12 Aralık 2025 Cuma

Çocuk işçi Mustafa Eti'nin katledilmesine ilişkin davada patron vekilleri tahliye edildi

Tekirdağ'da bir tuğla fabrikasında çalışırken gece ısınmak için ateş yakan ve ateşin patlaması sonucu iş cinayetinde katledilen 16 yaşındaki çocuk işçi Mustafa Eti'ye ilişkin davada asli kusurlu olarak yargılanan patron vekilleri tahliye edildi.

Bir tuğla fabrikasında gece vardiyasında çıkan yangında hayatını kaybeden 16 yaşındaki çocuk işçi Mustafa Eti davasında "asli kusurlu" olarak yargılanan patron vekilleri Kadir Ö. ve Ercan G., adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye edildi.

Van'dan çalışmak için Tekirdağ'a gelen Mustafa Eti, 11 Ekim'de çalıştığı tuğla fabrikasında gece ısınmak için yaktığı ateşin patlaması sonucu ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede 10 gün sonra yaşamını yitirmişti.

İddianamede, yaklaşık 3 aydır fabrikada çalışan Eti'nin sigorta girişinin ancak patlamanın yaşandığı gün yapıldığı belirtildi. Fabrikada iki ayrı şirketin faaliyet gösterdiği, sanıklar arasında işveren–alt işveren ilişkisi bulunduğu ifade edildi.

T24'ün haberine göre, 23-24 Kasım tarihli bilirkişi raporu, fabrikanın iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi eksiklikler taşıdığına dikkat çekti. Raporda, yangının iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle meydana geldiği, yanıcı ve patlayıcı maddelerin uygun olmayan şekilde saklandığı, risk analizi yapılmış olsaydı kazanın öngörülebileceği ve önlenebileceği belirtildi. Mustafa Eti'nin yasalara göre gece vardiyasında çalıştırılmasının da yasak olduğu vurgulandı. Bilirkişi, Eti'yi "tali kusurlu" olarak nitelendirirken, patronları "asli kusurlu" buldu.

OLAY GÜNÜ MUSTAFA, İKİ VARDİYADA 16 SAAT ÇALIŞMIŞ
Aynı vardiyada çalışan tanık işçiler, fabrikanın hiçbir bölümünde ısıtma sistemi bulunmadığını, soğuk nedeniyle işçilerin teneke içinde odun ve makine yağı yakarak ısındığını anlattı. Tanıklara göre Eti, olay günü iki vardiyada toplam 16 saat çalıştı. Sabah saat 05.00 sıralarında yaktığı ateşin aniden patlamasıyla alevler içinde kalarak ağır yaralandı.

Fabrikanın genel müdürü olduğunu söyleyen sanık Ercan G., iş güvenliği uzmanı olup olmadığını bilmediğini, tenekede ateş yakıldığından haberdar olmadığını savundu. Savcılık ifadesinde, Eti'nin "vardiya bitiminden sonra ısınmak için ateş yaktığını" ileri süren Ercan G., bu nedenle olayın "iş kazası sayılamayacağını" iddia etti. İddianamede ise bu savunma reddedildi. Olayın iş yerinin güvenlik eksiklerinden kaynaklandığını ve iş kazası niteliği taşıdığı vurguladı.