DEM Partili Olan, hasta tutsak İvrendi'nin tahliyesinin engellenmesini Meclis'e taşıdı

Kırşehir S Tipi Hapishanesinde tutsak edilen Cemil İvrendi, 30 yıllık infazını tamamlamasına rağmen cezası hapishane İdare Gözlem Kurulu tarafından iki kere ertelendi. Hasta tutsak İvrendi'nin, sağlık sorunlarına rağmen serbest bırakılmamasına tepki gösteren DEM Parti Milletvekili Hüseyin Olan, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığına dilekçe vererek konuyla ilgili komisyonun acilen toplanmasını istedi. Olan, ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması için soru önergesi sundu.
Kırşehir S Tipi Hapishanesinde tutsak edilen Cemil İvrendi, 30 yıllık infazını tamamlamasına rağmen cezası hapishane İdare Gözlem Kurulu tarafından iki kere ertelendi. 1992 yılından bu yana tutsak olan hasta tutsak İvrendi'nin, kullandığı kalp ilacının yan etkileri nedeniyle dişleri döküldü, kalçasında yaralar oluştu. Aynı zamanda vertigo hastası olan İvrendi, 2002 yılnda Dicle Üniversitesi Hastanesinde açık kalp ameliyatı oldu.
İnfazını tamamlamasına rağmen serbest bırakılmayan hasta tutsak İvrendi'nin durumunu Meclis gündemine taşıyan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığına dilekçe vererek konuyla ilgili komisyonun acilen toplanmasını istedi. Olan, aynı zamanda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması için soru önergesi sundu.
"Cezaevi sürecinde sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gitmekte, cezaevi yönetiminin baskıları ve gardiyanların kötü muameleleri ve tehditleriyle içinde bulunduğu durum daha da tehlikeli bir hale gelmiştir" diyen Olan, Anayasanın 56. maddesini hatırlatarak, "devlet, herkesin yaşamını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesi" gerektiğini vurguladı.
Tutsakların sağlık hakkının daha titiz ele alınması gerektiğine işaret eden Olan, "Oysa Cemil İvrendi'nin sağlık durumu kötü olmasına ve 30 yıllık ceza süresini tamamlamasına rağmen infazı 2 kere ertelenmiştir. Kamuoyunda infaz yakma olarak tabir edilen ve hükümlüye verilen disiplin cezaları ile infazlarını tamamlayanların cezaevinden çıkmalarını engellemek büyük bir hak ihlalidir" dedi.
İdare ve gözlem kurullarının kararlarının tutsaklara ceza içinde ceza uygulaması pratiği olduğunu kaydeden Olan, "Kırşehir S Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan ve infazı 2 kez ertelenen Cemil İvrendi hakkında İdare ve Gözlem Kurulu kararının doğru ölçütlerle değerlendirilip değerlendirilmediği, Cemil İvrendi'nin tahliye edilmeme gerekçelerinin belirlenmesi, söz konusu cezaevinde gerekli ön incelemelerin yapılarak İdare ve Gözlem Kurulu'nun hukuksuz kararları neticesinde ortaya çıkarttığı mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlarıyla İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun acilen toplanması elzemdir" çağrısında bulundu.
DEM Parti Milletvekili Hüseyin Olan, ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle 5 maddelik soru önergesi verdi.