9 Mayıs 2024 Perşembe

DEM Parti kadın il eşbaşkanlarıyla buluştu

Partisinin kadın il eşbaşkanlarıyla buluşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Türkoğlu, "Hayatlarımızdan ve haklarımızdan çalmalarına izin vermeyeceğiz" dedi. Türkoğlu, kadın özgürlükçü siyasetle mücadeleyi ve örgütlenmeyi sürdüreceklerini belirtti. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kadın il eşbaşkanları ile seçim sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi. Ankara'da bulunan genel merkezde yapılan toplantıda DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu açılış konuşmasını yaptı. 

Günlerdir 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirdiklerini hatırlatan Türkoğlu, kadın düşmanı iktidarın eşbaşkanlık sistemini yıllardır hedef aldığını, kriminalize etmeye çalıştığını kaydetti. Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatanların planlarını kadınların çökerttiğini söyleyen Türkoğlu, kadınların ve gençlerin iradesine saygı duyma çağrısı yaptı. 

Şakran Hapishanesinde aralarında HDP İzmir Eşbaşkanı Berna Çelik'in de olduğu 11 kadın tutsağa on günlük hücre cezası verildiğini hatırlatan Türkoğlu, kadın tutsaklara yönelik cezaların derhal son bulmasını istedi. 3 Kürt gazetecinin tutuklandığını söyleyen Türkoğlu, özgür basın emekçilerini selamladı.

'HALKIN HAKKINDAN ABARTA ABARTA ÇALMIŞLAR'
Kadın yoksulluğu ve işsizliğinin derinleştiğini belirten Türkoğlu, kadın düşmanı kayyumların yaptıklarını hatırlattı. Türkoğlu, "Dün Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarımız, kayyımların yaptıkları usulsüzlükleri ve hukuksuzlukları kamuoyuna belgeleriyle anlattılar. Halkın belediyelerinin, kadınların belediyelerinin kayyımlar eliyle nasıl talan edildiğini sadece Diyarbakır ve Mardin örnekleri ile açıklayacağım. Amed'de muhasebe birimlerine yansıyan borç 3 milyar 640 milyon. Yine Mardin Büyükşehir Belediyesi 3 milyar 502 milyon borçla devralındı. Amed'de ve Mardin'de yaşayan kadınlar yoksullukla ve işsizlikle yüz yüze kalırken, işte kadın düşmanı kayyımlar böyle çalmışlar. Biz abartmıyoruz ama kayyımlar abartarak çalmışlar. Halkın hakkından, kadınların hakkından, gençlerin yaşamından abarta abarta çalmışlar" dedi. 

'HAKLARIMIZDAN VE HAYATLARIMIZDAN KİMSENİN ÇALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Tecrit ve savaş politikalarına karşı en güçlü örgütlülükle mücadele yürüteceklerini belirten Türkoğlu, "Haklarımızdan ve hayatlarımızdan kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz" vurgusu yaptı. Kentleri en iyi kadınların tanıdığını ve bu nedenle nefes alabilecekleri mekanları yeniden inşa edeceklerini söyleyen Türkoğlu, şöyle devam etti: "Seçimden sonra birçok yerde il-ilçe kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. Kongrelerimizde, yönetimlerimizde en güçlü kadın temsiliyetini sağlamak hepimizin sorumluluğundadır. Kadın yönetimlerinin güçlü olması, kadın özgürlükçü kentlerin inşasını gerçekleştirmenin olmazsa olmazıdır. Kongrelerde açığa çıkacak kadın temsiliyeti, farklılığı aynı zamanda o kentin tüm renklerinin temsiliyeti olacaktır. Bu da bizim çoğulcu yapımızın göstergesi olacaktır. Tüm il eşbaşkanlarımızın bu motivasyonla hareket edeceğine olan inancımı yineliyorum.

'YOLUMUZ KADINLARLA, DEMOKRATİK SİYASETİMİZLE ALTERNATİF BİR YAŞAMI ÖRMEKTİR'
"Mücadele gerçekliğimizde dili, kimliği, inancı ne olursa olsun farklılıklarımızla bir arada olmak, örgütlülüğümüzü büyütmek vardır. Savaş karşısında en güçlü kadın ittifakını, dayanışma ağlarını oluşturmak vardır. Özgür ve eşit yaşamın arayışçısı olma yolunda kadınların ısrarcı olduğunu, bunun kadınların olmazsa olmazı olduğunu çok iyi biliyoruz. Tüm kadınlarla, demokratik siyasetimizle alternatif bir yaşamı örmektir yolumuz. Yolumuz erkek egemen, tekçi ve ayrımcı siyasetlere karşı 3. yolda buluşmaktır; şiddetsiz ve sömürüsüz bir yaşamı inşa etmektir. Biz kadınlar bize dayatılanlara razı olmadığımız gibi mecbur da değiliz. Türkiye ve Kürdistan'da 'Bu böyle gitmez' dedik. Ve yine kadın özgürlükçü siyasetimizle mücadelemizi ve örgütlenmemizi bir seçenek olarak sunmaya devam ediyoruz. Hepimize kolay gelsin diyorum. Yaşasın kadın dayanışması! Jin, jiyan, azadî!"