyla yürüyüş engellenmek istedi ancak toplanan kitle engellemelere rağmen yürüdü.

HDP Ağrı İl Örgütü'ne kadar yürüyen kitle sık sık "HDP halktır halk burada", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî Berxwedana HDP'ê", "Deniz Yoldaş Ölümsüzdür" ve "Faşizm halka hesap verecek" sloganları attı. Yürüyüş HDP il binası önünde son buldu.

HATAY
HDP İskenderun İlçe Örgütü, Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etti. "Deniz Poyraz onurumuzdur" pankartının açıldığı açıklamaya İskenderun Demokrasi Güçleri de destek verdi. Basın metnini okuyan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, HDP'nin yanında olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyledi. Ateş, "Gün susma günü değil, gün faşizme karşı bir arada durma, kenetlenme ve haykırma günüdür" dedi.

OSMANİYE
HDP Osmaniye İl Örgütü, Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etti. "Susturamayacaksınız" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda partili katıldı. Poyraz'ın katledilmesini kınayan HDP Osmaniye İl Yöneticisi Adnan Gökçen, tüm kesimleri saldırılar karşısında ortak mücadele etme çağrısında bulundu.

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik düzenlenen saldırıyı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamaya HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri üyeleri ve STÖ temsilcileri katıldı. Eğitim-Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, "Failler sadece o tetiği çekenler değildir. O tetiği çekmesinin alt zeminini hazırlayanlar mutlaka tespit edilmeli. Bu münferit bir cinayet değildir. İşte terör denilen olay tam da budur. İnsanların can güvenliği yoksa çürümüşlük ayyuka çıkmıştır. STK temsilcileri olarak can güvenliğimizden endişe ediyoruz" dedi. 

ANTEP
HDP Antep İl Örgütü, Antep Adliyesi önünde düzenledikleri basın açıklaması ile saldırıya tepki gösterdi. Açıklamaya Milletvekili Mahmut Toğrul, Barış Anneleri, KESK Antep Şubeler Platformu, İHD, EMEP, SYKP, TİP ve 78'ler Derneği üye ve yöneticileri katıldı.

Açıklamada, "Deniz Poyrazı isyanımızda yaşatacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" pankartları açıldı. Basın açıklaması HDP İl Eşbaşkanı Songül Koçdağ tarafından okundu. Mahmut Toğrul, "Partimizi hedef gösterenler ve kriminalize edenler işte bu cinayetin ortaklarıdır. AKP ve MHP iktidarı yaşayabilmek için bize dejavu yaşatıyorlar. Kızgınız, öfkeliyiz ama aydınlığı getirmeye, denizleri çoğaltmaya, poyrazlar estirmeye kararlıyız. Bundan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

BATMAN
Batman'da HDP il binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile Gelecek Partisi Batman İl Başkan Yardımcısı İsmail Zengin katıldı. Katılımcıların siyah kurdele taktığı açıklamada, "Deniz Poyraz Ölümsüzdür" pankartı açıldı. Burada sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Şehid Namirin", "Jin Jiyan azadî" sloganları atıldı. Açıklama yapan HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, iktidarın HDP'ye karşı düşmanlığına dikkat çekti. 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, Poyraz'ın organize şekilde katledildiğini söyledi. Başaran, olayın üstünde uzun bir süre geçmesine rağmen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sessiz kalmasına işaret ederek, "Partimizi hedef alanlar, şimdi suskun. Suskunlukları suçlu olmalarındandır. Biz yoldaşımız kimin katlettiğini iyi biliyoruz. Bilisin ki yoldaşımızın hesabını soracağız. Azmettiricileri açığa çıkaracağız" dedi.

HDP Bismil İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya parti yöneticileri ve üyeleri katıldı. Açıklama yapan HDP İlçe Eşbaşkanı Şakir Demir, Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto ederek, iktidarın partilerine yönelik suçlamaların, katliam girişimlerine neden olduğunu söyledi.

ANKARA
HDP Mamak İlçe Örgütü, HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırı ve katledilen partili Deniz Poyraz için basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Mamak İlçe Örgütü Binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya katılan partililer, "HDP halktır susturulamaz" pankartı açtı. 

HDP Mamak İlçe Örgütü Yöneticisi Mehmet Salih Gönüldaş, "Bu faşist saldırı partimiz şahsında tüm emek ve demokrasi güçlerine, barışa, demokrasiye, halkların kardeşliğine, yükselen toplumsal devrimci mücadeleye yönelik bir saldırıdır. Bu ırkçı saldırılar tüm bu katliamlar halklarımızın özgürlüğüne olan inancına mücadelesine ve dayanışmasına engel olamaz halkımız ve partimiz üzerinden yaşatılan siyasi soykırımlar baskılar dil, din, ırk, cinsiyet ayrımcılığı üzerinden yapılan tüm bu uygulamalar çürümüş sistemin çaresizliğidir" diye konuştu.

Gönüldaş, "Bizler bu ülkenin devrimcileri demokratları yurtseverleri kadınları Alevileri Sünnileri Kürtleri Türkleri Ermenileri olarak bu sistemin katliamcı tekçi uygulamalarına karşı dur demek için birlikte el ele veriyoruz örgütlü mücadele ve dayanışmayı büyüten tüm dost kurumlarla bir kez daha haykırıyoruz, Deniz Poyraz ölümsüzdür" şeklinde ifade etti.

RİZE
Fındıklı Demokrasi Güçleri, Fındıklı Meydanında HDP'ye yönelik faşist saldırıyı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etti. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan'ın da kateldiği eylemde basın açıklamasını Gönül Mutinoğlu okudu.

"Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarının atıldığı eylemde "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Deniz'e sözümüz devrim olacak", "Faşizm yenilecek biz kazanacağız", "Eşitlüğin kardeşliğin barışın ülkesini birlikte kuracağız" dovizleri taşındı.