19 Mayıs 2024 Pazar

Çıplak arama işkencesi yapan 3 polis hakkında soruşturma

2013 yılında gözaltına alınan Taksim Dayanışması üyelerine yönelik çıplak arama işkencesi uygulayan 3 polis hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 3 polis hakkında iddianame hazırlandı. AKP sözcülerinin ısrarla reddettiği son dönem sıklıkla uygulanan çıplak arama işkencesine ilişkin ilk soruşturma yürütülen mücadele sonucu başlatılmış oldu.

İktidarın reddettiği çıplak arama, işkence olarak nitelenerek yargılama süreci başlatıldı.

Uşak'ta üniversite öğrencisi kadınlar, Boğaziçi direnişine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan kadınlar gibi son dönemde gözaltına alınan ve hapishaneye götürülen her kadına uyguladığı çıplak arama işkencesi yargıya taşındı.

Aralarında HDP'li kadınların da olduğu çok sayıda kadın çıplak arama işkencesine maruz kaldığını açıklarken iktidar sözcüleri çıplak arama olmadığını iddia ederek, bu işkenceye maruz kalanları hedef göstermişti.

Fakat iktidarın tüm yalanlamalarına rağmen çıplak arama Türkiye'de ilk kez işkence olarak nitelendirildi.

2013 yılında Taksim Dayanışması üyeleri gözaltında çıplak arama işkencesine maruz kalmış, yaz ayında havalandırmalar kapatılmış ve ilaçları verilmişti. 8 yıl sonra "işkence" suçundan 3 polis hakkında iddianame hazırlandı.

ETHA'ya konuşan Avukat Meriç Eyüboğlu, 3 polis hakkında işkence suçundan iddianame hazırlandığını, fakat iddianamenin henüz kabul edilmediğini söyledi.