18 Mayıs 2024 Cumartesi

Demirtaş: Yürütme medya ve toplum üzerinde baskı kurmamalıdır

2014-2016 yılları arası yaptığı konuşmalar nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla hakkında açılan davanın duruşmasında konuşan Demirtaş, iki partinin genel başkanlarının birbirine söylediği sözlerden dolayı hakkında dava açıldığını belirtti. Ceza almaktan korkmadığının altını çizen Demirtaş, herkesin fikrini özgürce ifade etmesi gerektiğini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2014 ile 2016 yılları arasında Ankara, Diyarbakır, Mardin ve Mersin'de yaptığı konuşmalar gerekçesiyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla hakkında açılan davanın duruşması Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Demirtaş, Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri  (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, çok sayıda avukat ile HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ve HDP'liler duruşmayı izledi. Salona sadece 5 kişi alınırken, diğer izleyiciler ise koridorda beklemek zorunda bırakıldı. 5 ilde farklı tarihlerde yaptığı konuşmalar nedeniyle hazırlanmış olan 5 dosyanın birleştirildiği duruşmada Demirtaş savunma yaptı. 

İki partinin genel başkanının birbirine kullandığı siyasi söylemlerden dolayı kendisinin "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılandığını söyleyen Demirtaş, ortada büyük bir çelişki olduğunu söyledi ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla açılan soruşturmaların rekor döneminin yaşandığını kaydetti.

Demirtaş, "Yaptığım konuşmalar 2014 sonrasıdır. 2014'ten itibaren partisinin grup toplantılarına, il başkanlarının toplantılarına, MYK toplantılarına katılıp konuşmalar yapmıştır ve bu durum 2018 yılında da resmileşmiştir. O nedenle eğer ben yargılanacaksam muhalefet partilerinin liderinden biri olarak, 125'inci maddedeki kamu görevlisine hakaretten mi yargılanayım, yoksa Cumhurbaşkanına yönelik hakaret içeriyor da o zaman 299 maddedir. Bunun tespitinin yapılması gerekir. Çünkü, ben cumhurbaşkanı sıfatıyla yürütülen bir görevden dolayı Recep Tayyip Erdoğan hakkında tek bir cümle kurmuş değilim. Tamamı, yürütme erkinin başı olan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili söylediğim şeylerdir. AKP Genel Başkanı olarak yaptığı faaliyetlerden dolayı söylediğim şeylerdir. Vakti zamanında Abdullah Gül'ü eleştirdik, Ahmet Necdet Sezer eleştirildi. Fakat, eleştirdiğimiz vakit kimin ne olduğu belliydi, cumhurbaşkanıydılar. Yürütmenin başı değildiler. Partileriyle herhangi bir bağları yoktu. Ama şimdi cumhurbaşkanı fiili olarak yürütmeyi elinde tutuyor. Yani devletin erkinden biri olan yasama, yürütme ve yargının bir erkin tek başına kontrol ediyor" dedi.

Yapılan yargılamanın devletin üç erkinden biri olan yasamanın üyesi olarak yaptığı konuşmalar hakkında olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Yürütmenin bir yöneticisini eleştirdiğim için yani devletin diğer erkini eleştirdiğim için 3'üncü bir erk tarafından yani yargı tarafından yargılanıyorum. İşte bu demokrasilerde olmaz. Demokratik ülkelerde devletin 3 erki hem birbirlerinden bağımsızdır hem de birbirini denetler. Özellikle, yargı yürütmenin faaliyetlerinin tamamını denetler. İdare hukukuna göre de yargının hiçbir eylemi, işlemi yargı denetimi dışında olamaz. Peki, yürütmenin denetlendiği başka yol var mı? Tabii ki de vardır. Birincisi yargı ise ikincisi de parlamentodur. Parlamentonun iç tüzüğüne ve Anayasaya göre Meclis'in iki görevi vardır. Bir yasama, iki denetleme faaliyetidir. Yasama faaliyetinin nasıl icra edildiğini biliyoruz. Peki, denetim nasıl yapılır? Eski ve yeni sistemi karıştırarak söylüyorum. Yazılı soru, gensoru, genel kurul, basın toplantısı, miting ve yürüyüşler. Bakın parlamento dışında yürütülen faaliyetler de parlamento denetimine tabidir" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, şöyle devam etti: "AİHM'de kanunilik ilkesi şarttır. Bir yargılamanın sürdürülebilmesi için öncelikle o cezanın veya suçun düzenlendiği maddenin öngörülebilir olması lazım ve kanunilik ilkesinin olması lazım. Ben, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde hukukun üstünlüğüne inanan, Türkiye'de yargının bağımsız olması gerektiğine inanan çok sayıda savcı ve hakimin olduğunu biliyorum. İnanıyorum demiyorum, biliyorum. 22 yıllık hukukçuyum, 12 yıl parlamentoda görev yaptım. Cumhurbaşkanlığına hakaretten verilecek ceza ve cezalardan korkmuyorum, baştan söyleyeyim. Cezadan korkmuyorum. 37 ağırlaştırılmış müebbet, 15 bin yıl ağır hapisle yargılanıyorum. Hali hazırda yerel mahkemelerde verilmiş 3 buçuk yıl Cumhurbaşkanına hakaret cezası, 4 yıl 8 ay propaganda cezası, 2 buçuk yıl Ankara Başsavcılığı'na cezalar var. 3-5 yıl da siz verirsiniz, sorun değil. Her şey seçime kadar. Ben istiyorum ki, Türkiye umudunu kaybetmesin. Yargıda hala soluk ve nefes var. Türkiye Cumhuriyeti devletinde yürütmeden korkmayan hakimler ve mahkemeler var. Önümüzde kaldı bir buçuk yıl, Türkiye'nin seçimi. Seçime doğru giderken yürütme bir kez daha medya ve toplum üzerinde baskı kurmamalıdır. Herkes, fikrini özgürce ifade etmelidir."

Hakim, taleplerin değerlendirilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 31 Aralık'a erteledi.