19 Nisan 2024 Cuma

Davutoğlu Diyarbakır'da konuştu: Kürt sorunu eşit vatandaşlıkla çözülebilir

Partisinin Diyarbakır kongresinde konuşan Ahmet Davutoğlu, Kürt sorununun eşit vatandaşlık inancının pekiştirmesiyle çözülebileceğini belirtti.

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Teşkilatı'nın 1. Olağan Kongresi, bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Kongre için Diyarbakır'a gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AKP'de Başbakan olduğu dönemin aksine Kürt ve demokrasi sorularına değindi. Davutoğlu, bölgede uzun bir süredir insan haklarının ayaklar altına alındığını belirterek, demokratik bir atılımla buna karşı mücadele edeceğini savundu.

'İNSAN DEĞERSİZLEŞTİ'
Davutoğlu, iktidarı bugün en iyi tanımlayan kelimenin "değersizleşme" olduğunu belirterek, "Bu iktidarın eliyle hukuk değersizleşti. Ehliyet ve liyakat değersizleşti, siyasi ahlak değersizleşti. Devlet kurumları değersizleşti. Bu iktidarın eliyle milletvekilleri değersizleşti. Bu iktidarın eliyle eğitim ve kültür değersizleşti. Bu iktidarın eliyle emek değersizleşti ve en sonunda Türk lirası da değersizleşti. Özetle bu iktidarın eliyle insan değersizleşti" ifadelerini kullandı.

Bölgede uzun bir süredir hukuksuzluklar ve insan haklarının ayaklar altına alındığını belirten Davutoğlu, demokratik bir atılımla buna karşı mücadele edeceğini savundu. Davutoğlu, Suriye ve Irak'ta yaşayan Kürtlere sahip çıkmayan Türkiye'nin müreffeh ve bölgesel bir güç haline gelemeyeceğini söyledi.

'DAĞA TAŞA HAMASİ YAZILAMALAR DEĞİL…'
Kürt halkının kendini özgür eşit olarak hissetmediği bir ülkede, kimsenin kendini özgür ve eşit hissedemeyeceğini ifade eden Davutoğlu, "Sizlere kim olduğunuz gerektiği söylendi. Nasıl makbul bir vatandaş olmanız gerektiği söylendi. Diliyle, kimliğiyle bu topraklarda yaşayan insanlar hakkında akıl almaz teoriler gerçekleştirildi. Bugün ülkenin birliği, dağa taşa yazılan hamasi sloganlarla değil gönüllere kardeşlik tohumlar ekerek sağlanır" dedi.

'ANADİLDE EĞİTİM'
Kürt sorununun ülkede demokrasi eksikliğinden ve bu eksikliğin istismar edilmesinden kaynaklandığını belirten Davutoğlu, "Dolayısıyla çözüm, kimliklere dayalı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıyla, Kürtlerin demokratik vatandaşlık temelinde, bu ülkenin eşit vatandaşları olma inancının pekiştirmesiyle sağlanabilir. Anadilde eğitimin geliştirmesiyle bu inancın tahkim edileceğini inanıyoruz" diye konuştu. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünde Kürtçe tez yazımının yasaklanmasını eleştiren Davutoğlu, "Bu yasak hangi akademik, bilimsel ya da vicdani gerekçeyle izah edilebilir? Kürtçeden neden rahatsız oluyorsunuz" diye sordu.

'MİLLETE GÜVENMİYORLAR'
Kayyum atamalarını da eleştiren Davutoğlu, halkın kendi kendini yönetmesinin istenmediğini, vesayet rejiminin kayyum atadığını söyledi. Davutoğlu, "Milyonlarca insanın iradesinin gasp edildiği bu ortamda insan haklarından söz edemeyiz. Ekonomiden, refahtan söz edemeyiz. Kayyım millete güvenemediklerinin açık ilanıdır. Biz Gelecek Partisi olarak belediyeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlayacağız" şeklinde konuştu.

'TROLLER EKONOMİ BAKANI İÇİN SEFERBER OLMUŞ'
Ekonomiden demokrasiye ülkenin her anlamda 90'lı yıllara dönüştüğünü belirten Davutoğlu, "Son bir haftadır gündemimiz Türk lirası. Euro, dolar ve altın almış başını gidiyor. Cumhurbaşkanı ekonomik bakanından bu konu hakkında tek bir kelime duydunuz mu? Duyamazsınız, onlar sabah bir şey söyler akşam başka bir şey söylerler. Benim başbakan olduğum 2016 yılında, dolar 2.85'ti. Bugün 7.30'da. 3 katına çıkardılar. Bugün bütün troller birleşmiş ekonomik bakanını kurtarmaya çalışıyorlar" diye belirtti.

'BUZDOLABI DOLMUYOR'
AKP milletvekilinin ekonomi bakanını eleştirenlere köpek demesine tepki gösteren Davutoğlu, "Bu iktidarın geldiği yer işte burasıdır. Sen ne hakla millete böyle hakaret edersin? Artık millete doğrudan hakaret ediyorlar. Vatandaşı suçu ne peki? Hesap sormak. Her biri sosyal medya kahramanına dönmüş tweet atıp duruyorlar. Türkiye sosyal medya platformu üzerinden yönetiliyor. Bulaşık ve çamaşır makinası üzerinden ekonomi kıyas ediliyor. Sayın cumhurbaşkanı o buzdolabı artık doldurulamıyor? Siz buna cevap verin" şeklinde konuştu.